Kommer ni ihåg när MTV fick den ljusa idén att sända en realityserie med en maffiafamilj i huvudrollerna?

Jag satt och kollade på en dokumentärserie om maffiabossar i går och kom då på att detta existerade på 00-talet:

growing-up-gotti

Alltså, statyn i bakgrunden som är klädd i träningsbrallor och CHAINZ… 🙂

.

s-l1000

Först, bakgrund: Familjen Gotti tillhör the Gambino crime family, dvs en av de fem maffiagrupperingar som grundades år 1931 i New York efter det så kallade Castellammarese-kriget. Under det tidiga 1900-talet slogs flera maffiabossar i New York om makten, vilket slutade i typ ett blodbad. När ”kriget” var över delades New York upp i fem områden som styrdes av fem olika bossar. En av dessa bossar var Vincent ”The Executioner” Mangano – den första ledaren av Gambino-familjen. Namnet Gambino kommer från Carlo Gambino, som senare mördade sig uppåt i organisationen och så småningom tog över som boss år 1957. Mao: Gambino-familjen har funnits sedan 1931, men hette inte Gambino-familjen förrän 1957.

.

40d69803c05a58e03c4d29b8b58e2bc1

John Gotti (ovan) och hans bröder levde sedan tidig ålder ett kriminellt liv i New York och en av Gambino-familjens underbossar, Aniello Dellacroce, tog John under sina vingar. John Gotti avancerade snabbt inom Gambino-familjen, men när Carlo Gambino låg inför döden år 1976 och hans svåger Paul Castellano utsågs till efterträdare skedde förändringar inom organisationen som ledde till att John Gotti kände sig hotad. 1985 mördades Paul Castellano, vilket John Gotti anses ligga bakom. Nu blev John Gotti boss över Gambino-familjen. Under höjden av hans tid som maffiaboss räknar man med att han tjänade cirka tio miljoner dollar per år på kriminell verksamhet – alltså cirka 90 miljoner kronor i dagens valuta.

John Gotti blev känd under smeknamn som ”Dapper Don” (pga sin dyra klädstil och för att han så öppet flashade sina pengar och ”livsstil”), samt ”Teflon Don” (pga att han flera gånger frikändes för brott i domstol, vilket ofta berodde på att vittnen och/eller jurymedlemmar hade antingen hotats eller mutats). Han var gift med Victoria och tillsammans hade de barnen Victoria (huvudpersonen i Growing Up Gotti), John (som blev boss över Gambino-familjen när hans pappa satt i fängelse), Frank, Peter och Angel.

john_gotti

Ja, och delar av den här familjen fick alltså ta plats på bästa sändningstid i MTV – på lika villkor som ”Real World” och ”Newlyweds – Nick and Jessica”. Nu kan man ju argumentera att Victoria Gotti och hennes söner aldrig var en del av den kriminella organisation som Gambino-familjen var – de är bara anhöriga till personer som begick brott. Jodå, jag köper det. Men. I ”Growing Up Gotti” bor Victoria och hennes söner i en enorm mansion som köpts för pengar som Victorias exman och John Gotti tjänat på kriminell verksamhet. Det är snordyra bilar och tatueringar med familjeamnet. Det är ett evigt tjat om family values och hur the late John Gotti hade vänt sig i sin grav om han hade sett hur illa barnbarnen betedde sig (you know – eftersom de bråkade om vem som hade tagit den sista hårgelen medan John Gotti bara…ja ni vet… mördade folk).

Gambino-familjen gjorde sig en förmögenhet dels på så kallade ”white collar crimes”, dvs ekonomisk brottslighet som skattefiffel, pengatvätt, låneverksamhet etc, men även inom trafficking (aka människohandel), droghandel, rån och utpressning. Jag har inte kunnat hitta några siffor på antal offer för organisationens brott, men med 2000+ personer som på något sätt varit en del av Gambino-familjen under åren så kan vi ju anta att antalet offer är mångdubbelt det. Ville bara nämna det eftersom jag tycker att det verkar finnas en märklig tendens att romantisera maffian som någon form av mytisk gentlemens club.

För den som vill veta mer om familjen Gotti så kan man till exempel se på 60 minutes intervju med John Gotti Jr (observera hur journalisten som intervjuar honom myyyyser när John Jr berättar anekdoter om sin pappa):

Och ja, för att avsluta detta inlägg: jag är medveten om att serien ”Mob Wives” existerar, men ”Growing Up Gotti” var först! Plus att det har varit sammanlagt typ 45 personer som var med i ”Mob Wives” och jag orkar verkligen inte kartlägga alla de familjerna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s