Snart kommer en dokumentärserie om Patty Hearst på SVT – miljonärsdottern som blev världens mest kända fall av Stockholmssyndromet.

Patty Hearst föddes in i en av USA:s mäktigaste mediefamiljer år 1954 och levde vad som verkar vara ett ”helt vanligt” priviligerat liv. Hon var en av fem systrar och växte upp i Hillsborough utanför San Francisco. Hennes familj förknippades med den starka anti-kommunistiska rörelse som växte fram under Joseph McCarthy, då amerikanska medborgare kastades i fängelse till höger och vänster pga påstådda kommunistsympatier. Trump-vibbar där alltså. Patty började studera konsthistoria på Berkeley och var förlovad med en man vid namn Steven Weed. Här är hon tillsammans med sina föräldrar:

140203212910-10-patty-hearst---restricted-horizontal-large-gallery

Den fjortonde februari 1974 kidnappades Patty Hearst från sin lägenhet i Berkeley. Kidnappningen var våldsam, det avlossades skott från ett automatvapen och Patty förlorade medvetandet efter att ha blivit slagen. Hennes kidnappare var den amerikanska gerillagruppen Symbionese Liberation Army.

Gruppen hade startat som en samling av studenter i Berkeley som arbetade med utbildning för svarta fångar – då hette de Black Cultural Association. År 1973 rymde den tungt kriminellt belastade Donald DeFreeze från fängelset och fick då hjälp med att gömma sig av några av medlemmarna från BCA. DeFreeze startade då SLA – och värvade över medlemmar från BCA dit. De flesta i gruppen var vita och efter att en fd Black Panther – Thero Wheeler – lämnade SLA så var DeFreeze den enda svarta medlemmen.

PreHearst_SLA

SLA definieras som en militant, vänsterorienterad terrororganisation. Donald DeFreeze skrev ett manifest, man skapade sin egen symbol (den sjuhövdade kobran som ni kan se i bakgrunden på bilden nedan) och lät sig inspireras av sydamerikanska gerillagrupperingar som tex Tupamaros i Uruguay. DeFreeze tog sig titeln ”Field Marshal Cinque”, och ja, ni har gissat rätt: You’re in a cult, call your dad.

920x920

Patty Hearst var inte gruppens första offer, den 6:e november 1973 mördade de nämligen skol-superintendenten Marcus Foster och skadade vice-intendenten Robert Blackburn genom att skjuta mot dem med kulor fyllda med cyanid. Skälet till detta ska ha varit att de trodde att Foster försökte få skolorna i Oakland att införa identifikationskort för eleverna – vilket de ansåg var rasistiskt motiverat. I själva verket hade Foster (som själv var svart) protesterat mot identifikationskorten och ville istället införa en annan form av identifikationssystem. Detta är en bild på Foster och Blackburn som ska vara tagen kort tid innan de sköts.

3b3c4b4fe480886b6f67abebea14fe53

Till följd av mordet på Marcus Foster fängslades två av gruppens medlemmar och därför planerade man nu att kidnappa Patty Hearst för att kunna förhandla om sina medlemmars frigivning. Varför valde man att kidnappa just Patty? Två skäl: hennes familj var rik och inflytelserik och hon bodde alldeles i närheten av SLA:s hemliga gömställe.

Nu ska inte jag skriva en halv roman om allt som hände sedan – för det tänker jag att vi får kolla in SVT-serien för att få veta, men i korta drag:

 • Patty låstes in i en garderob med bindel för ögonen. Där fick hon sitta i flera veckor, med undantag av då hon släpptes ut för att äta tillsammans med gruppen.
 • Hon fick gruppens propaganda och en ficklampa, så att hon kunde läsa det inne i garderoben. Efter några veckor fick hon ett val: joina SLA eller dö.
 • Hon utsattes för våldtäkt av både Donald DeFreeze och av William Wolfe, som en del av vad gruppen menade var att ”uppleva sexuell frihet”.
 • Hon genomgick dagliga prov i att montera vapen etc.
 • Två månader efter att hon kidnappats spelade gruppen in ett band där Patty säger att hon nu är en medlem av SLA och att hon bytt namn till Tania. Här går det att lyssna på meddelanden som Patty fick tala in till sina föräldrar.
 • Den femtonde april 1974 fångar en övervakningskamera henne när hon deltar vid rånet av en bank i San Francisco.

AP_7404150398

 • Den sextonde maj 1974 skjuter Patty sönder hela fasaden på en butik, efter att butiksägaren har ertappat SLA-medlemmarna William och Emily Harris med att stjäla. När magasinet på hennes automatvapen var tömt så besvarar butiksägaren elden genom att skjuta mot henne med en pistol som William tappat. Patty fortsätter då att skjuta mot honom med ett handeldsvapen.
 • Under tiden hade polis omringat SLA:s gömställe och den sjuttonde maj skjuts sex av medlemmarna ihjäl av polis.
 • Patty, Emily och William efterlyses av polis men lyckas, med hjälp av SLA-sympatisörer, hålla sig gömda i mer än ett år.
 • Under det året hjälper Patty till med att tillverka bomber som ska användas för att mörda två poliser. Mordförsöken misslyckas.
 • SLA begår ytterligare ett bankrån, där en kvinna skjuts ihjäl av Emily Harris. Patty kör flyktbilen.
 • Patty Hearst arresterades den artonde september 1975. När hon skrevs in i häktet förde hon upp ”urban guerilla” som yrke och bad sin advokat om att förmedla följande budskap till media: ”Tell everybody that I’m smiling, that I feel free and strong and I send my greetings and love to all the sisters and brothers out there.”

ten-cuop-teeniscover-kenh14-02-79dae-1-ohay-tv-256

 • Ett par olika psykologer undersökte Patty innan rättegången mot henne och konstaterade att hon hade samma sympton som krigsfångar som tvingats begå våld brukade ha.
 • Åklagaren hävdade att Patty hade deltagit vid samtliga rån av egen fri vilja, medan hennes advokater hävdade att hon blivit hjärntvättad och visade bildbevis på att SLA:s övriga medlemmar ibland hållit sina vapen riktade mot Patty.
 • 1976 dömdes Patty Hearst till sju års fängelse för bankrån. William och Emily Harris dömdes till åtta års fängelse för kidnappning.
 • Leo Ryan, den demokratiske politiker som bara veckor senare mördades i Jonestown, samlade in underskrifter för att få Patty Hearst frikänd.
 • Presient Jimmy Carter godkände att Patty blev villkorligt frigiven 1979. President Bill Clinton godkände hennes benådning under sin sista dag i vita huset år 2001.

1400w

Det ska bli väldigt intressant att få se mer av rättegångsdelen av det här fallet, hoppas de inkluderar det i dokumentärserien.

Och ett litet PS: James Mangold har jobbat på en film om Patty Hearst i flera år – där både Jennifer Lawrence och Elle Fanning har varit aktuella som Patty.

En reaktion till “Snart kommer en dokumentärserie om Patty Hearst på SVT – miljonärsdottern som blev världens mest kända fall av Stockholmssyndromet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s