Varför finns det så många mördare i USA egentligen?

USA har oproportionerligt många mördare jämfört med alla andra demokratiska länder.  Mordfrekvensen i USA är fyra gånger så hög som i Frankrike och Storbritannien. Sex gånger så hög som i Tyskland. Jag tänkte att vi skulle försöka reda ut varför det är såhär.

Om man skulle gissa kan lagar om skjutvapen vara en lågoddsare. Skjutvapen är inblandat i två tredjedelar av alla mord i USA. Men det är FEL FEL FEL mvh Brasse i Fem myror. Åtminstone är det inte riktigt så enkelt. Enligt en studie av på Harvard av Monkkonen och Roth kommer man fram till att det finns en  ”american way of murder”, priset av politiken i landet. Som skiljer sig från andra nationer.

The basics från dueller till domstolar

Om man ser hur utvecklingen ser ut rent historiskt skiljer sig USA och Europa mycket. Alltså som motsatser i princip. Vatten och olja. Pieter Spirenburg är en professor vid avdelningen för historisk kriminologi vid Erasmus University i Rotterdam. I avhandlingen ”A History of Murder: Personal violance in Europe from the Middle Ages to the Present” presenteras utvecklingen ganska spikrakt. I Europa går mordfrekvenser neråt över tid i hundratals år. En tysk forskare som heter Norbert Elias har utvecklat begreppet ”civilisationsutvecklingen” och menar att det beror på ökad makt hos en centraliserad stat som kontrollerar våld, lag, straff och tillhandahåller egenrätt på att få använda *force*.  På så sätt blir befolkningen avväpnad. Och civiliserad.

giphy (5).gif

Man kan se på utvecklingen i Europa från medeltiden till idag som att man ersatt en kultur som kretsade kring heder till en kultur som kretsar kring värdighet. Jag tror också att en bidragande faktor är att man idag har andra förutsättningar att leva sitt liv som man vill, bli rik, få status, klättra på klasstegen. I ett tydligare klassamhälle (typ feodalismen under medeltiden) var ens namn det enda man hade. Om det drogs i smutsen måste man hämnas. Och mörda.

giphy (11).gif

I alla fall: vid medeltiden i Europa kretsade mycket av våldet kring fejder och vendettan. Då låg mordfrekvensen runt 35 av 100 000 personer per år. Några århundraden senare runt 1500-talet blev fejderna utbytta mot mer uppstyrda dueller. Dueller är mycket mer classy tänkte man. Och så innebär det att färre dör. Nu låg mordfrekvensen på runt 20 personer av 100 000 per år. Duellerna byttes ut mot domstolar och under 1700-talet var siffran 5 av 100 000 per år. Idag är siffran strax under 2 där den har varit de senaste hundra åren.

giphy (12).gif

Civiliserade invånare mördar icke *pompös röst*

Hur ser det ut i USA? Inte likadant. Den amerikanska mordfrekvensen har varit högre än Europas redan från början. Och sedan dess konstant legat höre vid varje steg. Utvecklingen har inte heller följt ett spikrak linje, utan varierat vilt. Toppar och dalar. Under 1800-talet sjönk frekvensen i Europa medan den ökade i USA. Åren efter andra världskriget låg den på *relativt låga* 5 av 100 000 per år i USA, men ökade strax efter det. År 1991 var frekvensen 11. Nu är den åter runt 5, vilket ändå är dubbelt så mycket som alla andra demokratiska länder.

giphy (14).gif

Vad det har det att göra med civilisationsprocessen, den ganska kontroversiella teorin? Jo. De koloniala amerikanerna har inte gått igenom den. Därför är de mer mordbenägna. Demokratin kom redan innan befolkningen hade accepterat en stark centraliserad makt och statens monopol på våld. Eftersom tilltron till staten inte är accepterad stannar värden kring  heder kvar.

giphy (7)

Fuck civilprocessen

Ok. Så alla håller inte med om det här. Monkkonen trodde på fyra andra orsaker: mobilitet, federalism, slaveri och tolerans. Mobiliteten är större i Europa vilket gör att man lättare kan bryta sig fri från sociala strukturer, federalismen som gäller i USA är en svag stadsform, slaveriet bidrog till en kultur där våld bland vissa grupper tolererades. Vilket fortfarande påverkar amerikansk kultur. I de stater i södern där slaveriet var som störst är mordfrekvensen högst. Samtidigt tillåter de amerikanska domstolarna hatbrott och våld i nära relationer i större utsträckning än domstolar i Europa. I Connecticut är 84% av befolkningen vita medan 6 av 10 som sitter på death row är svarta.

