Zodiac är en bluff och jag kan bevisa det. Typ.

Såååååååååå det finns rätt konstiga platser med människor som har diverse övertygelser på Internet: INCELS, anti-vaxxers, stå upp för P*ter Spr*ng*re, de som vill ligga med skolskyttar, flat earth society, osv.

elonmusk.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Därför tänkte jag nu att vi ska kolla in rörelsen som menar att Zodiac var en hoax. En bluff. Han finns inte och har aldrig funnits. Zodiac har ju tagit oproportionerligt stor plats i populärkulturen (kanske senast som en Valerie Solanas-SCUM-mashup med Lena Dunham i American Horror Story) i förhållande till hans faktiska dåd: fem mord. Grejen med Zodiac är att det däremot finns så sjukt mycket mystik och kryptiska grejer som är perfekt för en spökhistoria eller skurk ala serietidning: hemliga brev, koder, hot som höll miljoner människor at knifepoint, symbol, tagline, osv. Precis som Jack the Ripper som också fått mycket större utrymme än andra mördare med fler offer. Något som Zodiac och Jack the R också har gemensamt är att de aldrig åkte fast. Mysteriet fortsätter. Spekulationerna växer.

MEEEEN tänk om det aldrig var en zodiacmördare? Utan flera olika? Och breven bara var en bluff? En som kanske har starkast röst i det här är den fd polisen Thomas Henry Horan som har skrivit flera böcker om sin teori, men han är långt ifrån ensam.

z_gif8

Bevisen på att Zodiac var en bluff:

1. Modus Operandi.

Ej exakt oväntad input, men hallå morden skiljer sig från varandra rätt rejält. De två första ”erkända” sker på ett avstånd som tar 7 minuter att åka. Först den 20 december 1968 och sedan den 4 juli 1969. Två unga par blir attackerade när de sitter i sina respektive bilar på en avlägsen plats. Där har en annan bil dykt upp, föraren i den andra bilen tycks ha gått ut och lyst med ficklampa in i ungdomarnas bilar utan att säga ett ord. Sedan har hans vapen avfyrats.

z_gif4.gif

Mord nummer tre sker drygt fyra månader senare vid Lake Barryessa, två mil bort från de andra morden. Den här gången kommer mördaren till fots klädd i en märklig bödelmantelgrej specialsydd med zodiacemblem. Han pratar med offren, ett ungt par som är vid sjön och solar. Bland annat berättar han att han är en förrymd fånge som försökte ta sig till Mexiko. Offren binds sedan, får ligga med ansiktet ned mot marken innan de höggs med kniv.

z_costume.jpg

Lite mer än ett år senare: den 11 oktober 1969 i San Francisco blir en taxichaufför ihjälskjuten av sin passagerare i baksätet. Passageraren söker sedan igenom chaufförens fickor, skrubbar bilen och går iväg mot en park.

Alltså: det handlar om väldigt olika tillvägagångssätt. Ena gången är det en blixtattack, en annan gång stannar hen och pratar. Ibland bär han någon slags mördarkostym med logga, andra gånger ser han ”normal” ut. Det finns inte heller några fingeravtryck eller ammunition vid brottsplatserna som matchar varandra. Om inte breven och skrivningarna hade funnits hade man liksom inte riktigt kopplat ihop morden alls.

Vill du veta mer om Zodiacmorden? Detaljer och grundläggande granskning? Vi har fler än 15 inlägg i vår egna zodiac-kategori. Go go go!

2. Breven

z_gif

Det är i breven som själva Zodiac föds: namnet (this is the zodiac speaking), logotypen, kopplingarna mellan morden, hoten, osv. Det är också där som bluffen Zodiac har skapats. Enligt Horan alltså (mycket bra namn att skriva om på svenska……. precis som Horan i One Direction).

Det finns ungefär 20ish brev som främst skickades till San Francisco Chronicles, men Horan tror att svaret finns i fyra brev, ett telefonsamtal och en skrift på en bil. Så vi börjar med brev nummer 1.

Det första brevet kom fyra veckor efter bilattacken vid Blue Rock Springs den 4 juli 1969, vilket är den andra bilattacken. Brevskrivaren signerar brevet med zodiacsymbolen och ska berätta saker om morden som bara han och polisen vet för att bevisa att han är the true mördare.

Christmass
1 Brand name of ammo
Super X
2 10 shots were fired
3 the boy was on his back
with his feet to the car
4 the girl was on her right
side feet to the west
4th July
1 girl was wearing paterned
slacks
2 The boy was also shot in
the knee.
3 Brand name of ammo was
western

Och det stämmer. De flesta punkterna är saker som bara polisen och mördaren hade kunnat veta. Grejen är att det är ganska många personer som liksom är ”polisen”. Dessutom får journalister tillgång till stora delar av polisrapporterna.

