Sååå vem är Samuel Little, USAs ev värsta seriemördare genom tiderna, som medierna skriver om? Och hur kunde han komma undan?

First of all: Alltså sorry! Vi lider av kollektiv true crime-svacka och har inte konsumerat i princip NÅGOT som handlar om mord och brott på sistone. Alltså noll. Kan ni ge oss något hett tips eller? Kickstart my crimeintresse plz!

Men nu! Nu tänkte jag sätta mig in i *nyheten* som ploppat upp här och var, även i svenska medier, de senaste veckorna. Såhär såg det ut i vår gruppchatt den sextonde och sjuttonde november t ex:

Skärmavbild 2018-12-01 kl. 22.19.07

Skärmavbild 2018-12-01 kl. 22.19.18

Men det hade jag ju inte alls.

Rubrikerna i media såg ut ungefär såhär:

Pensionären: Jag mördade 90 personer – och kom undan

A convicted murderer says he killed 90 people and got away with it. The FBI believes him.

USA:s värsta seriemördare någonsin – erkänner 90 mord

Just det där med USA:s värsta seriemördare någonsin är något man liksom börjat lessna på. Sådana senasationsartade beskrivningar är ofta inte något mer. Grim Sleepers och Rodney Alcalas fotografisamling är typiska grejer som man kan spekulera kring, men som inte är några bevis. Lite”FBI tror att det kan finnas betydligt fler offer” basics. Inspirerad av detta satte jag för övrigt ihop ett true crime starter pack:

starterpack copy2.jpeg

Jag tänker också att många av er är roller derby-tjejer?

I alla fall: det kändes ändå som det fanns något här. Det låg och kliade under huden på mig. Varför trodde FBI honom? Vem var han? Hur kommer man ens undan med det? Och därför är vi här idag, vid det här inlägget.

Pensionären som har erkänt 90 mord heter Samuel Little och är 78 år. I september 2012 blev han gripen av polis när han befann sig på ett härbärge i Kentucky. Varför han blev gripen? Nuthin to do with muuuurder. Ännu. Det handlade om ett drogrelaterat brott. När han blev omhändertagen kunde man också ta ett DNA-prov. På andra sidan landet fick man en match, 32 timmars bilväg och 350 mil bort, i Los Angeles. Inte bara i ett fall utan i tre olösta mord mellan år 1987 och 1989. I samband med det fördes Little till Los Angeles.

Alla offer i Los Angeles var kvinnor. De hade blivit misshandlade och sedan strypta. Efteråt hade kropparna dumpats i en gränd, sopcontainer och i ett garage.

samu_caroladford.jpg

Carol Alford, 41

samu_audreynelson
Audrey Nelson, 35 inramad på fotot ovan

Guadalupe Apodaca, 46, vars anhöriga är på fotot ovan och kropp hittades här:

samu_gu.jpg

Två år efter DNA-träffen gick fallen till domstol och trots att Little nekade till brotten dömdes han. Det var i fängelset han var när han började erkänna, men det hände inte av sig själv. Efter domen skickade Los Angeles myndigheter in Littles DNA och information om morden till FBIs program ViCAP för att ta reda på allt om Littles bakgrund. Vad det är? ViCAP? En specialavdelning på FBI som står för The Violent Criminal Apprehension Program med uppgift att analysera vålds- och sexualseriebrott. T ex analysera vilka andra brott en individ kan ligga bakom, eftersom vi vet att det är svårt att samarbeta mellan olika polisdistrikt i USA. Särskilt innan teknik som internetz, men också pga det saknas en nationell databas där all info samlas.

I det här fallet vände sig ViCAP till Texas Rangers då de såg likheter i ett mord i Odessa 1994, främst genom detaljer som Little pratade om i förhör. Offret i Odessa hette Denise Christie Brothers och hennes kropp hittades strypt till döds på en öde parkeringsplats i närheten av ett motell. Därför flyttades Little till Odessa, Texas. Egentligen fanns inte så mycket bevisning i fallet, så två brottsanalytiker från FBI och en man vid namn James Holland från Texas Rangers besökte Little för att få honom att börja prata. Det gjorde han. Mer än gärna.

samu_denise.jpg

James Holland, the Texas Ranger som var särskilt tränad i cold cases, vann Littles förtroende. Det var därför han började erkänna. Utredarna som träffade Little fick höra att de inte skulle be honom att ”tänka på familjen, ge dem ett avslut”, då Little inte visat någon ånger. Istället verkar han tycka om uppmärksamheten och flera medier säger att han har skrattat och berättat om morden med inlevelse. I flera månader samarbetade Samuel Little med myndigheterna och gav detaljer om ungefär 90 olika mord. Stat för stat, stad för stad fick Holland höra antalet mord som skett på varje plats.

