*Clickbait* Helgens skoj och skratt: läs allt om USA:s konstigaste delstatslagar!

USA är ett märkligt land, det vet vi allihop. En nation med en överrepresentation av seriemördare, civilägda AR-15:s och fängslade invånare. De har gjort sitt bästa för att lagstifta bort allt som är obehagligt (och sådant som i andra länder regleras av common sense) – därför tänkte jag att vi skulle se på min personliga topp-fem-lista över konstiga delstatslagar!

cyancat

1. I flera amerikanska stater är det fortfarande olagligt att vara otrogen. I Michigan är det möjligt att dömas till upp till fyra års fängelse och till böter på upp till $5000 om du vänstrar. En advokat i Virginia dömdes i 2004 till 20 timmars community service efter att kvinnan som han hade haft en affär med gick till polisen och anmälde honom. I Wisconsin 1989 genomgick ett par en ganska dramatisk skilsmässa, och då anmälde även maken sin fru för otrohet. Åklagaren i det fallet menade att han inte hade annat val än att åtala kvinnan, pga hur lagen var skriven.

2. I Montana får man framföra ”lättklädd burlesk-dans” (staten Montana’s words, not mine) om man gör det på en scen. Om man går av scenen under framförandet däremot så kan man få böter. Detta fick en manlig dansare lära sig the hard way 1987, när han och fyra andra personer arresterades av en en polisman som först hade observerat deras dance routine inne på en klubb, sedan lämnat klubben för att konsultera lagboken och till slut återvänt till klubben för att gripa alla fem. Hela rättegångsprotokollet finns här – där inledningen bland annat består av en omfattande paragraf om hur en manlig g-string är utformad.

mm

.

3. I Idaho är det olagligt med kannibalism, vilket medför ett fängelsestraff på minimum 14 år, om inte ”omständigheterna är livshotande och kannibalism är enda sättet att överleva”. Mao – om du behöver köra en repeat av Alive (flykrashen i Andesfjällen 1972) så är det OK. Idaho får för övrigt dela den här listplaceringen med Rhode Island. Där hamnar du nämligen i finkan i minimum ett år och maximum 20 år, om du biter av en annan persons kroppsdel. I alla fall om du gjorde det med vilje.

hannibal

.

4. Vi reser tillbaka hundra år  i tiden i Texas, där får man inte lov att ställa upp som politisk valkandidat om man inte först intygar att det finns ett ”högre väsen”. Mao, du kan inte bli politiker om du är ateist. I lagtexten som reglerar detta står det : ”Inga religiösa prov ska någonsin krävas som kvalifikation för något ämbete eller offentlig ställning i denna stat, inte heller ska någon exkluderas från att inneha ett ämbete på grund av hans religiösa övertygelse, förutsatt att han erkänner ett högre väsens existens.” Jamendåså. Crystal clear.

giphy-48

.

5. I Oklahoma är man tydligen fortfarande rädd för ryssen, där står det nämligen i en delstatslag att det är ett FAKTUM att ”det existerar en internationell kommunistkonspiration som har som åtagit sig att störta USA:s regering, samt den styrande makten i flera delstater, bland andra staten Oklahoma.”

33b3c16ca0a357c019709f0aa001cd44

(PS: Nej, jag förespråkar inte kommunism, jag tyckte bara att det var en rolig GIF)

Bubblare: Marylands lag mot oralsex, Oregons förbud mot att kasta avföring ut genom fönstret på ett fordon och South Carolinas lag mot att falskeligen fria till en kvinna i syfte att förföra henne.

AdolescentFarflungArmadillo-small

 

En reaktion till “*Clickbait* Helgens skoj och skratt: läs allt om USA:s konstigaste delstatslagar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s