Kidnappningen där gärningsmännen är så klantiga att allt blir lustigt och alla typ glömmer bort att det fanns ett brottsoffer med i bilden

Jag vet att jag är tusen miljarder ljusår efter alla andra nu, men jag lyssnade precis klart på först Rättegångspoddens avsnitt om kidnappningen av Uppsala-studenten och sen på P3 dokumentärs avsnitt om samma fall. Jag startade Rättegångspodden när jag och min partner satt i bilen på väg hem till Oslo från Sverige och fem minuter in kollade vi på varandra och bara ”This shit CANNOT be real?!?!” 😮  😮

2f23625c-d458-4568-aea2-3e8046f5192a

Jag har lyssnat på mycket crime och klipp från diverse rättegångar i mina dar, men jag har seriöst aldrig hört en gärningsman med sådant storhetsvansinne EVER.

För de av er som är lika hopplöst efter som jag är så finns P3 dokumentär här och Rättegångspodden här. Jag föredrog Rättegångspodden pga den gick mer i djupet – men samtidigt var detta Nils Bergmans första avsnitt från 2013 och ljudmixen/musiken höll nästan på att driva mig till vansinne. You have been warned. Men ni måste lyssna. Så ni har inget val.

Kort sammanfattat: Ett par i tjugoårsåldern, Elias och Parastou, gör upp en plan om hur de ska kidnappa en student som Parastou känner, Alexander, för att sedan utpressa hans familj på pengar. De värvar en tidigare klasskamrat till Elias, Magnus, som får agera fångvaktare. Parastou drogar Alexander med hjälp av en köttfärspaj fylld med sömnmedlet Stilnoct och sedan tejpar Elias och Magnus fast honom i en rullstol och fraktar honom bak i en skåpbil till ett gammalt ödehus i Norrland, där de låser in honom i ett litet rum i källaren. Huset saknar el, det är mitt i vintern och de har knappt köpt in någon mat. Efter en vecka i det ouppvärmda huset ger Magnus upp, då befinner sig Elias och Parastou sedan tidigare tillbaka i Stockholm. Magnus plockas upp av lokal polis när han vandrar längs med en väg och Alexander räddas ur källaren. Här är några av de grejer som gjorde att jag var tvungen att pausa, spola tillbaka och lyssna igen pga detta är helt galet:

1. Elias sätt att prata under rättegången. Oh lord. Har aldrig hört någon orera så högtravande ever in my life. Han låter också konstant chockerad över att rätten inte tror på honom. Bonuspoäng för kreativt språkbruk dock – inte vanligt att 25-åringar använde ord som ”kanalje” och ”odåga” år 2012. Ett litet citat taget ur ljudinspelningen från rättegången när Elias pratar om hur varför han och Parastou behövde få med Magnus som tredje gärningsman, och där han även klarar av att få kastat in lite funkofobiska uttryck: ”Vi måste bara hitta en person som kan kallas för ”lammet”. ”Offerlammet”. Vi ska ta Alexander till ett hus. Vi ska sätta på lammet Alexanders jacka och alla ägodelar och vi ska, precis som Breivik, ta bilder och sälja bilderna till media. Vi måste bara hitta ett m***o, ett klockrent jävla m***o.”

Ungefär här gick min hjärna sönder när jag lyssnade. Terrordådet i Oslo och på Utøya hade ägt rum knappt ett år innan den här rättegången och Elias refererar helt casual till Breivik som om han vore en criminal mastermind med en bag of tricks att inspireras av.

e+p

2. Gärningspersonernas förklaringar till varför de kidnappat Alexander; Parastou ville ”visa sin tacksamhet” och göra något som Alexander ”skulle minnas henne för” – något ”som skulle vara en upplevelse honom”. Ah, ja – det är nog det jag också känner att jag hade velat bli ihågkommen för – att spärra in en vän i en betongkällare i minusgrader utan mat. I en vecka.  Elias å sin sida menade att Alexander själv hade beställt kidnappningen för att bli ”känd” och grundade hela sitt resonemang på hur omtalad Siba-chefen Fabian Bengtsson blev när han kidnappades. ”Jag är PR-geniet bakom den här massmediala kuppen” är ett actual quote från rättegången i tingsrätten. Senare ändrar han förklaring och hävdar att han ville hämnas på Alexander för att Alexander försökte ”ta hans kvinna”. Detta finns det ej belägg för, då Parastou och Alexander aldrig varit romantiskt involverade med varandra. PS: kan vi bara lägga ned hela ”Min kvinna”-skiten en gång för alla?

