I dag är det Transgender Day of Remembrance – här kommer backstoryn till varför denna dag tyvärr är så förbannat viktig

Minnesdagen grundades år 1999 av Gwendolyn Ann Smith till minne av Rita Hester, en svart transkvinna som mördades året innan i Allston, Massachusetts.

48266650.cached
Rita Hester, där hon är en true queen med krona och allt.

Efter att Rita hittats knivmördad i sin lägenhet så valde den lokala dagstidningen the Boston Herald att omtala henne med hennes gamla namn och med fel pronomen. Detta förvärrades sedan när andra medier plockade upp nyheten från Boston Herald och enbart omtalade Rita som en man eller som en transvestit. Meningar som ”Hester’s apparent double life” och ”Friends of murdered transvestite recall pal, mourn loss” användes för att måla ett transfobiskt personporträtt av Rita och hennes vänner reagerade – as they should – med ilska över hur deras mördade vän omtalades.

Lokala transaktivister kontaktade medierna som använt fel pronomen och som porträtterat Rita Hester på ett otroligt transfobiskt sätt. Man arrangerade ett stort möte, dit man bjöd in media för att diskutera (och självklart kritisera) medias vinkling av Rita, samt hur (dåligt) polisen utredde fallet. Jag önskar ju att jag kunde skriva att efter det mötet så skärpte polisen sig och lyckades identifiera personen som mördade Rita, plus att amerikansk media slutade vara transfobisk, men nej. Istället skrev redaktören Jeff Epperly en text där han anklagade trans-communityt för att vara paranoida och hysteriska. The Boston Phoenix tryckte en artikel med titeln ”Displaced anger: Is Rita Hester’s murder being eclipsed by the transgender community’s grammatical agenda?”. Ritas vänner, anhöriga och lokala aktivister anklagades alltså för att lägga fokus på användandet av pronomen istället för på faktumet att Rita Hester blivit mördad. Jävligt classy gjort av The Boston Phoenix – sparka nedåt vetja.

För den som vill läsa mer, finns det en fantastisk krönika skriven av Nancy R. Nangeroni om allt som hände i media året efter mordet på Rita Hester. Nangeroni är en trans-aktivist som grundade GenderTalk Radio och som själv deltog vid stormötet där polis och media kritiserades.

Personen som mördade Rita Hester är än idag ej identifierad.

Transpersoner världen över utsätts för våld, hot om våld och våld som leder till deras död på grund av att de är de personer de faktiskt är. Bara i USA har 22 transpersoner mördats i år. Det finns flera olika skäl till varför speciellt transkvinnor, och ofta transkvinnor som inte är vita, är så utsatta för våld. Vi lever fortfarande i ett patriarkaliskt samhälle där rasism är systematisk och där klasskillnaderna bara ökar, ett samhälle som sorterar folk efter vilket värde vi menar att de har – trots att vi allihop menar att vi inte bidrar till det. Vi som sitter på privilegier i form av hudfärg, klass, sexualitet, nationalitet, etc behöver fan check ourselves och se vår egen del i saker och ting.

Här är en väldigt basic lista över hur just du kan vara en decent human:

  • Om du hör någon prata på ett transfobiskt sätt, be personen sluta. Det är inte så att alla transpersoner kommit ut med att de är trans – det kan mycket väl sitta en person i samma rum som dig som mår sjukt dåligt över att tvingas lyssna på någon som är transfobisk. Och i vilket fall som helst – när folk är transfober/homofober/rasister – så säger man till.
  • Ja, det går väl kanske an att fråga vilka pronomen en person använder. Eller så väntar du och lyssnar på vilka pronomen den personens vänner använder först.
  • Ställ inga frågor som du inte hade ställt till någon annan. Din nyfikenhet går att stilla med google – det är inte en enskild persons ansvar att utbilda dig. Och det är GARANTERAT inte deras skyldighet att svara på vilka eventuella könsbekräftande behandlingar de gjort, vilken relation de har till sina föräldrar eller vad de fick för namn när de föddes.
  • Outa för fan inte någon som inte uttryckligen sagt att det är OK. Om du har läst detta inlägg så fattar du att det faktiskt finns stora risker förknippat med det.
  • Rösta på politiker som arbetar mot transfobi. Precis som du antagligen redan röstar på politiker som arbetar mot homofobi och rasism. Maila gym och simhallar som inte har könsneutrala omklädningsrum och toaletter. Lägg märke till vart det saknas en inkluderande miljö och engagera dig för att åtgärda det – låt inte våra transsyskon ta den kampen ensamma.
  • Upplys dig själv, följ personer som är aktiva transaktivister, eller personer som öppet berättar om sina egna liv och erfarenheter. På insta finns till exempel stjärnor som Saga Becker, Charlie James, Miss Peppermint, Sophie Labelle, Janet Mock, Anastasia Michaelsdotter och Laverne Cox.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s