Nu är det höst och tid för inomhusmyyyz. Mörderier ger dig listan på de bästa true crime inomhusaktiviteterna!

För mig är sommaren bäst, jag kan liksom inte bada tillräckligt många bad, grilla tillräckligt många veggo-korvar, läsa tillräckligt många böcker på en filt, plocka tillräckligt många snäckskal osv osv in i instagram-evigheten. MEN. Nu kan jag liksom inte neka för att hösten faktiskt är här. Årstiden då allt vissnar och dör, men som tydligen ska vara någon sorts orgie i raggsockar, värmeljus och badkar fulla med te. Det som är positivt med hösten är att det är mer accepterat att vara inne, vilket jag är en true supporter av.

Så, för att undvika att ni får tråkigt i höstmörkret, här kommer en lista på TC-activities som ni kan göra ensamma eller ihop med en fellow murderino!

  1. TV-spel och iPad/mobil-spel. Åååååhh, det finns ju flera stycken i TC-kategorin! Ni kan läsa en längre beskrivelse av mitt favvospel CSI här och en av Idas bästa – L.A. Noir – här. I ”Her Story” – granskar man intervjuer med en kvinna för att lösa ett mord. Agent A är ett väldigt underhållande animerat point and click-spel för iOS, där man ska ta fast en superskurk. Mitt allra alla första ”lösa-mysterie”-spel var dock Broken Sword-serien, den finns tillgänglig för iOS och jag rekommenderar den starkt! I serien följer man den amerikanska turisten George Stobbart och den franska journalisten Nicole Collard (fast det går inte att spela som Nicole förrän i spel nr 2). Det första spelet, ”The Shadow of the Templars”, startar med att en bomb exploderar på att cafe där George sitter. Spelet kom ut första gången 1996 (!!!), men är fortfarande top notch if you ask me… #OldLady . Här är en trailer från det senaste spelet – ”The Serpent’s Curse”:

.

2. Den bredaste kategorin av dem alla – TV-serier, dokumentärer och filmer! Alltså, här finns det så mycket att det nästan är helt outhärdligt. Här kan ni kolla in vår kategori ”filmtips” till exempel. Netflix och HBO är guldgruvor för true crime – detta är några av mina favoriter (obs, blandar true crime och fiction här):

  • The Jinx på HBO, tvivlar på att det någonsin kommer komma en lika bra och twistig TC-serie
  • Mindhunter på Netflix – så HIMLA bra tv-serie med bakgrund i FBI:s profileringsunit på 60-talet.
  • The Keepers på Netflix – hjärtskärande och bra om den katolska kyrkans brott mot barn i USA
  • Zodiac på Netflix – spelfilm med Jake Gyllenhaal och Mark Ruffalo
  • Sharp Objects på HBO – Amy Adams är guld i huvudrollen som alkoholiserad journalist med barndomstrauman galore
  • Paradise Lost-trilogin på HBO, beskriver fenomenet satanic panic, men varnar för grafiska bilder på minderåriga mordoffer.
  • Mommy dearest på HBO – mord och munchausen by proxy
  •  Big Little Lies på HBO – tv-serie med BARA grymma kvinnor i huvudrollerna plus en sjukt bra plot.

3. Podcasts! Finns ju inte många grejer som är bättre än att ligga i badkaret/laga mat/baka/pyssla medan man lyssnar på podcasts. Till och med städa brukar gå ganska smärtfritt när jag får lyssna på Serial samtidigt. Mina bästa TC-poddar är: My favorite murder, Serial säsong 1 och 3 (varför sög säsong 2 så HÅRT?), Spår, P3 dokumentär, Criminology, En mörk historia, Mord mot Mord, Vad blir det för mord, Partners in true crime och Rättegångspodden.

serial-itunes-logo

4. Böcker! Majja är experten på TC-böcker, men jag har börjat köpa på mig ett litet starter kit i alla fall. Lasermannen av Gellert Tamas är bra! Ann Rule har jag satt upp på min att-köpa lista! Några av våra andra boktips kan ni läsa här. Sen har det börjat poppa upp en massa true crime-magasin till höger och vänster också – har provköpt några av dem i både Sverige och Norge men har hittills bara blivit besviken. Känns som typ Expressens lördagsbilaga – man kan lika gärna läsa wikipedia to be honest.

5. Om man är fler än en så kan man ju spela brädspel ihop! Jag har redan satt upp detta på min önskelista till jul:

120273

Och detta spelade jag i lördags:

27098-13716

Meeen, det var liksom inte alls särskilt klurigt? Och om man spelade som GW så var chansen att vinna mycket större… Naej, ni kan vänta till mellandagsrean med detta om jag ska vara ärlig.

Men, sen finns det ju såna här klassiker också! Och man kan köpa Dr Who-versionen för extra festlighet!

518wIj5nUdL

.

5. Sista kategorin: sällskapslekar! Man kan till exempel spela maffia – läs här för regler. Charader på tema true crime! Gör en egen quiz om historiska mord! Eller, skit i att hela detta blogginlägg handlar om inomhusaktiviteter och gör som jag och mina kompisar gjorde när vi var 12. Gå ut i oktobernatten, utrusta er med ficklampor och lek mörkerkurragömma – ju läskigare tillvägagångsätt desto bättre.

flashlight in forest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s