3. Innan kidnappningen ägde rum så skulle Elias sälja sin lägenhet. Det skulle även hans granne. Ergo gjorde Elias det enda rimliga – fick Parastou att lägga flera bud på både hans och grannens lägenheter under falskt namn för att driva upp priset. Han vandaliserade även grannens ytterdörr genom att skriva ”dömd pedofil” på den. När denna utmärkta plan inte fungerade började han hota den unge man som köpt grannens lägenhet genom att ringa honom under falskt namn typ 30 ggr per dag och säga att han skulle såga av hans armar om han inte sa upp kontraktet med grannen. När Elias konfronteras med att polisen hittat både telefonerna och simkorten som använts till detta i hans lägenhet så förklarade han det med att en superkriminell bekant (som inte verkar existera) till hans bror måste ha hotat den unge mannen, för att sedan ha lämnat telefon och kontantkort i hans lägenhet. Som bevis på att denne superkriminelle man finns visar Elias till en nyckelring med en albansk örn som han ska ha fått från honom. ”Jag tyckte du sa att han var serb” säger åklagaren. ”Eh, ja, han är halvserb och halvalban. Ehehehehe. Jag vet inte vad han är.” Klockrent alibi!

hovdad_orn_for_albansk_flaggadubbla_i_rott_rund_silverfargad_nyckelring-r81033c71e2244c98a22eb33a82002723_x76wx_8byvr_307

4. För att finansiera kidnappningen av Alexander började Elias och Parastou stjäla cyklar i Lund. Polisen i Lund måste vara ovanligt chill, för paret ertappades flera gånger på bar gärning medan de lastade ett 20-tal cyklar på ett släp de hyrt – varje gång bad polisen dem bara att lasta av cyklarna och åka därifrån. Del två av Rättegångspoddens avsnitt om fallet inleds med att Elias får 30 sekunder i telefon med en av de poliser som vittnat mot honom gällande cykelstölderna: ”Hej Johan, mitt namn är Elias Vecalius och jag vill ödmjukast be om ursäkt. Du är den mest kompetenta polisman jag mött och du visade väldigt mycket stor ödmjukhet den aktuella kvällen. Jag önskar att jag blir hälften så duktig som du och din aska kommer sprida mer värme än hela mitt liv. Tack för att du lyssnade och ha en trevlig sommar.” Herregud. Det verkar som om Elias verkligen tror att han is making amends genom den här typen av smörande ursäkter, men han borde ju fatta att de han säger sådant här till really does not give a crap?

5. Elias och Parastous allmänna jävla respektlöshet inför Alexander och hur de traumatiserat honom, hans familj och vänner. Vid flera tillfällen sitter de och fnissar under förhören i rätten. Alternativt deklarerar sin kärlek till varandra.

6. Elias skickade brev till Parastou och Magnus under häktningstiden för att övertala dem till att överge sina versioner om vad som hänt och istället berätta samma historia som han gjorde i rätten. Han skickade alltså brev. Med en plan om hur de skulle ljuga i rätten. Till sina medkumpaner. Som också satt häktade.

7. Hur jävla slapp var inte polisen??? Enda skälet till att man fångade världens tre klantigaste kidnappare var för att Alexanders familj och vänner lyckats spåra hans iphone och att hans bror fått en polispatrull han stötte på att köra ikapp Elias och Parastou som var på väg från Stockholm till Uppsala med Alexanders mobil i bilen. Enligt polisen hade Alexander antagligen försvunnit frivilligt och började inte utreda hans försvinnande alls förrän Elias och Parastou gripits. Senare visade det sig också att om de hade kollat GPS:en i Elias och Parastous bil så hade de hittat adressen till huset där Alexander satt fången. Istället gick ytterligare ett par dagar åt att förhöra Elias och Parastou innan Alexander kunde befrias.

8. Elias körde i diket två gånger på väg upp till ödehuset. Den andra gången ropade Alexander på hjälp när han hörde att Elias pratade med någon utanför bilen. Denne person ingrep inte och ringde heller inte polisen efteråt. Han antog bara det som är rimligast att anta – att det ”nog var någon som hade problem med droger och sånt” som ropade och att det var bäst att inte lägga sig i. Här kommer en uppmaning från mig till er: efter att ni sett till att ni själva befinner er i säkerhet, ta för fan kontakt med polisen om ni hör någon ropa på hjälp! SPECIELLT om den personen även skriker ut sitt personnummer, adress och telefonnummer.