Det som är särskilt intressant är det som Zodiac har fel om i sina brev. Sedan 2010 finns hela Zodiacs casefile ute på nätet med anledning av USAs lagar om Freedom of Information. Det är 2500 sidor från fyra olika countys: Benicia, Vallejo, Napa och San Francisco. Så Horan har gjort en Robert Graysmith och gått igenom alla sidorna. Robert Graysmith jobbade alltså på Chronicle vid tidpunkten för morden, blev carried away, skrev en bok, huvudrollen i filmen Zodiac och var den första personen utanför polisen som fick tillgång till alla sidor i utredningen.

I alla fall: Zodiac skriver att ”1 girl was wearing paterned slacks”. Vad hon i själva verket bar?

z_clothes.png

En  “blue and white flowered slack dress”. Vilket inte är samma sak som slacks (som är byxor). En slack dress är en slags jumpsuit med väldigt vida ben så det mest ser ut som en klänning.

z_jumpsuit.jpg

Horan menar att det kanske inte är särskilt troligt att mördaren, när hen lyste med ficklampa på Ferrin som var sittande i en bil, skulle uppfatta det som byxor. Åtminstone lika troligt som att en medelåldersman som läst protokollet inte visste vad en slack dress var för något och trodde att det var tyyyyp samma sak som slacks.

¯\_()_/¯

3. Det andra brevet

Den 4 augusti fick Examiner ett brev där Zodiac berättade om många fler detaljer: att han aldrig öppnade bildörren den fjärde juli för att fönsterrutan redan var nervevad, om ficklampan fasttejpad på pistolen, osv. En annan grej han tar upp är det här:

”I did not leave the cene of the killing with squealling tires + raceing engine as described in the Vallejo paper,. I drove away quite slowly so as not to draw attention to my car. ”

Något som överlevande offret Michael Mageau och ett annat vittne uppgett sig ha hört/sett: båda vittnade om en bil som gett sig av i hög hastighet alltså. Men det fanns faktiskt någon den natten som körde långsamt ut ur parken och blev stoppad av polisen. Men som inte uppfattades som misstänkt.

z_proto1.png

Sååå varför gör man såhär? Vad vill brevskrivaren? Till exempel få polisen att tvivla på Mageau och vittnets trovärdighet. Han använder exakt samma ord som vittnets beskrivning ”squealling tires”. Eller kanske få polisen att känna ”ooohhhhhh shit, den bilen har vi aldrig någonsin rapporterat om till media och mördaren hade aldrig känt till det om inte …. DET VAR HAN!”.

Eller så ville han bara fucka lite med polisen? Är det så fel? Om man redan mördat en person menar jag.

4. Telefonsamtalet

Det finns ytterligare en grej som kopplar ihop de båda bilattackerna: telefonsamtalet till Vallejopolisen samma natt som Mageau och Ferrin blev skjutna.

z_call.png

Två grejer om det här samtalet.

  1. Det gjordes först 30 minuter efter att skjutningen ringdes in till polisen. Vem som helst som avlyssnade polisradion kunde ha fått information om två offer i en brun bil och att polisen skulle ha koll på en person med en 9-millimeter Luger. 1969 behövdes inte ens en polisscanner.
  2. Blue Rock Springs Park låg inte en mile öster om polisstationen. Den låg två miles norr om polisstationen. Vad parken låg en mile öster om? Brandstationen. Och om man lyssnade på polisradion den kvällen kunde man höra ett anrop efter en ambulans som skulle bege sig en mile österut på Columbus Parkway.

5. Andra motiv

Ok. Jag känner mig lite obekväm om att skriva om det här pga förtal och dra skam över mordoffrens namn och andra anledningar. Men Horan har intervjuat lokalpolisen från tiden för morden som menar att mordplatserna har förskönats i sin beskrivning. Det handlar inte om oskyldiga lovers’ lanes, utan platser som också var kända för droghandel. Vid tiden var Vallejo ett center för meth-handel. Kan det ha varit en drogaffär som gick fel frågar sig Horan.

En annan grej han också påpekar är att det är konstigt att Mageau hade tre par kläder på sig samtidigt. Det är konstigt. Jag håller med. Tre byxor samtidigt är konstigt. Mageaus förklaring var att han ville se biffig ut. Horan menar att Mageau kanske skulle göra något tjuvigt och sedan snabbt kunde ändra sitt signalement och fly lättare.

Dessutom fanns det inledningsvis två starka misstänkta vid de båda bilattackerna.

6. JAHA, men förklara den där konstiga skurkdräkten och bilskriften vid Lake Barryessa!?!??!

z_gif6.gif

Det är lite konstigt att inget av breven handlar om det här mordet. Ett rätt pampigt och utstuderat med egengjord kostym. Det är också svårt att förklara hur zodiacsymbolen och skriften på bilen är en efterhandskonstruktion av en bluffzodiac.

