Svenska tvillingsystrar chockerar engelsmännen och konspirationsteorierna flödar

Det var en person som postade en video som heter ”Madness in the fast lane – Swedish sisters” i true crume gäris-grupen på facebook. Jag kollade igenom den och blev FASCINERAD över att jag inte hört talas om detta fall innan. Jag kan ju börja med att posta samma länk här, för den som vill se själv:

Videon är en blandning av live camera footage från när två svenska tvillingsystrar – Sabina och Ursula – vid upprepade tillfällen sprang ut i trafiken mitt på en motorväg i England, samt re-enactments av det som händer sedan. Skälet till att stora delar är filmat  i realtid är för att ett kameracrew som filmade en realityserie om engelska trafikpoliser var med när polisen fick larmet om att systrarna gick till fots på motorvägen.

När polisen kommer till platsen där systrarna rapporteras befinna sig får man se en del verkligt disturbing scener. Medan polisen står och och frågar ut dem om varför de befinner sig gående på motorvägen så kastar sig båda systrarna helt plötsligt ut i trafiken som rusar förbi. Ursula blir omedelbart påkörd av en lastbil, medan Sabina träffar vindrutan på en personbil. Det är otroligt obehagligt att se och man hör polisen skrika i panik när båda systrarna blir påkörda inom bara ett par sekunder. En polisman som försökt stoppa Ursula blir stående längs med vägkanten med hennes gulgröna jacka, som hon vrängt sig ur, i handen.

Ursula är den som har de mest omfattande skadorna efter kollisionerna, hon har bland annat fått ett komplicerat benbrott. När polisen försöker hjälpa henne skriker hon åt dem och försöker resa sig upp, så de blir tvungna att trycka henne mot marken medan de väntar på ambulanspersonal. Ursulas syster Sabina är medvetslös, men när hon vaknar till så ställer hon sig upp, sliter sig från poliserna som försöker stoppa henne, hoppar över mitträcket och springer ut i trafiken igen, i motgående riktning. Som tur är hinner bilisterna reagera i tid och sex personer bär till slut Sabina in i en ambulans medan hon skriker och försöker slå och sparka dem.

Här tänkte i alla fall jag: this has to be drugs. Men nej.

Eftersom Sabina inte har några större skador så skrivs hon ut från sjukhuset efter bara några timmar och polisen tar med henne till stationen för förhör. Det som är märkligt är att hon inte frågar om sin tvillingsyster alls, polisen beskriver det som att Ursula inte existerar för henne. De som är i kontakt med Sabina upplever att hon beter sig lite märkligt med tanke på vad som precis har hänt , men inte som att hon är sjuk. Hon småpratar och är trevlig, skrattar och ler. Det visar sig senare att hon inte har någon historia av psykisk ohälsa sedan tidigare heller.

Polisen ringer Sabinas partner i Irland – han har ingen aning om vart hon är eller har varit, det enda han kan berätta är att Sabina plötsligt försvunnit från deras gemensamma hem tillsammans med sin syster, utan att berätta för honom att hon skulle resa iväg någonstans. Efter att ha googlat runt lite kan jag inte heller hitta några uppgifter om att det skulle ha varit problem i förhållandet mellan Sabina och hennes partner.

Sabina bodde tillsammans med honom och sina barn på Irland, medan Ursula bodde i USA. Under våren 2008 kom alltså Ursula för att besöka Sabina, och då beskriver hennes partner det som att tvillingsystrarna först umgicks intensivt i en period, så att de nästan inte hade tid för någon annan än varandra, och sedan försvann de plötsligt tillsammans. När polisen senare studerar deras resemönster så kan de se att systrarna dyker upp i Liverpool och därifrån tar en buss mot London. Under polisens alla förhör med Sabina kunde de inte få något svar på varför systrarna reste från Irland eller vart de skulle.