1314e6ec-1b4d-484a-bbe3-86d40c5c3123

9. Bevisen mot kidnapparna var överväldigande, tex: sökningar de gjort på nätet, som ”hur mycket Stilnoct är en dödlig dos”. Övervakningsfilm som visar hur Parastou och Magnus ansöker om lån hos banken för att köpa huset där Alexander sedan hölls fången. Det fanns typ 40 000 sms mellan Elias och Parastou där de diskuterar detaljer i planen. Magnus erkänner allting och berättar för polisen om hela planen. Man hittar kidnapparnas mindmap – där de listat allt som kan gå fel (vilket ju är bottenlöst ironiskt):

mindmap_1

207be772-dedb-4408-8524-771ae0b43017

listan

Men – trots alla bevis så nekar alltså både Elias och Parastou till brott, de överklagar dessutom domarna de får i tingsrätten, vilket leder till att hovrätten skärper domarna och lägger på ytterligare två år. Magnus är den av de tre som fått lägst fängelsestraff i tingsrätten, han har erkänt hela vägen vad han gjort och valde inte heller att överklaga domen.

Sen, ett litet PS på allt detta: Filmskaparen Anders Skog bestämde sig för att göra en spelfilm baserat på kidnappningen. Det i sig är kanske inte så konstigt – det görs ju filmer baserade på äkta krimfall hela tiden, men Anders Skog gör alltså en svart komedi. Där han skriver om historien lite och ändrar på ”karaktärerna” för att skapa en så ”bra” film som möjligt. Om han tänkte på brottsoffret ifråga? Nope. Följande citat kommer från en intervju som Uppsalatidningen gjorde med honom i somras då filmen hade premiär (notera att han inte ens nämner Alexander vid namn):

”Jag tänkte ringa han som blev kidnappad, men vänner och kollegor avrådde mig. Risken fanns att han ville påverka inspelningsprocessen och stoppa vissa delar. Eller att han absolut inte ville att filmen ska göras och hur skulle jag ställa mig till det?”.

Jävligt sympatiskt av Anders. Han hade för övrigt stora problem med att få filmen finansierad på grund av att de han pitchade den för tyckte att den var osmaklig. Det slutade med att han tog lån och betalade för produktionen själv.

Alexander har i stort sett inte gett några intervjuer alls om kidnappningen (vilket man väl kan lägga i högen av bevis som går emot Elias ”Alex-vill-bli-känd”-förklaring), men han är med i P3 Dokumentär, där han själv berättar om hur han upplevde allting. Efter att ha lyssnat på Rättegångspodden så var det nästan nödvändigt för att få lite balans – hela historien gränsar till slap stick och jag tror att man behöver bli påmind om att det under en veckas tid fanns en person som satt inlåst i en iskall källare medan han fruktade för sitt liv.

6 reaktioner till “Kidnappningen där gärningsmännen är så klantiga att allt blir lustigt och alla typ glömmer bort att det fanns ett brottsoffer med i bilden

 1. Så himla sjuk historia! Kommer också ihåg att personalen vid helikopterrånet också berättade i P3 Dokumentär (?) om hur alla tyckte att rånarna var så coola men att de hade suttit instängda i något litet rum utan ventilation i flera timmar.

  Gilla

  1. Ja, i helikopterrån-fallet så handlade allt om hur proffsiga rånarna hade varit etc, man typ glömde bort alla som jobbade där. Med kidnappningen i Uppsala så blev det komedi av allting istället – vilket jag känner nästan är ÄNNU värre? Kom över en massa flashbacktrådar när jag skrev om kidnappningen och folk skriver typ ”De va la för goa Elias och Parastou! Hoppas de fortfarande är ihop!” Helt märkligt fokus…

   Gilla

 2. Haha så rätt i allt! En annan komisk detalj från rättegången är ju när han ska beskriva knivsticket och säger att det måste visas.
  ”Får kameran med det här nu?”

  En sån klockren sociopat/psykopat

  Gilla

 3. Kan bara hålla med. Måste vara en av dom största narcissisterna i mänsklighetens historia. Helt makalöst korkad i sin genialitet.

  Gilla

  1. Tänker att hans beteende under kidnappningen antagligen haft en del att göra med att han gick konstant på benzo. Men sen måste han ju ha varit clean under rättegången pga satt i häkte – så den delen är nog ren charmerande personlighet…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s