Så hur förklarar Horan det? JO. Det var en copycat som tog tillfället i akt att skylla på någon annan. Symbolen hade funnits i tidningarna i månader innan det här hände. Kanske hade hen alibi de andra morden och kunde därför komma undan. Därför vågade inte brevskrivaren heller ta i det här mordet. Utan hittade istället på massa andra knäppa grejer i breven.

z_car.png

Då har liksom flera olika forumanvändare försökt jämföra handskriften från breven. Vilket är en het diskussion.

z_handwriting.png
”Det är klart att det inte är så värst likt när man skriver i all hast i en konstig vinkel på en bil”
”Ofta en mördare skulle riskera att åka fast och kopiera någon annans handstil i ett kritiskt ögonblick”
”Om du jämför alla sexor på bildörren så ser de också olika ut, det här är slöseri med tid”

7. Paul Stines skjorta

Alla tidigare mord har åtminstone varit tre unga par. Där ser det någorlunda konsekvent ut. Nu blir det helt plötsligt en taxichaufför från San Francisco i något som ser ut som ett rånmord då både plånboken och lös växel försvann med mördaren. Polisen hade dessutom en misstänkt som var klockers. En som tidigare hade exakt samma modus operandi: ta taxi, be chauffören stanna i Presidio Heights och när bilen stannade genomföra ett rån med pistolhot. Kanske var skottet bara ett misstag. I den första officiella rapporten från SFPD tillsammans med den kända fantombilden stod det att personen var sökt för mord och rån.

z_robb.jpg

Jaja. Men skjortan då? Delar av den blodiga skjortan som skickades i brev till advokaten Melvin Belli och Chronicle? Hur kan det vara bluff? Såhär: delarna av Paul Stines skjorta togs från ryggpartiet. Samtidigt blödde Stine mest ur näsan. Så kraftigt att det bildades en pöl till höger om honom på sätet. Först flera minuter efter att polisen kommit till platsen vände man kroppen så den blev liggande över sätet med ryggen ner. Det var nu som skjortan blev blodig.

Kolla på det här fotot från bilen. Det saknas blod helt och hållet på sätet där Stine satt från början innan kroppen flyttades av polisen. Om det är något blod är det liksom pyttelite. Inte så att man får stora fläckar på ryggen av sin skjorta, right?

z_stine.jpg

Vad betyder det här då? Ja såklart att skjortbitarna klipptes loss efter att kroppen hade flyttats till liggande position. När mördaren sedan länge var borta. Såhär tror Horan att det gick till: mördaren tog visserligen en bit av skjortan för att torka bort spår i bilen. Men då var skjortan oblodig. Det var senare när taxin förvarades i ett parkeringsgarage och skjortan hängde på tork som någon smet in och tog några bitar till. Som nu var blodiga. Och skickades i brev. Såklart.

8. Så vem vare som fakking skrev breven?

Horan tror att det var två personer. En som inledningsvis skrev och sedan ändras handstilen och beteendet efter mordet på Stine. Vilket var samtidigt som morden fick nationell uppmärksamhet.

Vem vare då? Enligt H är den som skrev de allra flesta breven inklusive de som kom med Stines blodiga skjorta ingen mindre än ROBERT GRAYSMITH.

Oh nooo he didn’t!

Robert Graysmith var först och främst inte bara serietecknare på The Chronicle. Han var med i produktionsteamet vilket innebär att det även var Graysmiths jobb (utöver att göra kartor, serier och annonser) att fotografera Zodiacs brev som skickades till redaktionen.

Vem som startade hela Zodiacgrejen? Horans favoritmisstänkt? En tillförordnad på Napa County som grundade Napas forensiska avdelning. Och som jobbat på flera tidningar tidigare. Och som var proffs på förfalskningar. Här finns ett sample på hans handstil:

z_handstil.jpg

Och här i jämförelse med zodiacbreven där Napadudes handskrift är överst:

z_handstil2.jpg

Här har ett handskriftsproffs uttalat sig:

z_hand3.jpg

Nämen!!!!!

9. Slutsats?!

OKEJ kompisar, vad tror vi? Det hade varit så skönt om man bara kunde köpa den här förklaringen rakt av. Samtidigt tycker de flesta andra zodiacsleuths att Horan snackar BS. Vilket kanske inte är helt oväntat eftersom de kanske inte vill erkänna att de har lagt ner miljoner år på att undersöka något som inte finns.

z_gif7

Oavsett så älskar jag konspiratoriska teorier som inte är astöntiga på ett snubbigt sätt. Jag läste en annan teori om att Zodiac skulle ha varit inspirerad av en serietidningsskurk. Därför såg han också så märkligt 50-talig ut i en tid när ingen annan såg ut så. En nörd alltså. Som skapade något slags alibi och levde ut sina serietidningsdrömmar. I en gammal serietidning har man hittat det här:

z_timhol2.jpg

The Death Wheel har alltså alternativ som death by gun, by knife, by fire, by rope. Såhär såg Zodiacs halloweenhälsning till Paul Avery på Chronicle ut:

Zodiac-Hallo.jpg

Oavsett: vi får nog fortsätta undersöka Zodiacs identitet lite till. Eller? Har ni fått ro i er zodiacsökarsjäl?

z_gif2

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s