Den gången som Scotland Yard anklagades för att ha mörkat att en seriemördare härjade i Londons tunnelbana

Jag tror inte att det bara är jag som får tvångstankar varje gång jag står vid ett balkongräcke eller en perrongkant. Det hade varit så lätt för någon att sätta en armbåge i ryggen på en liksom. Då och då händer det att någon puttar ned en annan människa på tågspår – vilket är så mycket ångest att jag inte klarar av att tänka på det.

Men.

Visste ni att det fanns en self proclaimed seriemördare, som hävdade att han satt detta i system i Londons tunnelbana på 70-talet? Den f.d. Scotland Yard-utredaren Geoff Platt gav ut boken ”The London Underground Serial Killer” år 2015, där han skriver att irländske Kieran Patrick Kelly själv berättat att han mördat totalt 15 personer genom att putta ned dem på tunnelbanespåret på Londons northern line.

Northern-line-map

Kieran Kellys och Geoff Platts vägar korsades år 1983 på polisstationen i Clapham i London, efter att Kelly hade gripits för fylla på allmän plats, samt att man misstänkte att han varit inblandad i ett rån. Fyrtiofem minuter efter att Kieran Kelly låsts in i en cell tillsammans med två andra berusade män så uppstod kaos på polisstationen. Kelly hade mördat den ena mannen i cellen – William Boyd. Han erkände mordet omedelbart och berättade att han hade strypt Boyd med sina strumpor och en halsduk pga att Boyd snarkade.

Jamendåså.

Det som verkligen chockerade poliserna på stationen var att Kieran Kelly inte bara erkände att han mördat William Boyd, han erkände även 15 andra mord som han begått över en period på 30 år. När man slog upp honom i systemet så kom det fram att han tidigare varit åtalad – och frikänd – för åtta mord. Inget av dessa var något av de mord han nu hade erkänt sig skyldig till. Geoff Platt var en av de poliser som fick uppdraget att utreda Kieran Kellys erkännande. Platt tog senare hjälp av en sketch artist för att kunna få fram en bild av hur Kelly framstått för de som föll offer för honom på northern lines perronger.

Kieran Kelly

Enligt Geoff Platt var Kieran Kelly’s första offer hans bäste vän, Christy Smith och tydligen var många av hans senare mord ett sätt att gå tillbaka i tid och återuppleva det mordet – för att själv försöka förstå varför han begick det.

I boken ”The London Underground Serial Killer” skriver Platt att man lyckades hitta tillräckligt mycket bevis för att kunna väcka åtal i 16 av mordfallen, men åklagaren valde att endast gå vidare med fem av dem. I slutändan dömdes Kieran Kelly för ett mord och ett dråp. Geoff Platts förklaring till detta är att Scotland Yard ville lägga locket på något som potentiellt hade kunnat skapa masshysteri och rädsla för att vistas i Londons tunnelbanesystem. När hans bok publicerades gjorde  British transport police följande uttalande:

”We are aware of the claims included in this book but given the passage of time since they are alleged to have been committed these would prove difficult to substantiate without further evidence. We would invite Mr Platt to submit any information he has on these matters to us.”

Geoff Platt var (enligt honom själv) en av de poliser som hade absolut mest kontakt med Kieran Kelly under utredningen och var även den som höll i de första förhören efter att Kelly mördat William Boyd i cellen. Han känns som en trovärdig källa?

Geoff-Platt

Men, radiodokumentären ”Anatomy of a an Irish Serial Killer” släpptes i slutet av 2016, där man gjort en granskning av Kieran Kellys liv och av Geoff Platts bok. I dokumentären tog man hjälp av den f.d. Metropolitan Police-utredaren Ian Brown, som också var en av chefsutredarna i Kieran Kelly-fallet. Enligt Ian Brown är det mest troligt att Kelly ”bara” var skyldig till fem eller sex mord och att resten var falska erkännanden. Han menar även att skälet till att morden som Kelly begick inte uppmärksammades mer i media inte alls var att man försökte mörka något – utan snarare att offren (precis som Kieran Kelly själv) var fattiga, hemlösa och hade missbruksproblem. I ett par av fallen hade Kelly även attackerat homosexuella män, som han hyste ett extremt hat mot. Som vi alla vet, under 50-80-talen fanns det inte direkt någon tendens att uppmärksamma hemska saker som drabbade HBTQ-personer i media. Radiodokumentären finns här, för den som vill lyssna. Kieran Kelly dog i fängelset år 2001.

En annan sak som är mystisk är att Geoff Platt, i en artikel han själv skrivit för CrimeTraveller, påstår att efter att hans bok publicerats så trädde fler vittnen runt Kieran Kelly fram, vilket till slut ledde till att man nu i somras gjorde utgrävningar i trädgården till huset på Irland där Kelly föddes och växte upp. I trädgården ska ytterligare tio kroppar ha hittats. MEN – jag kan inte hitta NÅGON annan info om detta när jag söker efter det? Så himla weird! Irländsk media borde ju ha uppmärksammat detta om något sådant hade hänt?? Kan någon lösa detta mysterium för mig please?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s