Jackson, Missisippi: 1
Cincinnati, Ohio: 1
Phoenix, Arizona: 3
Las Vegas, Nevada: 1.

Tills det blev 87 fall från 1970 till 2004. Från Los Angeles i väst till Miami i öst, från Houston i söder till Cleveland i norr. Alla offer var unga kvinnor, ofta i utsatta situationer genom drogmissbruk eller prostitution. Ofta knockade han först kvinnorna med slag, Little har en bakgrund inom boxning, innan de mördades genom strypning.  I USA kallas han därför för The Boxer Serial Killer.

samu5.jpg

Holland och myndigheterna i USA håller fortfarande på att verifiera flera av morden, men hittills finns det ingen information som kan bevisas som lögn. Hittills har man kunnat konfirmera 34 av dem. Några väntar på att kunna godkännas, medan andra har utretts men det saknas tillräcklig information för att slutgiltigt kunna säga något om Littles inblandning.

Little minns fortfarande hans offer och hur morden gick till tydligt. Han minns hur de såg ut, vilken bil han körde, skyltar han såg, hur vägarna såg ut, var han gjorde en u-sväng, saker som offren sa till honom och exakt var offrens kroppar lämnats. I vissa fall har han kunnat lämna uppgifter som förhoppningsvis kan hjälpa till att identifiera de som ännu inte fått någon identitet. I ett fall han minns han att ett offer från 1972 hade en son och i vilket område hon bodde i. Han har också skissat upp bilder på hur de såg ut. Därför har han kunnat lämna detaljrika uppgifter till polisen, men det säger också något om hans motiv. Little själv har erkänt att han ströp kvinnorna för sin egna sexuella tillfredsställelse. Han gillade också att återuppleva detaljerna av sina mord. Han kunde inte hindra sig själv, menar han. En utredare har sagt till media att man märker på Little att han blir exalterad när han beskriver morden.

samu_search.jpeg

Hur kunde han komma undan?

Little flyttade runt mycket. Under stora delar av livet jobbade han som ”day laborer”: alltså när man blir anställd en dag i taget där det behövs. Morden är utspridda över hela USA, vilket gjorde det svårt att se mönster. Utan DNA blev det ännu svårare att binda Little till sina offer.

181128105818-samuel-little-map-exlarge-169.jpg

Men en annan anledning är att han valde marginaliserade kvinnor. Kvinnor som hade kopplingar till missbruk och prostitution. Ibland blev kropparna oidentifierade och dödsorsaken outredd. Eftersom det inte fanns tydliga spår av dödligt våld, i form av kulor eller knivhugg avskrevs morden ofta som överdoser, olyckor eller andra naturliga. dödsorsaker.

Det här är inte särskilt unikt. Att utsatta kvinnor värderas lägre än andra. Jag har tidigare skrivit om hur kvinnors dödsfall märktes med koden NHI i södra Los Angeles under 80-talet. Det handlade ofta om personer som hade missbruksproblem, som försörjde sig genom prostitution och inte sällan om svarta kvinnor. NHI står för No Humans Involved.

Hade han kunnat upptäckas tidigare?

samu_rosiehill.jpg

Samuel Little har ett brottsregister. Han är inte en flickscout liksom. 1975 hade han gripits 26 gånger i 11 olika stater för bland annat inbrott, misshandel, försök till våldtäkt, bedrägeri och våld mot tjänsteman.

