Varför är absolut alla (inklusive jag själv) fascinerade av mordet på Dee Dee Blanchard?

Jag har precis sett klart på HBO-serien ”The Act”, eller ja, filmatiseringen av mordet på Dee Dee Blanchard mao.

tha-act

Jag tyckte att den var bra – men det är inte en recension av serien jag tänkte skriva här, utan snarare en fundering över exakt VAD det är som gör att ”The Act” har blivit en sådan tittarsuccé (HBO har listat den bland sina mest populära serier och ett google-sök på the act hbo ger 74 miljoner träffar).

För de av er som inte vet vad jag pratar om (fast det tror jag som sagt att alla vet) så var det Dee Dee Blanchards dotter Gypsy Rose och hennes dåvarande pojkvän Nicholas Godejohn som låg bakom mordet på henne i juni 2015. Gypsy Rose var vid mordtillfället 23 år gammal, men hennes mamma försökte intala både henne, vänner och grannar att Gypsy Rose var fem år yngre och att hon led av en mängd sjukdomar som hon inte hade. Bland annat tvingade hon Gypsy Rose att sitta i rullstol, trots att hon kunde gå, samt att äta genom en sond, trots att hon inte hade problem med att äta på egen hand. Gypsy Rose träffade Nicholas Godejohn i smyg på en datingsida på nätet och efter ett par år långt onlineförhållande övertalade hon honom till att mörda Dee Dee.  I dag sitter Nicholas Godejohn i fängelse dömd till livstid, medan Gypsy Rose dömdes till tio år. Här är en bild på Gypsy Rose och Dee Dee, samt en bild på Gypsy Rose  som intervjuas i fängelset.

GRB

180105_gma_gypsy_rose_16x9_992

Det finns sedan tidigare en dokumentärfilm om fallet (även den på HBO), som heter ”Mommy Dead and Dearest”, där Gypsy Rose, hennes pappa och Nicholas Godejohn själva berättar om händelserna som ledde fram till mordet på Dee Dee Blanchard.

5a0b3b4b0cf2f73cd54729b2-1525921871247

I januari i år hade även en Lifetime-film med titeln ”Love You To Death” premiär, precis som ”The Act” en filmatisering av händelserna – men med en lägre budget. I den här filmen hade dock huvudkaraktärerna andra namn och handlingen var ”inspired by the murder of Dee Dee Blanchard”. Galen grej att inspireras av ändå.

0a14de9b408981906163c28c7a0ca35e

I tillägg till detta har fallet tagits upp av bland annat Dr Phil (som intervjuade Gypsy Rose i fängelset), Investigation Discovery, 20/20 och Good Morning America i ett helt gäng granskande reportage och avsnitt.

Vi tycker uppenbarligen att Gypsy Rose Blanchard och mordet på hennes mamma Dee Dee är otroligt fascinerande – but why? Till och med min partner, som verkligen inte kan förstå min fascination av true crime, vet vem Gypsy Rose är och vad hon sitter i fängelse för. Så därför frågade jag så klart honom varför han tror att så många är intresserade av just det här fallet. Ni kan föreställa er att det gick till ungefär så här:

intervju

Fråga: Varför tror du att så många, som vanligtvis inte är intresserade av true crime, har sett the Act på HBO?

Svar: Jag tror att det är för att man upplever det som att hon sitter fängslad för ett mord trots att det var hon som egentligen var offret.

F: Men det finns ju många människor som sitter fängslade för mord eller dråp de begått på en person som behandlat dem illa, utan att det får så mycket uppmärksamhet i media?

S: Ja, men i det här fallet hade det pågått över så lång tid.

F: Fast det finns ju personer som till exempel blir misshandlade av sin partner under många års tid?

S: Ja, det är sant. Men hon växte ju upp i det förhållandet, hon hade inte ens något annat att jämföra med.

F: Det blir värre för att det var hennes förälder?

S: Ja. En omsorgsperson som gör tvärtom vad man ska göra, men för alla andra ser det ut som om föräldern bara visar omsorg.

F: Tror du att diagnosen Münchhausen by proxy har något att göra med hur mycket uppmärksamhet fallet har fått?

S: Så klart. Det är ju en väldigt speciell och obehaglig diagnos. Nu måste jag sätta in den här koppen i diskmaskinen.

So there you have it folks. Varför har NI kollat på ”The Act”?

 

Annons

3 reaktioner till “Varför är absolut alla (inklusive jag själv) fascinerade av mordet på Dee Dee Blanchard?

 1. Gypsy Rose-fallet är onekligen gripande. En sådan hopplös situation kanske skulle gjort vem som helst till mördare? Jösses vad jag saknat ert bloggande!!! 🙂

  Gilla

  1. Tack, vad gullig du är! Och om Gypsy Rose, ja – hon blev ju uppfostrad till att manipulera och ljuga för sin omgivning, men sen är det detta med att ta steget till mord då…

   Gilla

 2. Det här är ju ett tag sen du skrev men jag har nyss tittat på serien.
  Det jag reagerar på är att Gypsy förvandlades till även hon, en mycket manipulativ människa.
  Hon HADE ett helvete men trots det utnyttjade hon sin pojkvän.
  Jag reagerar på att han fick livstid. Men nu vet väl andra mer vad som ligger bakom det men de var båda LIKA skyldiga.
  I min värld hade hon bara tagit med sig det hon kunde och lämnat mamman åt sitt öde.
  Gypsy var såpass uträknande att hon fick pojkvännen att begå detta och då hade hon med all säkerhet klarat sig utan att behöva mörda.
  Jag anser att de båda är lika skyldiga.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s