Folkfesten dagen Ted Bundy dog: the fry day.

Om två dagar är det prick trettio år sedan Ted Bundy blev avrättad i Florida. Då kommer även Netflixs nya dokumentärserie med tidigare ohörda inspelningar: The Ted Tapes. Min kille är lite besviken att den inte heter Ted Talks. På lördag är det dessutom premiär för spelfilmen om Ted Bundy med Zac Efron. Båda regisseras av Joe Berlinger som också har gjort true crime-klassikern West Memphis 3 för HBO. Därför blev jag inbjuden till P3s program PP3 igår eftermiddag för att prata om hajpen kring Bundy, bland annat. Vill du höra? Programmet finns på Spotify – jag är med från ungefär 20:00.  Eller på t ex PP3s hemsida:

Skärmavbild 2019-01-21 kl. 16.58.47.png

En sak som vi kom in på under programmet var stämningen när Bundy avrättades: en fest – the fry day. Eftersom Bundy skulle stekas i den elektriska stolen. Såklart. : – ) : – ) : – )

Den 24 januari 1989 hade restauranger specialerbjudande på BBQ och erbjöd Ted Fries. Butiker hade rea på sina varor med orden ”get it while it’s hot” och radiokanaler spelade Electric Avenue och andra låtar på samma tema.

Skärmavbild 2019-01-22 kl. 09.29.38.png

fryday6.jpg

Dagen innan avrättningen, den 23 januari, erkände Ted Bundy äntligen 23 av morden inför psykiatrikern James Dobson och en videokamera. Innan dess hade han ändå pratat om morden – men i tredje person om hur det *hypotetiskt hade kunnat gå till*. Han berättade då om hur en ”personlighet” och en ”enhet”  dumpat kropparna på avlägsna ställen och återvänt flera gånger. ”Någon” kunde stanna hela nätterna, sminka dem och tvätta håret. Han berättade att ”någon” hade tagit med souvenirer som avhuggna huvuden, våldtagit och mördat. Ted Bundy Tapes är baserad på ett urval ur dessa 100 timmar intervjuer. Men den 23 januari erkände han alltså att den här personen, oväntat nog, var han själv. Han skyller mycket på pornografi och alkohol. Den sista intervjun går att se här:

Det här vet vi om 24 januari, dagen då Ted Bundy dog:

4:50 – Bundy befinner sig i en säkerhetscell med särskilda förutsättningar för att kunna hindra suicidförsök. Han vill inte ha frukosten som består av ägg och bacon. De sista timmarna har Bundy sällskap av en präst.

6:00 – Ungefär 500 personer har samlats utanför fängelset. I fängelset rakas Bundys huvud och vad. Ställen där elektroderna ska fästas.

Några minuter efter 6:00 – Bundy får duscha och klä sig i mörkblå byxor och en ljusblå skjorta.

6:30 – Tunn grå rök kommer ur en liten byggnad bredvid the execution chamber. Det betyder att fängelsets dieselgenerator som ger kraft till den elektriska stolen hade startat.

6:35 – Alla lampor vid fängelsebyggnaden och vakttornen slocknar och tänds igen några sekunder senare. Vilket händer när man slår på generatorn.

fryday4.jpg

7:00 – Ted Bundy kommer in i rummet och sätter sig i den elektriska stolen. Den byggdes 1923 av intagna på fängelset. Bundy nickar till åklagarna som åtalat honom för mordet på den 12-åriga flicka som han nu avrättas för. De nickar tillbaka. Han möter också prästen som hållit honom sällskap den sista tiden och sin advokats blick. Hans sista ord blir ”give my love to my family and friends”. Det sitter totalt 42 personer bakom glaset och det har varit hårt tryck på platserna. Många journalister blev utan plats.

7:06 – Strömmen till elektriska stolen slås på och Ted Bundy avrättas med tvåtusen volt genom kroppen i en minut.

7:16 – Han förklaras död.

Skärmavbild 2019-01-22 kl. 09.29.45.png

skärmavbild 2019-01-22 kl. 09.29.30

Utanför jublar folkmassan. Det säljs t-shirts och pins och hattar i metallfolie som ska se ut som hjälmen som tillhör de elektriska stolen. På himlen syns röda och gröna fyrverkerier som startar klockan 7:00, tiden som är utsatt för Bundys avrättning. Många ropar ”burn, Bundy, burn” medan andra slår på stekpannor. Vissa hade campat utanför fängelset i flera dagar för att få en bra plats, ända sedan avrättningsdatumet blev känt. På plats finns till exempel en polis och en 81-årig mormor som båda önskade att de fick vara den som ”pull the switch”. Studenter från ett universitet önskar att guvernör Martinez ska hålla nästa avrättning på Florida Fields. De erbjöd sig att göra hejarop och sälja biljetter för att täcka kostnaderna för kriminellas rättsprocess. En familj med två 6-åriga tvillingsystrar åkte dit klockan 2:00 för att vara säkra att ”catch the show”.

fryday7.jpg

Här jublar en folkmassa när likbilen med Bundys kropp kör förbi.

Kort efter bilen passerat skingrades folkmassan. Partyt var slut. Dagen efter kunde man se bilder på Ted Bundys döda kropp: ”killer dies with a smile on his face”. Hans aska spreds sedan i skogen i Washington Cascades, inte långt ifrån Lake Sammamish State Park och Taylor Mountain där han dumpade fyra kvinnors kroppar.

Efteråt beskrev flera journalister hur Ted Bundy hade blivit en symbol för ondska. Och den ondskan skulle försvinna vid hans död. Utan Ted Bundy skulle världen bli en bättre plats. Ändå skulle män fortsätta att mörda kvinnor. Den enda sortens våld som inte minskar, utan ständigt tycks ligga kvar på samma nivå.

En reaktion till “Folkfesten dagen Ted Bundy dog: the fry day.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s