Cyntoia Brown – som var 16 år när hon dödade den vuxne man som köpt sex av henne – släpps ur fängelset

I går beslutade Bill Haslam, som är guvenör i Tennessee, att Cyntoia Brown ska släppas ur fängelse efter 15 år. Inte en FUCKING dag för tidigt.

sophia

Backstory: Cyntoia var 16 år när hon rymde från sin adoptivmamma (hennes biologiska mamma adopterade bort henne pga missbruksproblem) och mötte Garion McGlothen Jarvis, som tvingade henne att sälja sex. Han brukade regelbundet misshandla, hota och våldta henne för att få henne att göra som han ville. När Cyntoia åkte hem tillsammans med 43 år gamle Johnny Mitchell Allen, som betalat $150 för sex ,så slutade det med att hon sköt honom med sin egen pistol, innan hon flydde i hans bil med hans plånbok och två av hans vapen.

Åklagaren hävdade att Cyntoia sköt Allen medan han sov och att syftet var att råna honom. Man valde att åtala henne som en vuxen, trots att hon inte fyllt 18.

I sitt försvar hävdade Cyntoia att hon kände sig hotad av Allen och att hon sköt honom i självförsvar.

Faktum kvarstår: en vuxen man utnyttjar en tonåring på de vidrigaste sätt, för att tjäna pengar på hennes kropp. En annan vuxen man anser sig ha rätten att betala för att sexuellt förgripa sig på en tonåring. Den senare dödas av tonåringen han förgriper sig på. (Sidenote: även McGlothen Jarvis skjuts ihjäl ett knappt år senare, i en orelaterad händelse.)

Två år efter att hon häktats för mord så döms Cyntoia Brown till 51 års fängelse. Hon fyller 30 år i slutet av januari i år. Hon skulle ha varit 67 år gammal vid sin första möjlighet för frigivning.

År 2011 gav filmskaparen Dan Birman ut dokumentären ”Me facing life: Cyntoia’s story”, där dels rättegången skildras, men där Cyntoia också fick en möjlighet att berätta sin historia. Tack vare dokumentären fick Cyntoia en ny advokat och ett flertal amerikanska kändisar – som Rihanna, LeBron James och Kim Kardashian uppmärksammade underskriftskampanjer för att få Cyntoia frigiven.

I går kom alltså beskedet om att hon ska släppas ut från The Tennessee Prison for Women i augusti i år. Hon kommer vara under övervakning i ytterligare tio år, med krav om att ta den bachelor som hon snart är klar med, skaffa ett jobb och göra 50 timmar community service med ungdomar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s