Golden State Killer: skilsmässa, misstänkt dubbelmord i Nebraska, tidsplan till rättegång, etc.

Det här är en del i vår serie om East Area Rapist aka Original Night Stalker aka Golden State Killer. Alla delar samt en introduktion till fallet kan hittas i kategorin EAR/ONS

Hej kompisar! Några av er har önskat fler uppdateringar om vad som händer i fallet. Därför har jag skrapat ihop det här inlägget. Do not expect underverk!

Det senaste från rätten: 6 december

gsk3.jpg

Jag skrev inget referat från förra dagen i rätten då det mest handlar om *formalia* – hur rättegången ska gå till och vem som ska stå för kostnaden. Inte DeAngelo i alla fall. Det var domarens beslut: att DeAngelo inte har råd med sitt eget försvar och tilldelas en public defender. Budgeten ligger på nästan 200 miljoner kronor och man tror att det kan komma att stiga ytterligare.

Nästa gång parterna samlas är den 10 april.

 När blir det rättegång?

Samma domare som tog beslut om att DeAngelo inte har råd med sitt försvar och därför tilldelas en Sacramento County public defender nämnde att fallet kan dröja ytterligare 10 år. Det är lång tid.

Golden State Killers fru vill skiljas
Vilket kan tyda på att hon tänker vittna mot honom!?

I Kalifornien finns det ett särskilt starkt spousal privilege, både i civilrätt och brottsmål. Som gift behöver man alltså inte vittna mot sin partner. Varken för eller emot. I och med skilsmässan kan Sharon göra det, något som en av advokaterna menar kan komma att bli en  ”treasure trove” för åklagarna.

 Dubbelmordet i Nebraska

Skärmavbild 2019-02-19 kl. 09.35.27

En pensionerad polis har öppnat upp ett av sina gamla fall: ett dubbelmord på ett gift par den 17 juni 1984.  Jean and Ray Amspacker hittades döda på Westerner Motel i Carson City. Staden ligger ungefär två och en halv timme inåt landet från Sacramento. De blev inte mördade på samma sätt som Golden State Killers andra offer. GSK använde sig av trubbigt våld eller firearm, medan paret Amspacker blev strypta.

Det här är likheterna som den pensionerade polisen inte tycker att man kan ignorera (obs, visst känns han så himla mycket som True Detective-Wayne):

tc.gif

  • Paret hittades jämte varandra i sängarna, bakbundna med skosnören
  • Förövaren hade också använt ligaturer av sönderrivna sängkläder
  • Den speciella knuten the diamond knot användes

Grejen är att betydelsen av *the diamond knot* i GSK-fallet är oerhört överdriven. Vilket är särskilt märkligt då GSK ibland också kallas Diamond Knot Killer. Knopen användes inte som en signatur, utan endast i ett (1) mordfall. Den 13 mars 1980 när Charlene och Lyman Smith mördades i sitt hem i Ventura. I vanliga fall kan man se diamond knots ibland inom inredning (Charlene var intresserad av det) och även *på sjön* (vilket nu DeAngelo var).

diamond

I alla fall: den pensionerade polisen har skickat in skosnörena och de sönderrivna sängkläderna till Washoe County Crime Lab och hoppas att DNA kan spåras. Vilket väntas ta ungefär en månad.

Tidigare har det aldrig funnits någon misstänkt i mordet på makarna Amspacker.

Revisiting mordet på Donna Jo Richmond strax utanför Visalia

Jag har tidigare skrivit om hur podcasten 12-16-75 misstänker att DeAngelo ligger bakom mordet på 14-åriga Donna Jo Richmond som skedde i Exeter när han bodde där och var aktiv som Visalia Ransacker. Under 200 år hade inget mord på unga skolflickor skett i området. När JJD flyttar dit sker två stycken (även Jennifer Armour som vi skrivit om tidigare). En återfallsvåldtäktsman har dömts till livstid för brottet och han dog i fängelset 2013.

donna.jpg

Nu menar Tulare County District Attorney’s Office att DNA-bevis friar DeAngelo från anklagelserna. Det ska handla om en partiell DNA-profil från sperma. Istället stöder beviset domen på återfallsvåldtäktsmannen enligt DA. Advokaten Tony Reid som ligger bakom podcasten 12-26-75 köper det inte. Han ifrågasatte om sperma hittats i bevismaterialet som analyserades för DNA. Den som utfört analysen skrev nämligen såhär i sin bedömning “no cellular material seen; debris only; no sperm”. Alltså inga sperma, bara skräp. Vilket innebär att DeAngelo inte blivit friad på rätt grunder.

To be continued.

Dokumentärserie: Unmasking a Killer säsong 2

En av de allra bästa dokumentärserierna pre gripandet har nu gjort en säsong 2. Jag har inte sett den ännu pga Europa, men inte helt oväntat är det ändå rätt få nya grejer som avslöjas. Illustration av internet när man ska söka efter ny info:

gif_gsk.gif

Eller ja, kanske mer såhär eftersom alla armchair detectives verkar ha tagit på sig foliehatten:

gif_gsk2.gif

Det som däremot har substans är att två kvinnor som inte tidigare berättat om sina upplevelser nu gör det. Det här breaks my heart:

//fave.api.cnn.io/v1/fav/?video=tv/2019/02/13/unmasking-a-killer-new-episode-2.cnn&customer=cnn&edition=international&env=prod

Två andra smågrejer kommer fram i dokumentären, men som kanske mest är halmstrågripande:

1. DeAngelo var inte den enda fönstergluttaren i familjen

Gud vilket förminskande ord? Men vad är ”peeping Tom” på svenska? DeAngelos svärfar blev gripen som 18-åring i Vallejo år 1943. Utöver det har DeAngelos bror, syskonbarn och samma svärfar alla blivit dömda för olika sorters home invasion type crimes.

peep.png

2. DeAngelo hade en lekstuga

Men inte vilken lekstuga som helst: den hade nämligen lås från insidan. Vilket såklart var för att han skulle kunna sitta ostört och peta på alla sina souvenirer och onna bland hans barnbarns rosa lekmöbler <– enligt Reddit.

Eller så var det bara en gammal snickarbod som hade gjorts om till en lekstuga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s