Mörderier hyllar kvinnor som kämpar sig igenom våldtäktsrättegångar och Mia Landsem som sätter dit idioter som sprider hämndnakenbilder på nätet

Två saker på samma tema dök upp i min facebookfeed i dag. Först var det den här artikeln från NRK.no, om hur norska Carina Kristiansen suttit i rätten och vittnat mot de två män som förgripit sig på henne (den ena genom våldtäkt, den andra genom att fota och filma övergreppet) både i tingsrätt och hovrätt, med fällande domar, utan att gärningsmännen faktiskt satts i fängelse. Här är för övrigt en ganska deppig statistik som bevisar svart på vitt hur rätten behandlar kvinnor utsatta för sexualbrott i Norge. Man uppmuntrar kvinnor att anmäla övergrepp – vilket fler och fler kvinnor i Norge gör – but guess what happens then?

stats

Rekommenderar verkligen att ni läser artikeln istället för att jag summerar den här, men några punkter i den maler i mitt huvud:

  1. För det första, det var bara mannen som våldtagit Carina som åtalades. Jag har ingen aning om varför han som dokumenterade våldtäkten inte blev det – istället vittnade han till våldtäktsmannens fördel genom att intyga att Carina frivilligt haft sex (medan hon sov) med gärningsmannen. Personen som dokumenterade övergreppet på Carina blev dock dömd i ett annat ärende, där han spridit sexualiserade bilder av en minderårig flicka. Jävligt credible vittne med andra ord.
  2. Det var inte Carina själv som anmält våldtäkten – det var polisen som tog kontakt med henne efter att de hittat bilder och video på henne i hennes ”väns” mobil i och med fallet med den minderåriga flickan. Skälet till att Carina inte anmält männen var för att hon bevittnat hur dåligt en väninna, som precis hade gått igenom en våldtäktsrättegång, hade mått av det. Hon hade dock konfronterat båda männen med att det som hade ägt rum var en våldtäkt – och flera av sms:en mellan henne och männen kunde senare användas som bevis för att Carina inte frivilligt haft sex med gärningsmannen. Nu bestämde polisen att det skulle upprättas en anmälan på grund av att det fanns så tydliga bevis mot mannen som våldtog Carina.
  3. Detta ledde till att Carina tvingades sitta i både tingsrätt och hovrätt och se på videon av våldtäkten hon blivit utsatt för om och om igen – den spolades fram och tillbaka, pausades och startades igen. I två rättegångar. Jag mår illa när jag tänker på det – jag fattar inte hur hon hittade styrkan att ta sig igenom den upplevelsen.
  4. Det som till slut hände var att juryn (Norge har länge haft ett jurysystem, men det avskaffades kort tid efter att rättegången mot denne gärningsman ägde rum, dock inte som följd av denna rättegång) i hovrätten fann mannen skyldig, men två av de tre lagdomarna (jurister som utsetts till domare i en av landets sex hovrätter – eller som de heter i Norge – lagmannsretter) menade att det inte fanns tillräckligt med bevis för att den åtalade med säkerhet kunde anses skyldig. Lagdomarna åsidosatte juryns dom och bestämde att rättegången skulle tas om. Carina kommer alltså tvingas gå igenom hela den här skiten en tredje gång . Detta är vad gärningsmannens advokat har att säga om det: ”Min klient menar ju att han är oskyldig, så han tycker att det är fint att han får en chans till. Statistiskt sett är det så att när ett flertal av lagdomarna åsidosätter juryns dom, så slutar det i de flesta fall med ett frikännande. Men det är rätten som ska ta ställning till det, så vi får se. Men min klient är i alla fall glad för att han får en ny chans.”

tumblr_nqahnq9ssN1qgevuso1_250

Grej nummer två som dök upp i mitt fb-flöde är som sagt på samma tema, men det är faktiskt en PEPP-SAK. Sort of. Jo, det är ju det, men mest av allt önskar jag att det inte vore nödvändigt.

Denna fantastiska människa fick Plan Internationals Jenteprisen 2018 för sitt kick-ass detective work på internet!

Mia Landsem

Plan International är en global biståndsorganisation som arbetar för att barn runt om i världen ska få en bättre framtid genom utbildning, tillgång till hälsotjänster och ökad trygghet. Jenteprisen är något de delar ut årligen till en person, organisation eller företag i Norge som arbetat för att stoppa våld, övergrepp och diskriminering av flickor – antingen i Norge eller ute i världen. Priset delades ut på den internationella tjejdagen, som var i förrgår.

Vem är då Mia Landsem? Jo, hon är en awesome person som lägger i stort sett hela sin fritid på att spåra idioter (män och pojkar) som sprider nakenbilder på tjejer och kvinnor i syfte att mobba, utpressa eller hämna sig på dem. Här är en intervju med henne (varnar dock för att hon berättar om en del vidriga saker hon sett i sitt arbete):

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s