41 tankar om True Detective säsong 3 e1-2 (inklusive de verkliga fallen som inspirerat).

Det finns ju ingen serie (källa: godtycklig) som har fått porträttera fenomenet den misslyckade uppföljande säsongen som True Detective.

”Se säsong ett, inte två”
Citat: alla

Jag tycker säsong två var helt okej för att vara en kriminalserie, sämre för att vara True Detective. Men ändå bra liksom. Bättre än Beck. Det är snarare *true detective-känslan* som alla saknat så evinnerligt. Mörkret, rosten, arbetarklass, småstad gothic, det fula, det macho. Känslan som är ungefär motsatsen till Denise Rudbergs deckare i genren ”Elegant Crime”. I säsong tre är Känslan tillbaka. Helt i fokus till och med. Det är ett publikfrieri och jag köper det. Än så länge. Vi är 100 mil bort från säsong ett, från Louisiana till norra Arkansas, men ibland är det svårt att se skillnad.

Dags för mig att:

guon3bpvgna21.jpg

Här kommer 41 tankar om avsnitt 1 och 2 av True Detective säsong 3.

Spoilervarning.

f3bd9cd4-1013-4aee-a51b-252d057f5509-c4ace0942c98a5e2ab7f3a3144465af9c5088d621bc93c4af94dfff02944b872.jpg

1. Först och främst: jag är såld på den här epoken i *kriminalhistorien*. Det var det första jag tänkte när barnen cyklade iväg: Jacob Wetterling! Stranger danger-hysterin! Alltså: tidigt 80-tal efter flera uppmärksammade, grova och sorgliga barnförsvinnanden började man varna om ”fula gubbar”. Jag har skrivit ett helt inlägg om det: Barnmorden som ledde fram till stranger danger-hysterin och sexförbrytarregistret.

2. Eller så är det bara på cykel som 80s kids kan skildras. Lex E.T, Stranger Things, Goonies.

3. Sedan säsong ett och två släpptes år 2014 och 2015 har genren förändrats. Från pampiga dramaserier och Forensic Files till Serial, Making a Murderer, etc.

4. Jag älskarrrrrr att det också syns i säsong tre.

5. Det är ju typ vi som är producenten för true crime-dokumentären som är “interested in the intersectionality of marginalized groups within authoritarian and systemic racist structures”. Skäms lite åt min förutsägbara persona.

6. Det är däremot ett annat fall som är slående lik handlingen: West Memphis Three och the child murders at Robin Hood Hills.

true-detective-season-3-episode-1-purple-vw.jpg

7. Har du inte sett? Nähä, då kan du ju göra det medan vi väntar på avsnitt tre. Alla delar finns på HBO.

8. Det är förresten ett fruktansvärt fall där tre barn som var ute på cykeltur hittas mördade och skändade i ett parkområde. Tre tonåringar blir dömda för mordet. De anses ”märkliga” i småstaden då de lyssnar på hårdrock mitt i the satanic panic. Som vi också har skrivit ett inlägg om: Satanic Panic – vad är det egentligen??

9. Black Sabbath-tröjan, hallå!

west-memphis-3.png

10. Tonåringarna the West Memphis Three kämpar sedan mot amerikanska rättsystemet pga ett classic manipulerat falskt erkännande. Felaktigt dömda verkar också vara ett stort tema i tredje säsongen True Detective. Vi vet ju dock inte vem som sitter dömd. Det verkar dock vara en person, singular.

11. Dra upp cykel ur vattendrag: check.

true-detective-season-3_0.jpg

12. Här är fyndplatsen i Robin Hood Hills:

ditch-location-of-bodies2.jpg

13. Som dessutom också är i Arkansas. Som förutom att satanic panic fick stora konsekvenser var ett centrum för stranger danger-hysteri och pedofilringsrykten.

Skärmavbild 2019-01-16 kl. 08.25.02.png

14. Sååå det ockulta då? True Detectives andliga rötter? Säsong 3 utspelar sig i hjärtat av Ozark i Arkansas. Vance Rudolph skrev Ozark Magic and Folklore år 1933. Och långt innan dess finns det rykten om hemligheter, svartmagi, folklore och djävulskap i Ozarkbergen.

14. Tbh tyckte jag att det där med dockorna var lite töntigt till en början. Det kändes som ett krystat försök att vara säsong 1 och mystiska symboler.

rust-cohle-true-detective-hallucination1.gif

KyIcUEV.jpg

15. Jag gillade det mycket mycket bättre när vi fick höra om dockan som hade delats ut till Julie på halloween. Åhhh! Jag myser lite! Jag tänker på hysteri om halloweengodis. Gömda nålar och knark (för knarkare vill ju jättegärna ge bort sitt knark till andra, särskilt till barn…?). Facebookinlägg och häxprocesser.

