Den gröna triangeln i California och Murder Mountain

God jul fellow mörderinos. ❤ Hoppas att helgdagarna har varit snälla mot er.

Jag har tillbringat de senaste tre dagarna i ett konstant Netflix-binge mode – just how I like it! Snubblade då över doku-serien ”Murder Mountain”, som jag STARKT rekommenderar!

Murder-Mountain-1-810x456

Jag lyssnade på ett podcastavsnitt (kan verkligen inte minnas vilken podcast trots 20 minuters googling-session) för ett par år sedan, som handlade om alla de kvinnor som försvunnit i området som kallas för den gröna triangeln – alltså det område som står för ca 80% av USA’s marijuanaproduktion. Kvinnorna som försvann var till stor del illegala invandrare från sydamerika, som kommit till California för att tjäna pengar till sina familjer genom att trimma marijuanaplantor på illegala odlingar. Kvinnornas anhöriga var förtvivlade och upplevde att de i stort sett inte fick någon hjälp alls av lokal polis med att hitta sina försvunna släktingar, just pga deras illegala status i landet.

I Murder Mountain tas samma typ av problematik upp, men i den här serien har man valt att fokusera på ett enda fall, där San Diego-födde Garret Rodriguez försvann spårlöst efter att ha rest till Humboldt county för att jobba på en marijuana-farm.

18a62657c255b5acd9c4c4ca7a274711

För det första: serien ger en väldigt bra och omfattande bakgrund i hur det kommer sig att det uppstått så många (runt 15 000) illegala marijuanafarmer inom den så kallade gröna triangeln, samt hur detta sakta men säkert lett till grov kriminalitet och handlingslös polis. Det är alltså det inringade området som kallas för ”The emerald triangle”. Området består av tre countyn: Humboldt, Mendocino och Trinity. Jag har vridit och vänt på det hur mycket som helst – kan ändå inte få detta område att bilda en triangel, men men…

triangel

California är ju en av USA:s mest tätt befolkade stater, men i den norra delen av staten bor det så lite som under en person per 2,5 kvadratkilometer (som en jämförelse bor det tex mer än 5000 personer på samma yta i områdena runt de stora städerna). De som först började med marijuanaodling i området var hippies som sökte sig ut i naturen och som hade mindre odlingar, dels för eget bruk men dels för att sälja så att de kunde köpa byggmaterial, bensin och mat till sina familjer/kollektiv. I ”Murder Mountain” så refererar man till dessa invånare som ”The OG” – original growers. Lol, gulligt.

Utan att gå för mycket in på detaljer så lämnade många av de här familjerna den gröna triangeln när det började dyka upp fler och fler odlare med tungt kriminella bakgrunder. Speciellt under 90- och tidigt 2000-tal blev det tydligt att det hade skett någon form av skifte – helt plötsligt var kriminella nätverk från tex Ryssland på plats i redwoodskogen. Skälet till att the OG’s sökt sig till området berodde på naturen – det var avskilt och bestod av tät skog – typ så här:

Klamath River.jpg

Det var inga problem att gömma sina odlingar så att polisen inte kunde hitta dem. Jag tänkte i min enfald att så många odlingar fanns på samma plats pga unik jordmån, sol/regn-ratio, höjd över havet eller liknande (som med vingårdar, hehe), men nope. Området är secluded och det går lätt att gömma sig undan lagens långa arm – that’s pretty much it. Några av the OG’s smugglade till och med in frön från norra Pakistan pga där fanns det liknande klimat som i den gröna triangeln och med det marijuanaplantor som passade det nordkaliforniska klimatet bättre än de mexikanska växter man först försökt plantera.

Som de flesta antagligen vet så röstades det först igenom en lagstiftning i California i slutet på 90-talet, som gjorde att det var möjligt att få ut cannabis på recept. Att få recepten utskrivna var vanligtvis inget större problem – när jag var i Venice Beach för några år sedan så låg det så kallade pharmacies, med anställda husläkare, typ var tjugonde meter längs med boardwalken och kids klädda i gröna läkarrockar jobbade som inkastare (köp fyra, betala för tre osv). I slutet av 2016 röstades sedan proposition 64 igenom med stor majoritet (57 mot 43) – vilket gäller rätten till recreational use (att inneha och använda cannabis för personligt bruk).

Prop64NewLawsFeatured

I och med årsskiftet 2018 kunde de som hittills odlat marijuana illegalt nu börja ansöka om tillstånd för legalisering av sin verksamhet. Det som är intressant är att de flesta av de små odlarna i den gröna triangeln såg på detta som en stor förlust för sin egen del – och när man ser ”Murder Mountain” förstår man snabbt varför. Med legalisering kommer krav på mängder av olika sorters skatter och avgifter, samt kontroller av sanitet, paketering och marknadsföring. Under 2018 har många av de små odlarna som försökte sig på att driva en legal business gått konkurs. De som har klarat sig är stort sett de som fortsatt operera i skuggorna (ofta stöttade av kriminella nätverk), samt de stora investorerna – som ser en möjlighet till att industrialisera odlingsprocessen och pressa ned priserna. Som med allt annat jordbruk mao.

Anyways – nu tappade jag tråden lite – men min poäng är att ”Murder Mountain” inte bara är en doku-serie om ett mord, den ger också en väldigt bra bild av hur handeln med marijuana har skötts tidigare och vilken förändring industrin nu går in i.

Kommer kriminaliteten som är knuten till marijuanahandeln i USA minska på grund av legaliseringen i California? Det kan faktiskt verka så, antalet personer som försvinner i området har i alla fall minskat jämfört med föregående år, men än så länge kan det vara för tidigt att dra några slutsatser. Humboldt county är fortfarande det countyt i California som har flest personer anmälda försvunna per capita. Per 100 000 invånare försvinner 717 personer per år. I andra countyn är genomsnittssiffran 384 personer. Sen ska vi komma ihåg de arbetare som reser illegalt in i landet för att jobba på odlingarna som inte är legaliserade. Om/när de personerna försvinner så finns det betydligt färre som kommer på tanken att anmäla dem saknade – alltså kommer de inte finnas med i statistiken. En sak som är säker är att de tre countys som utgör den gröna triangeln kommer få ta del av de skattepengar som odlarna nu börjat betala in och förhoppningsvis kan det betyda att lokalsamhället (inklusive polisen) får mer resurser.

Här finns en slideshow som visar information över de så kallade ”Humboldt 35” – personer som fortfarande är saknade från Humboldt County.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s