Amanda Knox: hennes berättelse om tiden som oskyldigt dömd och svaren på alla frågor ni alltid velat ställa till henne!

I går kväll var jag på ”Amanda Knox: Truth Matters” och det var överraskande känslosamt.

33377710_1995541230456678_3041593803489148928_o

Jag bodde i London år 2007, när engelska Meredith Kercher mördades i Perugia i Italien. De brittiska tabloidsen fullkomligt exploderade med smaskiga rubriker. Jag minns att jag satt i restaurangen där jag jobbade efter att sista gästerna gått hem (men innan jag fick lov att stänga) och bläddrade i Daily Mail och The Sun. Detta alltså var innan rättegången mot Amanda och Raffaele Sollecito började, samt under rättegångens gång. Man kan väl säga att ettorna och löpen om Amanda var den absolut värsta sortens slut shaming. Tjugoårig amerikanska åker till Italien för ett adventure of a lifetime. Hon har ett par one night stands, hon röker majja ihop med sina roomies, spelar gitarr och jobbar extra på en bar. På något jävla vänster förvandlades de erfarenheterna till detta:

ak1

ak2

Några av ”smeknamnen” som Amanda fick i media var La Femme Fatale, La Dominatrice, Shedevil, Amanda the man-eater och Ice maiden…

Så varför blev det så här?

_59928782_014625674

Meredith Kercher var bara 21 år gammal när hon hittades mördad inlåst i sitt rum. Hon var utbytesstudent som studerade politik och italienska. I huset som hon delade med Amanda Knox och två italienska kvinnliga studenter fanns det flera tecken på inbrott. Gärningsmannens DNA hittades i Merediths rum, i badrummet, på och inuti Merediths kropp. Gärningsmannens fingeravtryck och skoavtryck fanns i hennes blod. Varför riktade man då misstankar mot Amanda, som hade varit tillsammans med Raffaele vid mordtidpunkten? Jo, för att hon inte betedde sig så som polis och åklagare menade att en chockad ung kvinna borde bete sig. I tillägg hade Merediths kropp täckts med en filt, något som åklagaren menade att endast en kvinna skulle komma på tanken att göra. När obduktionen av Meredith visade att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp var åklagaren övertygad om att det var en gruppvåldtäkt. Why? Nobody knows förutom åklagaren. Även när man identifierat gärningsmannen som lämnat sitt DNA över hela brottsplatsen, och det visade sig att han begått flera andra inbrott där han hotat folk med kniv, så höll åklagaren fast vid att Amanda och Rafaelle var inblandade. Som ”förhörsteknik” lurade man Amanda att hon hade HIV, som snart skulle utvecklas till Aids (inget av detta var sant) och man läckte hennes dagbok till brittisk tabloidpress. Efter två år dömdes gärningsmannen till 16 år, men Amanda och Rafaelle dömdes till 26 och 25 år eftersom de ”vägrat samarbeta med polisen”.

raf_2037066c

Det var alltså den här historien som Amanda satt på scen och återberättade i går, fast sin version. Hon hade ju till en början ingen aning om hur media valt att porträttera henne och blev chockad när hennes mamma återberättade valda delar om det som Amanda nu kallar ”this doppelganger version of me”.  Hon beskrev tiden efter att hon tillåtits åka tillbaka till USA, efter fyra år i italienskt fängelse, att hon valde att skriva sina memoarer som en motvikt till vad alla andra skrivit om henne. Hon hade själv haft en plan om att skriva boken och ställa upp på en amerikansk intervju och sedan lägga allting bakom sig – men det gick inte. Media slutade inte trakassera henne. Hon fick rådet att byta namn och färga håret och hon började skriva i lokaltidningen under en pseudonym istället för sitt eget namn. Till slut tog hon kontakt med en förening för personer som precis som henne blivit oskyldigt dömda och sedan frikända. Hon berättade att det var först där hon kände sig trygg och som ingen dömde henne så fort de förstod vem hon var. Amanda beskrev hur det var att i stort sett vara ensam vit kvinna i ett rum fullt av svarta män: ”Jag hade varit inlåst i fyra år. De hade varit inlåsta i årtionden innan de blev frikända.”

