Vad händer när konspirationsteoretiker inte tror på att brottsoffer är brottsoffer?

Jag lyssnade på ett lysande (och skrämmande) avsnitt av podcasten This American Life häromdagen. I avsnittet, som heter ”Beware the Jabberwock”,  intervjuades Lenny Pozner – en av alla föräldrar som förlorade ett barn i skolmassakern på Sandy Hook den 14 december 2012.  Totalt sköts 20 barn i åldrarna 6-7 år ihjäl, tillsammans med sex av sina lärare.

171213180354-sandy-hook-victims-graphic-exlarge-169

Efter Sandy Hook hände något helt vansinnigt; en grupp konspirationsteoretiker (s.k. ”truthers”) påstod nämligen att massakern aldrig hade ägt rum och att barnen som mördats, samt deras föräldrar, var skådespelare. Bilder som liknar denna började cirkulera:

three-women

Varför då, kan man ju fråga sig? Ja, eh… som med alla konspirationsteorier så kan det vara svårt att följa en röd tråd i resonemanget, men underförstått skulle syftet vara att den dåvarande presidenten (Obama) och antivapen-lobbyn i USA behövde en fruktansvärd händelse som Sandy Hook för att kunna få igenom nya gun control-lagar.

Regeringen skulle alltså ha iscensatt en skolmassaker med små barn, för att kunna ta ifrån amerikanerna deras älskade vapen.

Ja.

Lenny Pozner berättar i This American Life om hur han, en tid efter att han förlorat sin son, hamnat bredvid en främmande man i en bar. Han frågade mannen om han hade röstat i valet som närmade sig och då utbröt främlingen i en lång monolog som utmynnade i att både regeringen och Sandy Hook var fejk. Pozner svarade med att ta fram sitt körkort, visa det för mannen och säga ”jag förlorade min son i den massakern”.

Gissa vad som hände sen?

Jo, mannen bad så klart om ursäkt för att han varit så fruktansvärt okänslig och oempatisk.

Nejdå. That didn’t happen. Mannen började istället skrika och gapa på Lenny om att han var en vidrig människa (oh, the irony) som tog emot regeringens pengar för att låtsas vara en sörjande förälder.

Även förra årets skolmassaker på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland Florida, där 17 studenter och anställa dog, påstods av många vara en bluff. En bidragande faktor till det tros vara att ett flertal studenter vid skolan varit väldigt tydliga förespråkare av gun control, både före men speciellt efter massakern.

201802018-studentsabc

Nästan omedelbart efter morden i Parkland började det spridas YouTube-videos och länkar till konspirationsbloggar och ”alternative news”-sidor med anklagelser om att ungdomarna som intervjuades i TV var så kallade ”crisis actors”.

Vad är då konsekvenserna för de som utsätts för ”truther’s” konspirationsteorier, förutom det uppenbart jävliga i att först förlora anhöriga/vänner och sedan anklagas för att ha fejkat det?

Lenny Pozner har fått fler dödshot än vad han kan räkna. De senaste åren har både han och hans ex-fru tvingats flytta ett flertal gånger på grund av att deras hemliga adresser gång på gång läggs ut på konspirationsforum, med uppmaningar om besöka dem. Ungdomarna från Parkland har även de utsatts för upprepade dödshot. En av de mest profilerade studenterna i debatten om gun control, David Hogg, var även med om en så kallad ”swatting”, alltså när någon anonymt ringer in ett tips om pågående allvarligt brott på ens adress – vilket får en beväpnad swat-styrka att rycka ut och storma adressen.

Swat

En av de som varit pådrivande i att föra fram den här sortens vidriga konspirationsteorier är Infowars-grundaren Alex Jones (tänker under noll omständigheter länka till den sidan, det får ni hitta själva i så fall). Jones har drivit Infowars under mer än 20 år och på hans hemsida ingår bland annat följande ödmjuka formulering i presentionen av vem han är:

”In the spirit of Thomas Jefferson and George Washington, Jones passionately argues against foreign entanglements…”

Ja, man kan garva åt hur jävla dum i huvudet Alex Jones är, men det som är sjukt är att han har galet många anhängare. Hans radioshow sänds på runt 160 radiostationer varje vecka och enligt siffror från 2010 hade han då ca 2 miljoner lyssnare vid varje sändning. Hans hemsida har runt 10 miljoner besök varje månad.

Det är deppigt.

Som en motvikt till konspirations-sidorna/bloggarna/podcastarna finns så kallade debunking-sites, alltså webbsidor (ofta del av någon form av etablerad mediaoutlet) som enbart ägnar sig åt att motbevisa konspirationsteorier och fake news. I Sverige finns Metros Viralgranskaren, i USA finns tex Snopes. Jag låter Brooke Binkowski från Snopes avsluta det här inlägget med vad hon hade att säga när hon blev intervjuad om konspirationsteorier runt skolmassakrer:

”These mass shootings — who would fake these? You can’t fake these horrible situations. I’ve covered their aftermaths myself and you cannot fake the smell of blood nor the way phones ring and ring and ring as people desperately try to talk to their loved ones, one last time.”

8 reaktioner till “Vad händer när konspirationsteoretiker inte tror på att brottsoffer är brottsoffer?

 1. Så himla sjukt! Vad är det med folk och konspirationsteorier? Kollade på flath earth dokumentären på netflix förra veckan och även om man skrattar åt deras ideér så är det samtidigt så läskigt.

  Gilla

  1. I know!! Jag såg också den för ett par veckor sedan och var AMAZED över hur övertygade de är om att jorden är platt! Så jobbigt fenomen i en värld där all forskning och kunskap finns tillgänglig för (de flesta) med internet.

   Gilla

  1. Nej, det har vi inte tänkt, livet är bara lite mycket nu för oss alla tre. ❤ Skönt att höra att vi är saknade dock. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s