Hur överlever man en seriemördare – rent statistiskt?

Ja alltså jag menar inte att förebygga. Det tänker jag att vi redan har 100 strategier om: nyckel mellan fingrarna, ha koll på varandra så alla kommer hem tryggt från krogen, träna  : – ) : – ) : – ), låsa dörren, fuck politeness, spring därifrån, etc.

MEN LIKSOM OM man nu står öga mot öga med en seriemördare: hur ska man agera då? Hur överlever man en seriemördare rent statistiskt och vetenskapligt alltså? Det vill man ju veta, because:

gif_serie8.gif

Hur troligt är det att man överlever öht?

Först: bad news. Man har bara 15.9% chans att överleva när seriemördaren väl har inlett sin attack. Åtminstone enligt en tysk studie från 2008 som på svenska skulle översättas till Möten med seriemördare: offren berättar. Stephan Harbort som skrivit den har tidigare utvecklat flera av tyska polisens sökmetoder men även internationellt och har publicerat massor i ämnet seriemördare. I den här studien har han undersökt 155 tyska seriemördare och deras 674 fall, intervjuat överlevare och mördare, läst igenom förundersökningsprotokoll, osv.

En annan siffra som kommit upp i min research är 7.5%. Jag troooor att källan till den antagligen kommer från en studie av White, Lester, Gentile och Rosenbleeth som undersökt hur seriemördare åker fast. Ej exakt samma sak alltså, men det kanske kan ge en bild i alla fall. I 7.5% av fallen åker en seriemördare fast för att ett offer överlever fastän det inte var mördarens mål (frivilligt släppta offer ligger jämförelsevis på 1%). Sammanfattningsvis: rätt dåliga chanser alltså. Om man skulle hamna där.

gif_serie11

Hur ska man göra för att överleva dårå?

Harbort menar att det för näääästan hälften av överlevarna, 43%, handlar om följande: att seriemördarens attack inte lett till dödliga skador. Man ba: tack Stephan. : – ) : – )

Själv skulle man kanske hävda att det handlar om alla fall, men men.

gif_serie1.gif

Näst bäst: 36% överlevde för att de gjorde motstånd fysiskt och verbalt. MEN (!) då gäller det att motståndet är *massive*. I de fallen där självförsvar inte fungerat kan man se en risk för att våldet eskalerar istället. I 73.3% av situationer där motstånd misslyckats är seriemördaren opåverkad av våldet, i  26.7% eskalerar förövarens våld. När det gäller just rent fysiskt självförsvar är risken större att våldet eskalerar än att man lyckas slå sig fri, meeeen det kunde man ju redan lista ut pga survival rate inte är så hög överhuvudtaget. 17.6% chans att slå sig fri har man. Rent statistiskt.

15% chans att överleva: förövaren tror att man är död, fastän man inte är det. :pppPPPpPPpp

gif_serie15.gif

Also 15% chans för överlevnad: en tredje person närmar sig och skrämmer bort förövaren.

4.7% för att man använde sin list.

Enligt en kristen bloggare som heter Heather från Washington:
Att prata med din seriemördare om Guds kärlek: 2,5% chans till överlevnad.

gif_serie3.gif

Hur många har stött på en seriemördare utan att veta om det?

Enligt Harborts undersökning av tyska seriemördare har förövare ett snitt på 31 kontakter per offer som de får under kontroll. Bättre odds att ta sig ur situationen i tidigt skede än när man väl blivit attackerad åtminstone (alla i kör nu: fuck politeness). I Nordamerika är risken att bli ett offer för en seriemördare 0.0039%.

En lista på saker som är mer troligt:
Att du dör av en trafikolycka 1,2%
Att du dör av att du ramlar: 1,1%
Att du blir mördad av vem som helst, säkert någon du redan känner: 0,1%
Att du dör av en urinvägsinfektion: 0,3%
Att Idris Elba blir James Bond: 15%
Att Jon Snow dör i säsong 8: 29%
Att Kim och Kanye döper sin nya bebis till Donald: 6%

gif_serie5.gif

North, Saint, Chicago och Donald West.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s