En annan teori från Roth: civilisationsprocessen är bluff och båg då personer back in the days inte nödvändigtvis ville mörda i större utsträckning förr i tiden, de bara lyckades oftare. Idag har vi bättre vård, mediciner, ambulanser, traumakirurgi och SOS-nummer. Tre av fyra som mördades innan 1850 hade kunnat överleva idag.

Sambandet brott och straff

shady1.gif

Något som också tycks samspela över tid är relationen mellan brott och straff. Alltså mellan ett slags våld och ett annat. Om straffen är hårda blir brotten också mer brutala. Hårda straff inrättade av staten innebär en tolerans för våld i samhället. USA har inte bara flest mord bland alla demokratiska länder, de har också flest personer i fängelse i hela världen. 2.3 miljoner människor sitter fängslade i USA. Det är ungefär 1 av 100 vuxna invånare och fyra gånger högre frekvens än världsgenomsnittet.

Unga män, politik och krig

Åtminstone sedan 1940-talet verkar mordfrekvensen påverkas av demografi. Unga män är väldigt överrepresenterade både som mördare och mordoffer. När baby boomers (alltså de som är födda kring mitten av 40 till mitten av 60-talet och alltid klagar på millennials) blev unga vuxna sköt mordfrekvensen i höjden. När de numera blivit gamla och grå har mordfrekvensen åter sjunkit.

giphy (6).gif

Man tror att våldsbrott korrelerar i motsatt riktning med befolkningens förtroende i staten och de folkvalda. Under Vietnamkriget var trovärdigheten för politikerna låg vilket ledde till att mordfrekvensen blev hög. Mordfrekvensen är låg när staten upplevs som stabil och kapabel att utföra sitt arbete, när sociala strukturer respekterar olika sociala grupper likvärdigt (t ex att det inte är ok att bruka våld pga någon är svart, homosexuell, etc), ekonomin går bra och ledare inte missbrukar sin makt eller går in i impopulära krig.

Babyboomers drabbades av ej populära vietnamkriget = arga = mördare.

giphy (13).gif

Det är svårare att hitta undersökningar på folkets förtroende för ledare längre bak i historien. I New England år 1637 låg mordfrekvensen på 120 per 100 000 per år. I New England år 1800 låg mordfrekvensen på under 1. När mordfrekvensen var så låg byggdes rättsliga institutioner efter många år av krig som fört kolonialisterna närmare varandra och hade ett högt förtroende. Genom att ta andra människors mark, resurser och … LIV. : – ) : – )

En generell grej både i USA och Europa är att mordfrekvensen är låg efter krig. Det kan bero på att man får högt förtroende för en ledare som får slut på krig och död. ELLERRRR så beror det på att vid krig så dör många unga män. Och i ett samhälle utan unga män blir det inte heller så många mord gjorda.

¯\_()_/¯

4 reaktioner till “Varför finns det så många mördare i USA egentligen?

 1. Mord och dödligt våld går också ner i samband med krig för att man helt enkelt transporterar våldet utomlands, och våld som begås i krig är inte en kriminell handling per se. Man lagför alltså inte alla flippade människor som beter sig fruktansvärt under pågående krig. 😌

  Sen tror jag att en annan grej handlar om hur hela amerikanska samhället är organiserat på ett ideologiskt plan; man är super-religiös samtidigt som man på något vänster lyckas vara super-liberal OCKSÅ. Det innebär att det finns massa olika normer för hur man ska bete sig, som dessutom befästs av hur extremt många lager du måste arbeta dig upp genom för att ”lyckas” i det amerikanska samhället. Många barn, till exempel, faller mellan stolarna och blir antingen vanvårdade eller slussas mellan 5000 olika institutioner för omhändertagande. Hade dom haft ett mer jämlikt välfärdssystemet, som inte bygger på att den som tjänar mest får bäst vård, och om de slutar stigmatisera och hata ”okristliga” företeelser så jävla hårt hela tiden, så kan den här skiktningen luckras upp och då tror jag att färre amerikaner kommer växa upp i vad som måste kännas som något slags tryckkokare som bara väntar på att explodera.

  Gilla

  1. Jag tänker också att USA är ett typiskt nybyggarland där det finns en *survival of the fittest*-kultur som är mycket större än i andra demokratiska länder.

   Och den polariserade bilden om ”ondska” och så, som sticker ut mycket från bilden i Sverige. Jag tror jag har länkat till en studie där man undersökt hur ofta ord som ”evil” och ”devil” förekommer i förhållande till mördare i USA jämfört med andra länder.

   OCH (!) det dåliga samarbetet mellan olika polisdistrikt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s