Seriemördardetektorn – hur en dator kan hitta seriemördare.

Hej gänget!
Jag läste en intressant artikel i The New Yorker om en snubbe som heter Thomas Hargrove. Han var kriminalreporter innan han gick i pension, nu kallar han sig istället för mordarkivist. I sju år har han samlat på rapporter för att kunna sammanställa ett arkiv med mord i USA sedan 1976. Hur många han är uppe i nu? 751,785 stycken. Vilket är ungefär 27 000 fler än vad FBI har i sin databas.

giphy (11).gif

År 2004 gick Hargrove igenom FBIs lista över mördade prostituerade inför en artikel han jobbade på. När han såg listan som var noga kategoriserad efter kön, ålder, hudfärg, dödsorsak, osv började han fundera på om det är möjligt att skapa en kod för att hitta serieoffer. Alltså saker som sticker ut rent statistiskt på samma sätt. År 2010 började han med projektet som grott i flera år. Först måste man skala bort de mord som har ett annat motiv än det en seriemördare har: kärlekstrianglar, gängstrider, rån och slagsmål. Sedan samlar koden ihop mord som är relaterade till varandra när det gäller metod, plats, tid och offrets kön. En annan sak koden undersöker är om en stad har ovanligt många olösta mord. Om man har en seriemördare på gatorna syns det ofta genom att stadens lösningsfrekvens blir lägre.

För att kontrollera att koden fungerade började han fundera på hur seriemördare ser ut rent statistiskt. Målet var att datorn skulle hitta Green River Killer som mördade minst 48 kvinnor från början av åttiotalet. År 2001 greps han, Gary Ridgway, efter att DNA-tekniken utvecklats. Precis efter att han lämnade jobbet där han varit målare i 32 år omringades han av polisen. Hans fru sedan sjutton år hade ingen aning. Hon hade alltid blivit behandlad som om de var nygifta. Ridgway själv menade att hans verkliga karriär var att strypa kvinnor. Och att han var rätt bra på det.

giphy (9).gif

Hargrove jobbade med ”solve by error”. Han analyserade vad som gick fel när det inte fungerade. Adderade nya faktorer. FBI menar att seriemördare ofta mördar med kniv eller strypning för att *få tid* med sina offer. FBI menar också att 77% av serieoffren är kvinnor. Det var när han specificerade kategorierna ytterligare som man började kunna se mönster. 10 000 kategorier. En kunde vara: Boston, kvinnor, 15-19 år, pistol. En annan: New Orleans, kvinnor, 50-60 år, strypning.

Han ville också att datorn skulle reagera när ett distrikt hade särskilt låg lösningsfrekvens. På plats nummer tre kom Seattle upp. De flesta av offren var kvinnor med okänd dödsorsak då kropparna hade blivit lämnade utomhus och blivit utsatta för väder och tid. Datorn hade hittat Green River Killer.

giphy (6).gif

Bara några månader senare, i augusti 2010, upptäckte Hargrove ett mönster i morden som skedde i Lake County, Indiana och främst i staden Gary i Lake County, Indiana. Mellan år 1980 och 2008 hade femton kvinnor mördats genom strypning. Många av kropparna hade sedan hittats i öde byggnader. Vad Hargrove gör? Kontaktar polisen i Gary såklart. Som en tvättäkta galning. Och bifogar ett excelark med omständigheterna. Polisen svarade med att det inte fanns några olösta seriemord i Gary. Hargrove fortsatte att skriva till dem i flera månader. Han mejlade polischefen och borgmästaren. Till slut fick han svar från en obducent som också hade börjat misstänka att det fanns en seriemördare i staden. Hon la även till ytterligare tre offer på listan.

Fyra år senare blir polisen kallade till staden Hammond, grannstaden till Gary. En kvinna har blivit strypt till döds i ett badkar på ett motell och en man kunde gripas på plats. Mannen heter Darren Vann och ba ”ok you got me”. Han började erkänna att han mördat kvinnor sedan början av 90-talet. Han visar polisen ytterligare sex stycken kroppar som alla blivit strypta och dumpats i övergivna byggnader, precis som mönstret i algoritmen visat på. År 2009 blev Vann dömd för våldtäkt och morden slutade. 2013 kom han ut och morden fortsatte.

giphy (7)

Idag har Hargroves projekt blivit en ideell organisation med nio styrelseledamöter: Murder Accountability Project (map).

Varje år kommer ungefär 5000 mördare undan. Hargrove tror att minst en procent av dessa har mördat tidigare. FBI pratar ofta om att mindre än en procent av alla mord är utförda av seriemördare, men Hargrove tror att andelen är högre. Han tror att det snarare är runt 2000 seriemördare i USA just nu. FBIs arkiv med de olösta mord som har blivit ihopkopplade med DNA innehåller 1400 seriemördare, två procent av alla mord alltså. Då är det fall där man hittat DNA, vilket man tyvärr inte alltid gör. Två procent är golvet, inte taket. Men i slutändan handlar mordutredningar om information och inget annat. Framtiden! Vilken grej!

giphy (3).gif

 

Hela artikeln finns här.

En reaktion till “Seriemördardetektorn – hur en dator kan hitta seriemördare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s