När bussen stannar i Stoke on Trent kastar busschauffören av systrarna vid en bensinstation. Han tycker att de beter sig konstigt och när han ber dem lägga in sina väskor i bagageutrymmet istället för att ta med dem ombord så vägrar de. Han misstänker därför att de har någonting olagligt i väskorna och vägrar låta dem åka med vidare. Ett annat vittne observerar dem vid bensinstationen och tycker att de beter sig märkligt, då de går runt byggnaden med sina väskor tryckta mot bröstet. Den här personen ringer polisen, som dyker upp, pratar med systrarna och ger dem kontaktinfo till ett annat bussbolag. Istället för att vänta på en annan buss så börjar Sabina och Ursula att gå i mittrabatten på motorvägen.

Sabina Ursula

OK, så detta är alltså vad som hände innan trafikpolis med kamerateam kom till platsen där Sabina och Ursula valde att kasta sig rakt ut i trafiken. Men sen då?

När polisen går igenom systrarnas bagage så finns det inga spår av droger där.  Det finns heller inget spår av varken alkohol eller narkotika när man tar blodprov på Ursula när hon läggs in på sjukhuset. Det enda som kan uppfattas som lite udda är att de hade flera mobiler i sina väskor.

Eftersom Ursulas ben är allvarligt skadade så ligger hon kvar på sjukhuset, men bara två dagar efter det som hände på motorvägen så döms Sabina för att ha attackerat en polis i samband med att de försökte rädda henne och Ursula. Alltså, det engelska rättsväsendet är tydligen helt galet effektivt om de klarar av att döma en person två dagar efter att något olagligt skett?? Domen är dock endast en dag i häktet – vilket hon redan suttit av – så hon släpps på fri fot. Det är här saker och ting börjar bli mystiskt på allvar. I några diskussionstrådar jag läst så anser folk att allt gick väldigt fort, att polisen släppte henne alldeles för tidigt och att det är ett tecken på att något shady som innefattar polisens inblandning pågår.

Två dagar senare stöter två män på Sabina i Stoke on Trent. Hon bär på en plastpåse med sina kläder, sin laptop, runt 1000 pund i kontanter och två mobiler i. De småpratar lite om den ena mannens hund och hon berättar att hon letar efter ett Bed and breakfast att checka in på, eftersom hennes syster ligger på sjukhus i närheten. En av männen, Glenn Hollinshead, säger att det inte finns några bed and breakfasts i området, men att hon är välkommen att vila en stund hemma hos honom om hon vill. Alla tre går hem till Glenn, där de dricker öl, röker  och pratar. Glenns kompis Peter tycker att Sabina beter sig underligt och märker att hon undviker att svara på frågor om varför hennes syster ligger på sjukhus. Enligt Peter spejar hon ut genom fönstret bakom gardinerna och när hon erbjudit dem båda en cigarett så snappar hon plötsligt tillbaka dem och säger ”Ni kan inte röka dem, de kan ju vara förgiftade!”. Peter känner sig väldigt obekväm över hennes beteende och ursäktar sig för att sedan gå hem.

Dagen efter ringer Glenn sin bror Paul, som jobbar på det lokala sjukhuset. Enligt Paul lät Glenn helt som vanligt och han kunde även höra Sabinas röst i bakgrunden. Glenn berättade om olyckan Ursula hade varit i och frågade Paul om han kunde ta reda på hur hon mådde. Strax därpå vittnar en granne om att Glenn kom ut på gatan där grannen stod och tvättade sin bil för att småprata lite och för att fråga om han kunde få låna ett par tepåsar. Glenn gick sedan tillbaka in i sitt hus, men kom ut igen bara efter någon minut och sa till grannen att ”hon har knivhuggit mig”. Det sista Glenn bad sin granne om efter att grannen ringt ambulans och polis var att han skulle ta hand om Glenns hund.

Aj mitt hjärta.

Alltså, det finns ju kommentarfält fulla av folk som spekulerar i att Glenn måste ha gjort något mot Sabina, som fått henne att knivhugga honom – men det verkar helt enkelt inte troligt? Personer runt Glenn beskriver honom som en omtänksam och happy-go-lucky typ, han verkar inte ha något förflutet som inkluderar våld mot kvinnor eller liknande. Sen är det detta med att han ringde sin bror för att kunna hjälpa Sabina med att skaffa information om hur det gick med Ursula. Och så att han faktiskt stod ute på gatan och pratade med sin granne minuter innan han knivhöggs – han var uppenbarligen inte mitt i ett bråk eller någon sorts konfrontation med Sabina.

