I Slab City California gäller inga lagar eller regler

För några år sedan var jag och min partner ute på roadtrip runt i Kalifornien och på väg från San Diego till Palm Springs så körde vi förbi en väldigt märklig insjö som heter Salton Sea. Jag filmade en liten snutt nere på stranden, så här mysigt var det där (och ja, ni får bara leva med att videoformatet är gigantiskt och jättekonstigt, jag har ingen aning om hur man fixar det hälsningar / värdelös IT-support):

Det var ett sjukt spöklikt ställe! Läste upp mig på Salton Sea efteråt, och tydligen är det en konstgjord sjö, som på 50-talet var omringad av flera semester-resorter. Successivt har sjön blivit saltare och saltare – fisken dör och folk har flyttat från området. I dag ser det typ ut så här i många av orterna runt sjön:

12707035444_3b4f707eba_b

Anyways! För några dagar sedan upptäckte jag av en slump att det på andra sidan sjön än där jag har varit låg en militärbas under andra världskriget, som sedan lades ned under 50-talet. Allt som blev kvar var enorma betongplattor (på engelska concrete slabs) vilket ledde till att området så småningom fick namnet Slab City.

NH-SO10-vanda-slabcity-entrance

Det är officiellt staten Kalifornien som äger marken i Slab City, men det finns varken ström, vatten, avlopp, skola, butiker, sjukvård eller lokalpolis i omådet. Det finns inga regleringar över vad som får byggas eller hur skatt ska drivas in. Med andra ord: lawless country.

Det finns många olika historier om hur Slab City uppstod, men den versionen som flest menar stämmer är att de första personerna på plats var de som på 60-talet arbetade med att skörda creosote-blad (en slags medicinsk växt) i närområdet. Efter ett tag började hemlösa ansluta sig till Slab City och i dag räknar man med att det under högsäsong på vintern bor 2000-4000 personer i diverse campingvagnar, husbilar och tält.

12

Det beräknas bara vara runt 150-200 personer som bor där året runt, på grund av den närmast förlamande hetta som uppstår på sommaren. I flera artiklar jag läst i tex LA Weekly så förklarar många av dem som sökt sig dit att det blivit omöjligt att bo i stora delar av Kalifornien (och speciellt LA) på grund av att levnadskostnaderna överstiger inkomstnivån för väldigt många.

När man kör in i Slab City passerar man först Salvation Mountain, som är ett enormt konstprojekt byggt av Slab City-invånaren Leonard Knight (som avled 2014).

60395568

När filmen ”Into the Wild” kom ut 2007 (där ett par scener var inspelade i Slab City) fick en miljon hipsters upp ögonen för platsen. Om du söker på taggen på insta så kan du räkna med att få upp obscena mängder av sådana här bilder:

42651320_745365035813682_2769044898395979776_n

Det som jag tycker är fascinerande med Slab City är att det på så många sätt påminner om Christiania i Köpenhamn. Det kryllar av kreativa konstnärssjälar och andra personer som vill leva off the grid. Det finns till exempel en del av Slab City som heter East Jesus och som fungerar som ett levande konstområde, men en massa utomhusinstallationer:

12bd27ec455325a0f5a0e5a86096bc12

a5637180-4643-4c1b-a40b-2b46f3ffbaac

fixedw_large_4x

Det finns även en bar som heter The Range, med en utomhusscen där man en gång i veckan arrangerar talent shows och konserter.

p1100255

Jag läste en ganska heartbreaking grej om att en av ägarna hade samlat in en massa gamla balklänningar som hon lånade ut till invånarna när de arrangerade en årlig prom (alltså skoldansen som alla high schools har senior year), just därför att många av de som bor i Slab City aldrig har upplevt en prom…

Men, det finns så klart en baksida med allting också.

I Slab City finns det till exempel ”tweaker camps”, där de som håller på med tyngre droger håller till. Det finns ett ganska stort motstånd till att ta kontakt med polis från grannstäderna, mycket på grund av att de som bor i Slab City har många negativa erfarenheter av polisen. Fattigdom är nästan självskrivet, med tanke på att de flesta av dem som söker sig till Slab City gör det på grund av att de inte har råd att bo någon annanstans. En del av de som bott där länge menar att det finns en outtalade regler som bör följas, men för folk som inte följer de reglerna så lägger man inte direkt fingrarna emellan (blev nu osäker på om detta är ett svenskt eller norskt uttryck? Menar i vilket fall att de tar hand om trouble makers bland sig själva).

I och med att det inte finns några basic tjänster i området så leder det även till sådant här:

2626dfe507a543d7b5ea6f78b235e8cb_large

Här är en tiominuters video med en rundtur av Salton Sea, Salvation Mountain och East Jesus, courtesy av några youtube-hipsters:

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s