44707074_787924624873205_3434759890063589376_n

Sedan dess har Amanda Knox i stort sett enbart arbetat med att föreläsa och skapa uppmärksamhet kring problematiken med att USA i dagens läge har runt 100 000 oskyldigt dömda inlåsta i fängelse. Hon har även startat Scarlet Letter Reports – en serie som tar upp dehumaniseringen av kvinnor – där hon intervjuar kvinnor som blir slut shamed, kvinnor som anses för tjocka, för högljudda och för feministiska. ”I just want to be there and witness their story, and let them have their story back.”

Kvällen avslutades med att vi i publiken fick lov att ställa frågor till Amanda och yours truly viftade så energiskt med hela armen att jag fick första frågan, hehe… Det jag var nyfiken på att veta var hur Amanda ser på det att true crime mer eller mindre har exploderat som genre de senaste par-tre åren. Svaret jag fick var att hon generellt sett tyckte att det var positivt, eftersom granskande dokumentärer i flera fall gett en röst till personer som blivit oskyldigt anklagade eller personer som utsatts för brott. Hon nämnde andra säsongen av Making a Murderer, som hon själv tittar på just nu, men även The Jinx – som ett exempel på där man faktiskt grävt fram bevis som gör att det äntligen går att åtala en person. Det Amanda avslutade med att säga är att det krävs försiktighet, lyhördhet och källkritik för att skapa något som är värt att se/lyssna på och som inte skadar någon som är oskyldig.

En annan person i publiken ville veta hur hon känner inför Italien, om hon är rädd för att åka dit igen eller om hon saknar landet. Amanda berättade då att hon har en plan om att återvända, men att det kräver försiktighetsåtgärder eftersom det fortfarande är väldigt många i Italien som menar att hon är skyldig. Hon har fortsatt träna sin italienska, men beskrev en händelse då hon fick en panikattack och var tvungen att lämna en biograf efter att ha sett en film där en av skådespelarna pratade napolitanska, samma italienska dialekt som många av de som förhörde henne talade.

Hon fick sedan frågan om hon fortfarande har kontakt med Raffaelle och det hon svarade var så självklart, men jävligt klump i magen. ”Vi är fellow survivors. Vi hade bara varit ett par i en vecka när Meredith blev mördad. Den största upplevelsen vi delar är att vara oskyldigt anklagade för mord. Ännu i dag är vi varandras största påminnelse om det mest traumatiska som har hänt i våra liv”. Med det sagt – varje gång som Raffaele kommer till Seattle så äter han middag tillsammans med Amanda och hennes familj. ”Vi är inte bästisar, men vi hörs av då och då. Det finns inget ont blod mellan oss och jag kommer helt klart besöka honom när jag återvänder till Italien”.

En man i publiken var nyfiken på om hon sett några av de dokumentärer och filmer som baserats på fallet. Hon nämde specifikt att hon gillade Netflix-dokumentären där hon tillåtits berätta själv om händelserna, men hon dissade Lifetime-filmen med Hayden Panettiere HÅRT. ”Poor Hayden Panettiere, it wasn’t her fault” avslutade hon med att säga, efter att ha lagt ut om hur hon inte kunde stämma filmskaparna pga någon amerikansk lag som gör att det är OK att ändra fakta i en filmatisering, så länge det inte går att bevisa att faktan ändrades medvetet för att skada personen man valt att porträttera….

51IJVPs78iL._SY445_

Sen kom frågan som jag tror flera av oss hade velat ställa, nämligen om hon haft någon kontakt alls med Merediths familj efter att hon blev frikänd. Det har hon inte. Hon har varit öppen med att hon gärna vill ha kontakt med dem, men vill inte tränga sig på dem – utan i så fall låta dem ta första steget. Något jag tänker är smart.

Det var en fin kväll och jag är väldigt glad att jag fick möjligheten att själv ställa en fråga till Amanda!

Majja ska se Amanda Knox prata i Stockholm i morgon – hon kommer garanterat komma med fler updates efter det, antingen här eller i podden Partners in true crime! Jag vet att hon redan har mailat morgondagens moderator ett par trixiga frågor hon vill ha svar på…

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s