Sabina 1

Medan Glenn ligger ute på gatan och förblöder så fångar en övervakningskamera Sabina (nu iklädd Ursulas gröngula jacka) medan hon springer från Glenns hus med en hammare i handen. En ung kille som kommer körande ser henne slå sig själv i huvudet med hammaren och han hoppar ur bilen för att försöka stoppa henne. Då attackerar Sabina honom istället och slår honom med en takpanna (!) i huvudet innan hon försvinner från platsen. Hon springer vidare upp på en bro som korsar motorvägen och hoppar ned från den – ett fall på cirka 12 meter. När polisen til slut får hittar henne har hon två brutna anklar och en spricka i kraniet – men hon lever.

Medan ett åtal väcks mot Sabina Eriksson så släpps hennes syster Ursula ut från sjukhuset – hon åker först hem till Sverige och återvänder sedan till USA. Enligt polisutredarna så valde Sabina att inte svara på en enda fråga under förhören som hölls med henne. Det här tycker jag låter så himla märkligt – är det inte i stort sett bara personer inom organiserad kriminalitet som orkar att sitta i förhör efter förhör utan att säga minsta lilla grej?

Både Sabinas försvarsadvokat samt åklagaren låter utreda Sabinas psykiska hälsa – och båda parter kommer fram till att hon lidit av någon form av psykos vid gärningsögonblicket, men de kan inte enas om en diagnos. Försvaret menar att Sabina drabbats av folie a deux – som är ett franskt uttryck som betyder ungefär ”delad psykos” – alltså att en person är den primära och sedan ”smittar” den sekundära personen med en psykos. Att Sabina och Ursula är enäggstvillingar bidrar tydligen till att man lutar sig mot den här diagnosen – det finns experter som menar att det i vissa fall finns tvillingar som har svårt att skilja mellan var hen själv slutar och tvillingen börjar – att man delar ett band som andra människor inte har. I det här fallet menade man att Ursula var den primära och Sabina den sekundära och att Sabina ”smittats” av Ursulas psykos – trots att Ursula aldrig utreddes av psykolog. Åklagarens expert har som sagt en annan diagnos, även denna en fransk term  – une bouffée déliriante – vilket kan översättas till typ ”en puff av galenskap”, med andra ord en psykos som snabbt dyker upp och sedan sedan försvinner.

Nigel Eastman

I dokumentären ovan intervjuas Nigel Eastman, som är rättsmedicinsk psykiater och professor i psykologi vid St: George’s universitet. Han säger att han under alla sina år som yrkesaktiv konsulterat vid ungefär 400-500 mordfall och under den tiden sett ett enda fall av folie a deux, men aldrig något fall av bouffée déliriante. Den senare termen har sitt ursprung i när man under sent 1800-tal försökte sätta ett namn på det tillstånd som personer försatte sig i under religiösa ceremonier, med plötsliga utbrott av aggression och eventuella hallucinationer och paranoia.

Det väcks som sagt åtal mot Sabina och hon döms till fem års fängelse för dråp (på engelska är det ”manslaughter” och det verkar som om psykos-diagnoserna som framförts av försvar och åklagare bidrar till det istället för en dom om mord). Någon rättegång äger aldrig rum eftersom hon tar en plea och erkänner sig skyldig. Något som är intressant är att åklagaren i fallet bekräftar att det är första gången hon varit med om ett rättsfall där gärningspersonen bedömts ha lidit av psykisk ohälsa vid gärningstillfället, men som sedan ansetts vara frisk under rättegången. Detta påverkar också domen, eftersom domaren inte med laga kraft kan döma Sabina till någon form av vård eller uppföljning efter avtjänat fängelstraff.

Glenn Hollinsheads familj har i efterhand kraftigt kritiserat, samt försökt stämma, polisen och sjukhuset för att Sabina släpptes så snart efter motorvägsincidenten. Eftersom Sabina ansågs frisk under utredning och rättegång så fick de psykologer som gav diagnoserna folie a deux och bouffée déliriante basera dem på vad de kunde observera fångat på film som spelades in av systrarna på motorvägen. Glenns familj menar att detta är bevis nog på att polis och sjukvårdspersonal borde ha förstått att Sabina borde ha stannat på sjukhuset för fortsatt undersökning och övervakning istället för att släppas på fri fot.

