Tre mord som Golden State Killer kan ligga bakom.

Det här är en del i vår serie om East Area Rapist aka Original Night Stalker aka Golden State Killer. Alla delar samt en introduktion till fallet kan hittas i kategorin EAR/ONS. På bilden: Janelle Cruz och DeAngelo.

Idag tänkte jag att vi ska kolla in mord som kan vara kopplade till Golden State Killer. Tidigare har jag skrivit om Donna Richmond, Rhonda Wicht och hennes fyraåriga son och Jennifer Armour. Nu kommer tre nya fall:

Patricia Neufeld, 1978

Den ideella gruppen Innocence Rights of Orange County med juridikstudenter från University of California, Irvine tror att DeAngelo kan ligga bakom minst ett ytterligare mord. De har lämnat över sitt case till åklagare som nu utreder det.

patriciaNeufeld_1.jpg

Två dagar innan Thanksgiving 1978 mördas den 34-åriga småbarnsmamman Patricia Neufeld i sitt hem i Garden Grove. Hon slås ihjäl med en bowlingkägla som sedan lämnas kvar på platsen. Precis som i Golden State Killers andra fall slogs offret ihjäl med trubbigt våld och mordvapnet har hittats på plats (vedträ, lampa, etc). I hemmet fanns också ett spädbarn som lämnades oskadd. Mördaren ska ha tagit sig in från baksidan och lämnat hemmet med teven påslagen. Det är möjligt att diken användes som flyktväg, precis som i Sacramento:

escape.jpg

escape2.jpg

Det här är inte första gången som Patricia Neufeld och GSK har diskuterats tillsammans. Inom sleuthrörelsen har det varit på radarn i några år, men man har varit något kritisk till att det skulle röra sig om samma gärningsman. Polisen misstänkte en annan man som vi kan kalla för Parker. För det är vad han heter. Parker har dömts för sex mord som han också har erkänt, men han har alltid nekat till mordet på Patricia Neufeld. Mordet på Patricia skedde också innan Parkers kända mordserie påbörjats.

En annan grej som har pekat på att det inte skulle vara GSK är området. Mördaren verkar ha känt till omgivningen. GSK har aldrig verkat här tidigare. Meeeeeeeen nu när vi vet vem Golden State Killer är kan en undersöka hans kopplingar ytterligare. DeAngelos bror bodde bara några kvarter från Patricia. DeAngelos mamma har även bott i området. Juridikstudenterna teori är att han besökte sin bror under högtidshelgen och då fick ett relativt spontant infall när tillfälle gavs.

Joan Virginia Anderson, 1979

Två kvarter bort i Fountain Valley mördas ytterligare en kvinna ett halvår senare. Joan Virginia Anderson var 28 år gammal när hon väcktes av en okänd man under småtimmarna den 8 mars 1979. Hennes man var bortrest. Flera hundra mil bort i San Jose. I hemmet finns däremot deras två barn. En treåring och en nyfödd. Barnen lämnas oskadda, men Joan Virginia Anderson blir ihjälslagen. Nästa morgon upptäcker en motorist att en treåring vandrar omkring ensam mitt i vägen. Så upptäcks kroppen.

Mordvapnet var en hammare (GSK snattade en hammare, you remember?) och mordet skedde mitt i ett av East Area Rapists uppehåll på tre veckor. Joan Virginia Anderson blev våldtagen och bands med persiennsnöre som mördaren sedan tog med sig från platsen. Vid det kända GSK-mordet på makarna Smith bands de med gardinsnöre som mördaren sedan tog med sig. Även East Area Rapist har under sina överfall använt persiennsnöre. Mördaren ska ha stannat i hemmet i flera timmar. Han lagade mat och åt innan han gick.

William-Evins-left-and-Joan-Anderson-right-1.jpg

En man dömdes för mordet. William Evins var en snickare som vid tidpunkten för mordet jobbade på en utbyggnad till Andersons hus. Evins var ute natten för mordet. Han skulle hämta cheeseburgare till sin gravida fru enligt honom själv. Han hade också en hammare i sin arbetsbil. Som byggarbetare tenderar att ha. Enligt vittnen var han mycket intresserad av att följa utvecklingen i mordfallet i tidningen. Vilket man kan vara om en person man är bekant med mördas, men vad vet jag.

Toppen på bevismoset:
1. Han ska ha erkänt mordet under hypnos. En metod som ansågs icke-trovärdig redan då.
2. En *polisinformant* och cellkamrat ska ha vittnat i rätten om att Evins erkänt mordet för honom. Cellkamraten vittnade mot fem andra fångar och i efterhand har det blivit känt som the snitching scandal. Innan informanten kom fram skulle Evins släppas.

Evins dog i fängelset år 2013. Andersons familj tror att Golden State Killer ligger bakom mordet. Det gör även Innocence Rights of Orange County och polisen utreder mordet ytterligare just nu.

Dorothy Jane Scott, 1980.

doro.jpg

Dorothy Scott försvann från Anaheim, Kalifornien den 28 maj 1980. Hon var ensamstående mamma till en fyraåring och bodde tillsammans med sin moster i Stanton. Under några månader innan försvinnandet fick hon obehagliga telefonsamtal från en okänd man. De varierade mellan kärleksförklaringar och mordhot. En dag ringde mannen och sa att hon skulle gå ut för han hade något till henne. När Dorothy gick ut låg en död ros på vindrutan på hennes bil. Dorothy var livrädd för sin stalker och köpte både en pistol och började ta karatelektioner.

