Bokrecension: En true crime-bok som är mycket bättre som ljudbok!

Hej alla ni som föredrar poddar och ljudböcker framför det skrivna ordet (vad gör ni här förresten?)!

I somras läste och recenserade jag ju Svenska Brott: Trippelmordet i Uddevalla av Lars Olof Lampers och Thomas Bodström och tyckte att den var aningen torr. Nu har jag lyssnat på deras bok om Johanna Möller; Svenska Brott: Sommarstugemordet i Arboga på Nextory och den var SÅ mycket bättre!

bodström lampers

Vanligtvis är jag inte någon ljudboksperson eftersom jag väldigt lätt får hangups på om berättarrösten irriterar mig, men Per Runhammar, som har läst in denna, har en superbehaglig röst!

Det som är lite kul med just denna bok är att den är en sorts mellanting mellan bok och podd. Det går så klart att köpa boken inbunden, där den är strukturerad på samma sätt som Lampers+Bodströms tidigare böcker i samma serie, men som ljudbok har den en mycket mer ”snackig” ton än vad jag är van vid i ljudböcker. Varje avsnitt inleds tex med ljudklipp från förhören med Johanna. Det som var de torraste delarna av Trippelmordet i Uddevalla (även om de avsnitten samtidigt var väldigt informativa), var Bodströms utläggningar om juridiken i varje fall. I den här ljudboken bryter han istället in som lite av en sidekick, där han berättar anekdoter från sin karriär som jurist – som han knyter an till just detta fall. I sättet han pratar låter det som att han saknar manus, eller bara pratar runt stolpar – vilket jag personligen tycker gör det mycket mer intressant att lyssna på.

In short:

  • Även denna bok bygger så klart på riktigt bra research, det är helt klart den grundligaste genomgången av det här fallet som jag lyssnat på. Total lyssningstid är ca nio timmar.
  • Är glad över att man bara får höra LITE av Johanna Möller. En liten dos räcker för att man ska rulla med ögonen.
  • Bodströms avsnitt är som sagt mycket bättre och tillför mer än tidigare pga lättare att ta till sig.
  • Smart att göra boken mer snackig, om de fortsätter på samma spår och marknadsför det på rätt sätt tror jag de kan vinna över många pod-fans.
  • Svenska Brott: Sommarstugemordet i Arboga får tärningskast:

images

Jag tror att boken går att hitta i stort sett överallt där ljudböcker brukar finnas. Jag lyssnade på Nextory, eftersom Sandra Beijer hade lagt ut en rabattkod på en månad gratis användning av appen. Hennes kod SANDRA gäller i skrivande stund för den som vill testa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s