Och det är här mina vänner, som konspirationsteorierna börjar.

Det tycks nämligen vara omöjligt för people on the internetz att acceptera att de personer som hanterade Sabina efter motorvägsincidenten antagligen tappade bollen när det gäller att avgöra i vilket psykiskt skick hon faktiskt var. Speciellt med tanke på att hon hade fått lugnande, vilket enligt Nigel Eastman antagligen hade dämpat symptomen av en psykos. Istället har följande teorier florerat:

 • Ursula och Sabina ska ha besökt en polisstation i Liverpool innan de steg på bussen till London, där Sabina uttryckte oro för sina barns säkerhet. Här är teorin att någon form av kriminell organisation var ute efter systrarna. Enligt spridda källor så ska polisen i Liverpool ha lovat att ta kontakt med polisen i Dublin för att följa upp ärendet – men vad jag kunnat läsa mig till så finns det inget record på att Liverpool-polisen gjort det.
 • Det har senare släppts film (via en anomym källa) från samma kamerateam som filmade det som hände på motorvägen, som visar att två poliser på plats pratar med varandra om att Sabina och Ursula ska hållas i förvar mot klausul 136 – vilket betyder att de misstänkte att skälet till systrarnas agerande var psykisk ohälsa och att de därför ska hållas kvar på sjukhus för en psykiatrisk utredning. Detta gjordes dock inte och denna filmsnutt exkluderades sedan innan programmet sändes. Teorin på internet är att polisen krävt att BBC skulle utelämna den delen av filmen, för att undvika att svartmåla sig själva för felaktigt agerande.
 • Systrarna var en del av ett program där polisen försökte sätta dit någon form av knarkmaffia – där Ursula och Sabina skulle användas som informanter. Skälet till att Sabina släpptes så kort tid efter det som hände på motorvägen var för att polisen försökte täcka över händelsen och få Sabina tillbaka ut på ”sitt mission”. Teorin byggs bland annat på en intervju som Sabina och Ursulas bror Björn ska gjort med svensk media – där han hävdar att systrarna ”jagades av galningar”. Den här intervjun har inte jag kunnat hitta någonstans dock.
 • Det finns de som hävdar (obekräftat av vad jag kunnat se) att Glenn knivhuggits med hjälp av två olika vapen – vilket skulle ha tytt på att han attackerades av två personer, där den andra personen är okänd.
 • Sabina och Ursula var en del av CIA:s ”mind control program” MKUltra som ska ha varit aktivt under 50-70-talet i USA. Eh ja.
 • Systrarna var besatta av demoner. Ja, det finns faktiskt folk som tror det.

Något som är tydligt när man gör research i detta fall är att folk i TC-forum, flashbacktrådar och Youtubes kommentarfält verkligen inte drar sig för att hobbydiagnostisera Sabina och Ursula. Tydligen är alla med tillgång på google en certifierad rättspsykiater. As always med andra ord…

 

 

 

Annons

5 reaktioner till “Svenska tvillingsystrar chockerar engelsmännen och konspirationsteorierna flödar

 1. Men vad märkligt att det skulle vara första gången för den åklagaren med gärningsperson som bedöms vara frisk vid dom men sjuk vid brottstillfälle?! Eller är det så att man gör väldigt olika bedömningar av detta i Sverige vs USA? Tillfällig psykos och frisk vid rättegång men sjuk vid brottstillfälle har jag läst angående många fall i Sverige. Intressant skillnad!

  Gilla

  1. Detta är inte i USA, det är i England. Men ja – det är det som åklagaren säger i dokumentären, att hon personligen aldrig varit med om det tidigare. Men håller med om att det låter märkligt. Det betyder ju i realiteten att ingen som lidit av enbart en tillfällig psykos kan dömas till vård?

   Gilla

   1. Eh ja England. Jag är väldigt inne i how to get away with murder nu så jag glömmer att inte allt är USA.

    Jo det är ju en konsekvens som förekommer i Sverige iaf, ingen vård inget straff-grejen. Blev förvånad över att åklagaren blev förvånad..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s