Kvällen när hon försvann satt hon i jobbmöte. Hon var sekreterare för två butiker med samma ägare i Anaheim. Under mötet blev en av hennes arbetskamrater sjuk och Dorothy och en annan kollega erbjuder sig att skjutsa honom till sjukhuset. På vägen dit stannar Dorothy hos sina föräldrar som är barnvakt och byter sin svarta sjal mot en röd. Det visar sig att kollegan blivit biten av en svarta änkan spindel och de väntar två timmar på akuten innan de får åka hem igen.

doro2.jpg

Kollegan har ett recept att hämta ut så Dorothy erbjuder sig att gå för att köra fram bilen, så han slipper gå så långt. Kollegorna väntar sedan vid utgången men ser inte Dorothy någonstans. De går till parkeringen för att kolla om hon är där. Där ser de Dorothys bil komma körande mot dem i hög hastighet innan den plötsligt svängde av. Helljuset var på så det var omöjligt att se vem som körde. På morgontimmarna hittas hennes bil utbrunnen i en gränd.

Veckan efter Dorothys försvinnande börjar hennes föräldrar få obehagliga samtal från en okänd man. ”I’ve got her” sa mannen och la på. Samtalen fortsätter och kommer nästan varje onsdag. Oftast ringer det när endast Dorothys mamma Vera är hemma. Ibland säger han att han har henne, ibland att han har mördat henne. I april 1984, fyra år efter försvinnandet, svarar Dorothys pappa Jacob och efter det slutar samtalen.

Bara några veckor efter Dorothys försvinnande får nyhetstidningen Orange County Register ett samtal. De har samma dag tryckt upp artiklar om Dorothys försvinnande. I samtalet berättar en okänd man att han har mördat henne. Han älskade henne, men hon var otrogen med en annan man. Hon nekade till otroheten, men mannen mördade henne ändå. Han kunde berätta att hon var på sjukhuset kvällen hon försvann då hennes kompis blivit biten av en svarta änkan. Han visste också att hon hade stannat på vägen dit och bytt scarf från en svart till en röd. Detaljer som aldrig publicerats tidigare. Polisen är säkra på att det var mördaren som ringde.

I augusti 1984 hittas Dorothys skelett begravet sida vid sida med en okänd hund. Tillsammans med kroppen fanns en turkos ring och en klocka. Klockan hade stannat på 00:30 den 29 maj, ungefär en och en halv timme efter sista gången Dorothy sågs i livet. Samma dag får föräldrarna ytterligare ett samtal från en man som frågar ”is Dorothy home?” och lägger sedan på luren.

map

Högerklicka och öppna i bilden i ny flik så blir det lättare att läsa.

Vad talar för GSK?
– Vi vet att han var i exakt samma område vid tidpunkten och var aktiv mördare (inte ens ett år senare mördas Manuella Witthuhn och sedan även Janelle Cruz)
– Även hans farbröder bodde i närheten.
– Dorothys föräldrar bor ännu närmare JJDs farbröder
– Samtalen börjar precis efter mordet i Ventura
– Mordet på Dorothy Scott sker i en lucka mellan Venturamorden och hans första kända i Orange County (det här är också Orange County alltså)
– Läskiga samtal = GSK MO
– Det sista samtalet mördaren gjorde till familjen kom ungefär en månad efter hans första kända mord i Orange County
– Hundkoppling som ingen kan förklara, GSK mördar ofta hundar
– Att han aldrig blev upptäckt eller identifierad kan tyda på att han var en erfaren stalker
– Att förövarens terror fortsätter flera år efter mordet, jämför med till exempel mordet på Manuela Witthuhn:

WoGd7s.jpg

yQKxIB.jpg

Fortsättning:
– Dorothy Scott och Manuela Witthuhn sågs senast på ett sjukhus i Orange County
– Dorothy Scott blir bortförd från samma sjukhus som GSK-offren Keith och Patrice Harrington jobbade på.
– Kontakt med nyhetsmedia

Det som inte stämmer:
– Hon fördes bort i offentligheten, inte från sitt hem. Dooock var det exakt vad han försökte göra med Snellings dotter i Visalia 1975. Samt fler vittnesmål har kommit fram om att det ska ha skett både i Visalia och i Sacramento.
– Hans andra offer stalkades inte i sån stor utsträckning som Dorothy Scott. Hur skulle han ha tid? Däremoooot tycker jag det inte låter helt olikt vissa fixeringar man tror EAR ligger bakom. Till exempel incidenterna på Haskell Avenue.

Vi börjar såhär så länge. Återkommer snart med fler fall!

En reaktion till “Tre mord som Golden State Killer kan ligga bakom.

  1. I fallet Dorothy Scott så finns det stor anledning att koppla ihop alla telefonsamtalen, (både de till Dorothy och senare till hennes föräldrar) med bortförandet och senare mordet. Dorothy hade berättat för sin mor att hon tyckte rösten i telefonen verkade bekant på något sätt. Alltså finns det anledning att anta att även om hon inte kände sin stalkers identitet så var han inte helt obekant med henne, med andra ord någon som hon kan ha pratat med vid ett eller flera tillfällen. Kanske en misslyckad eller avbruten date något år tidigare. Eller kanske någon som hon kanske ratat ett date-förslag från.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s