I december 1982 greps Little för mordförsök, misshandel och våldtäkt av två prostituerade i Mississippi. Samma år förhördes han i samband med mordet på Rosie Hill i Florida, ett mord han senare skulle erkänna. Det är hon på foto ovan. Senare blev han släppt fri då det inte fanns tillräckligt med bevis för att räcka till åtal. Detsamma gällde för fallet i Mississippi. Ett år senare, år 1983, greps han för mordet på Patricia Mounts i Florida. Åklagaren kunde väcka åtal, men Little friades.

Kanske hade man kunnat stoppa honom om han dömdes. Kanske hade det inneburit att hans DNA funnits registrerat i CODIS tidigare och man kunnat binda honom till morden.

samu_young.jpg

Erkännandena november 2018 – en tidslinje

I maj i år (2018 alltså, om det är några läsare from the future here!!) erkände han mordet på Denise Christie Brothers, vilket var fallet som ledde till att han förflyttades till Texas. Den 9 november ekände han mordet på Melissa Thomas 1996 och sedan dess kom offentliga uppgifter om erkännandena som ett vattenfall:

Samuel-Little-right-was-sentenced-to-three-life-terms-in-2014-for-the-murder-of-three-women-in-California.

Den 13 november kom information om att det kunde röra sig om 90 fall i 14 stater, vilket är under samma dag som han åtalades för mordet på Denise Christie Brothers.

15 november 2018:
Information om erkännandet av mordet på 23-åriga Brenda Alexander, Phenix City i Alabama.

Erkännande av mordet på 55-åriga Dorothy Richards 1982 och 40-åriga Daisy McGuire i Houma, Louisiana.

16 november:
Erkännande av mordet på en oidentifierad kvinna 1977 och mordet på 18-åriga Fredonia Smith 1982 i Georgia.

samu_julia critch.jpeg

19 november:
Erkännande av mordet på 36-åriga Julia Critchfield (ovan) 1978, i Mississippi och 46-åriga Nancy Carol Stevens (nedan) 2005 i samma stat vilket kommer presenteras i rätten i januari 2019.

samu_Nancycarol.jpg

21 november:
Erkännande av mordet på 19-åriga Evelyn Weston, 1978 i South Carolina.

Erkännande av mordet på 20-åriga Rosie Hill 1982, i Florida.
Den 16 augusti 1982 hittades Rosies kropp i ett skogsområde intill County Road 236 vid ett hänge för grisar. Under utredningen kom det fram att hon dog genom strypning eller kvävning. Flera vittnen trädde fram och berättade att de såg Rosie lämna en bar tillsammans med en okänd man. Det var det sista man såg av henne. Vittnena beskrev både den misstänkta mannen och hans bil. Båda matchade Little. När han erkände mordet på Rosie sa Little att Gud har satt honom på jorden för att göra det.

samu_rosiehill2.jpg

Vad händer nu?

Samuel Little är i dålig form. Han kommer antagligen inte ens leva så pass länge att man hinner pröva något av fallen i rätten. Just nu befinner han sig i häkte, men inte i Odessa där han ursprungligen häktades för mordet på Brothers. Istället sitter han 48 mil bort, i Wise County Jail för att vara närmare Ranger Holland – det här fallets Paul Holes. Holland är alltså mannen som lyckades vinna förtroendet och få Little att erkänna. Holland förhör Little varje dag för att få ut så mycket information som möjligt för att skapa en så exakt utredning som möjligt. Och kunna göra en så bra bedömning som möjligt och kanske kunna ge familjer och anhöriga svar. Det är upp till de lokala åklagarna där brotten skett att bestämma om man ska åtala Little eller inte.

samu.jpg

Om FBI ViCAP kan bevisa att Little har mördat alla kvinnor som han uppger att han gjort kommer han anses vara den värsta seriemördaren i USAs historia när det kommer till antalet offer. Sedan tidigare anses det vara Gary Ridgway, the Green River Killer, som har dömts för 49 mord men erkänt ungefär 20 ytterligare.

3 reaktioner till “Sååå vem är Samuel Little, USAs ev värsta seriemördare genom tiderna, som medierna skriver om? Och hur kunde han komma undan?

  1. Det här är så SINNES! Det är liksom en kombination av dåligt polisarbete och att han ”gjort allt rätt” när det gäller val av offer, tillvägagångssätt och att han rört sig över så himla stora områden.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s