16. Vi får ju också höra angående vietnamveteranen som samlar skrot: ”ni vet ju vad som hände med honom”.

17. Jag svär att han kommer utsättas för en mobb. ELLER BLI DÖMD FÖR MORDET. Och sedan tog livet av sig? Eller blev mördad under rättegången?

18. 1990 när Hays är på förhör frågar han om de tänker ”overturn the conviction” och säger ”why now? why 10 years after the fact?”.

19. WHAT FACT????

new-trailer-for-hbos-true-detective-season-3-my-whole-brains-a-bunch-of-missing-pieces-social.jpg

20. Han pratar om den dömda i preteritum/imperfekt/dåtid. Något har ju hänt. Hen lever inte längre..?

21. OCH om någon levde oskyldigt dömd i fängelse borde han ju vara mer angelägen att hjälpa till? Aight?

22. Dokumentärfilmaren nämner även ”sheer amount of casualties connected to this case”.

giphy (3).gif

23. I alla fall. True Detective är ju inte True Detective utan litterära referenser. Smart att slänga in en lärare i engelska då. Och vi fan girls uppskattar ju referenser till Rust Cohle och hans *time is a flat circle* och The Yellow King. Ba kasta in en dikt om konceptet tid, stjärnljus och avstånd sådär.

24. Och dokumentärfilmaren nämner en ”crooked spiral”.

tumblr-n1ikjqv3tp1qzqoygo1-r1-400.gif

25. Om Robert Chambers The King in Yellow från 1895 är vad man skulle ha läst för att uppskatta säsong 1 all the way, kan vi inte titta lite på vad Ozark Magic and Folklore handlar om?

26. Chambers själv ska ha bosatt sig i området i 20 år innan någon började berätta om historierna från området. Det ska handla om en isolerad grupp människor. Bergsfolk. Bergsområdet är dessutom geografiskt isolerat och avskilt från resten av världen. Ozark och satanistiska kulter nämns sedan i många filmer och böcker.

27. Vad handlar boken om då?

27. OM MODERN HÄXKONST.

28. Hur man blir en häxa? Man kan tända eld på en silverkula, ha sex med djävulen på en särskild familjekyrkogård, säga trosbekännelsen baklänges, etc.

29. Den enda boken som syns i avsnittet är de här, på Wills rum:

Screen Shot 2019-01-13 at 6.43.09 PM.png

30. En scouthandbok och en guide till Dragons & Dungeons. Ett spel som också har en central roll i satanic panic.

31. Även om jag älskar häxor tror jag att det är en major red herring. Vi kommer tro att det är något ockult. Leta tecken och kopplingar till säsong 1.

32. Istället kommer True Detective säsong 3 go full on Salem.

33. Alltså häxprocesserna i Salem 1692-93 där ett påhittat yttre hot fick ett samhälle att krossa människor under ett lass stenar, dö i fångenskap, etc.

34. Det finns inga häxor. Det vet ju alla.

35. Eller åtminstone inga häxor som pular med djävulen under bordet och åker kvast till blåkulla.

36. Så vem är egentligen barnamördaren?

37. Den där kusinen är ju skum. Men det hade varit en too easy one.

53919015-1d82-4da8-b2f1-fcaec6213be4-screen-shot-2019-01-11-at-93942-pm.png

38. Det som ställer till det är om Julie fortfarande lever. Att någon ska ha tagit henne och haft henne i alla år? Man borde ju märka det, men vad vet jag.

39. Angående rånet får jag direkt Patty Hearst-vibbar. Som vi också har skrivit ett inlägg om.

40. En av de stora teorierna i West Memphis 3-fallet är att mördaren är ett av barnens styvpappa. Det finns viss DNA-koppling och profilen tyder på att mordet är gjort av någon som stod barnen nära.

41. Som så många mord är. De utförs sällan av satanister, häxor och pedofilringar.

3 reaktioner till “41 tankar om True Detective säsong 3 e1-2 (inklusive de verkliga fallen som inspirerat).

  1. Jag tror det är Julie som bragt sin egen bror om livet. Hon smiter från samhället då hon känner sig skyldig. Gissar även att brorsan borrat hålet i garderoben och han gör ett ”närmande” på syrran det är då hon av misstag dödar honom.

    Gilla

    1. Ah shit! Bra teori!! Har du sett det tredje avsnittet? Jag tänker på fotoalbumet och att syrran kan ha sett det och tagit med sig det när hon lämnat sin bror. Sorry, att jag skriver lite luddigt men jag vill inte spoila om du inte sett än.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s