3 poddar som jag lyssnar på just nu. TIPS!

pod1.png

P1 dokumentär: Hjälp! Mina vänner är pedofiler

En dag dyker det upp en tråd på Flashback där en anonym person behöver råd. Han är vän med två pedofilbröder, som utnyttjat honom, men också bidragit med mycket kärlek och varit otroligt viktiga i hans liv. Det blev starten på en utredning om grova övergrepp mot barn, men också en komplex och nyanserad bild på hur det är att vara utsatt.

Jag grät!!! Som jag grät!

pod2.jpg

Cold

Susan Powell försvinner mystiskt år 2009 samtidigt som hennes man hävdar att han och deras två söner var ute och tältade i öknen under en snöstorm. Genom mannens egna dagboksinspelningar, förhör och vittnesmål från hans familjemedlemmar och tidigare flickvän kommer vi nära män som tror de kan göra precis vad de vill.

Okej braskis: första avsnittet störde jag mig på den tydliga vinklingen och värderingarna hos programledaren. Lite hånande nästan. Och att han ba ”vi har gjort research i 4 år så allt det här är SANT”. Samt att han frågade ”varför stannar kvinnor hos en sådan man?”, vilket innebär 0% kunskap i normaliseringsprocess. Det finns liksom vetenskapliga svar på den frågan. Googla. Istället för att upprätthålla en skev bild där offer för misshandel får bära skuld. Så bear with det första avsnittet.

pod3.jpg

3. Monster: Zodiac

Säsong 2 av podcasten Monster. Den första säsongen om Atlanta Child Murders är en av mina allra bästa podcasts. Jag veeeeeet att det här är en dealbreaker: är man less på alla de här klassiska fallen eller inte? Oavsett känner jag att OM man ska lyssna på något så är det den här serien. Den är så välproducerad med intervjuer och *notable experts*: personer som var först på plats, jobbade på nyhetsredaktionen, var med och löste kryptot eller använder moderna insikter för att analysera motiv osv.

 

2 reaktioner till “3 poddar som jag lyssnar på just nu. TIPS!

  1. hej!! jag har bingelyssnat på cold senaste dagarna och har tänkt massa grejer om det men ingen att diskutera med hehe så kör här om du orkar läsa!

    1) håller med om programledaren, stör mig ganska mycket på honom och det känns på något sätt som att en podd där det kanske inte från början finns ett jättestort intresse för true crime men att de har märkt att det är ”trendigt” just nu o därför plockat upp det? han känns allmänt lite okunnig men ändå hyfsat bra berättare så lyssnar ju vidare.

    2) kan det vara så att de upptäckte att det finns ett så pass stort material att göra podd av i just det här fallet och därför bara körde? det är ju lite spännande att höra hans sjukt creepy dagboksinspelningar osv, men det är nästan lite FÖR mkt onödig fakta om hans uppväxt/tidigare förhållanden osv? alltså hade varit intressant om man hade diskuterat hans beteenden från en samhällskontext i så fall, men det görs ju knappt. känner lite att bara för att det finns mycket material blir det inte automatiskt en bra story? känns som liknande gjorts i andra poddar fast mkt bättre (typ teachers pet, dirty john), för att de då lyft fram anhöriga/andras perspektiv ännu mer, samt pratat mer problematiserande om mäns våld mot kvinnor?

    förlåt för lång kommentar, uppskattar denna blogg jättemkt!!! :-))

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s