Seriemördare som är aktiva nu del 2: någon verkar mörda svarta transkvinnor i Jacksonville.

FBI tror att det finns mellan 25 och 50 aktiva seriemördare i USA just nu. Av de 15 000 mord som begås varje år i landet beräknas 1% vara utförda av seriemördare. Det blir 150 mord varje år. Jag tänkte att vi ska titta närmare på var de aktiva seriemördarna kan finnas. Alla fall samlas i kategorin aktiva seriemördare

Jacksonville Transgender Awareness Projects företrädare har gått ut och sagt att transpersoner inte längre känner sig trygga i sin stad i Florida. Det verkar som om någon har riktat in sig på svarta transkvinnor och bland lokala medier och LGBTQ+-rörelsen ser man tydliga tecken på en seriemördare. I USA har man hittills tjugo kända fall av mord transpersoner i år (fram till 14 september). Av de tjugo var fjorton av offren svarta. Ingen annan grupp i USA är lika utsatt för risken att mördas av hatmotiv som transkvinnor.

trans.jpg
Bild från Transgender Day of Remembrance, Hector Mata

Sedan februari i år har tre transkvinnor och en man som identifierade sig som femme gay blivit mördade under liknande omständigheter i samma område. 36-åriga Celine Walker hittades skjuten på sitt hotellrum den fjärde februari 2018. Den första juni hittades 38-åriga Antasch’a English kropp mellan två övergivna hus. Tjugofyra dagar senare, den tjugofjärde juni hittas ytterligare en kropp på ett hotell. 24-åriga Cathalina Christina James hittades död med skottskador. Ungefär en månad senare mördas Jessie Sumlar den juli. Jessie var 30 år, jobbade som hårstylist och var drag performer.

Det är något som är en möjlig koppling mellan de döda: drag performance. Alla uppträdde inom samma dragshowkrets enligt lokala medier och en talesperson på organisationen Equality Florida. När fyra personer som uppträtt på samma ställen och umgåtts i samma kretsar mördas på samma sätt inom en period på 6 månader känner man att det är rätt rimligt att reagera. Polisen utreder brotten separat och nekar till att det finns något som tyder på att det är samma gärningsman ännu. Men påpekar också att det kan ändras. Samtidigt vet vi att polisen tenderar att hålla tillbaka varningar om aktiva seriemördare när de utsatta är svarta jämfört med när de utsatta är vita. När svarta blir utsatta för en seriemördare dröjer det länge eller till och med tills man gripet en person innan man informerar samhället om hotet. I bloggen har vi tidigare skrivit om Grim Sleeper och The Doodler där vi ser samma fenomen.

20180810-deadnamed-rally.jpg

Equality Florida har tillsammans med American Civil Liberties Union och LGBTQ+-organisationen Jasmyn träffat sheriffen i Jacksonville för att erbjuda en utbildning i kulturkompetens för poliser. Bristen på kunskap gör att rättsystemet inte fungerar jämlikt för alla. En del i det är att polisen trots kännedom går ut med namn och kön som personen lämnat bakom sig. Inom queera kretsar kallar man det för ”deadnaming”. Risken med att använda ett namn och kön som inte används av personen som dött är att man riskerar att fördröja utredningen. Det är en särskilt stor risk med fall där det kan vara avgörande om information och vittnesmål kommer in i ett tidigt skede. Som till exempel vid mord. Sedan 1 december 2015 har 74 av 85 döda transpersoner identifierats av ett namn eller kön som inte är aktuellt. Förutom en fråga om respekt blir det svårare för personer i ens bekantskapskrets att komma fram med information om man benämns vid ett annat namn och kön än ens eget, right? Det bidrar också till att ett redan naggat förtroende för polisen inte heller ökar.

Förförra lördagen mördades den femte svarta transkvinnan i Florida. 20-åriga Londonn Moore. Nummer 21 i USA i år. Två månader innan hittades 27-åriga Sascha Garden bakom ett lägenhetskomplex i Orlando, Florida. För tre veckor sedan hittades två transkvinnor mördade på samma dag. En i Chicago och en i Louisiana. Här nedan Londonn och Sascha:

t_londonnt_sascha

Organisationer för LGBTQ+-rättigheter är kritiska till tystnaden kring morden. Oavsett seriemördare eller inte. I ett pressmeddelande har Equality Florida pressat guvenören Rick Scott att erkänna morden. Scott är en republikan (surprise) med nära band till Trumpadministrationen (åter surprise) och har ännu ej uttalat sig något om mordserien. Något trumpadministrationen däremot jobbat för: USAs folkhälsomyndighet får inte längre använda följande ord i sina officiella dokumenten om bland annat budget för 2019:

TRANSGENDER.

T
R
A
N
S
G
E
N
D
E
R
!
!

transgender.png

Tillsammans med sex andra ord som inte heller får användas: fetus, science-based, evidence-based, vulnerable, entitlement and diversity.

Erase this essential language, and, slowly, you also erase us. Control language, and you begin to control a narrative, begin to control our foundations, begin, even, to control our flitting thoughts and dreams.
Gabrielle Bellot

För två år sedan mördades 49 personer och ytterligare 53 personer skadades på LGBT-klubben Pulse i Florida. I samband med skjutningen erkände Scott morden, men nämnde aldrig att de drabbade var LGBTQ+-personer. Carlos Guillermo Smith som är öppet homosexuell och politiker för staten Florida (obs ej republikan dårå) skrev vid tillfället att guvenören behandlar LGBT+-personer som om de inte existerar. Det är därför det är viktigt att fortsätta pressa honom att säga ordet transsexuell högt. Det låter som en liten sak, men brist på erkännande av en hel grupp är det stora problemet.

Enligt Human Rights Campaign är det följande transkvinnor som blivit offer för mord hittills i år. Say her name.

Celine Walker, 36, February 4 in Jacksonville

Tonya Harvey, 35, February 6 in Buffalo

Phylicia Mitchell, 45, February 23 in Cleveland

Amia Tyrae Berryman, 28, March 26 in Baton Rouge

Sasha Wall, 29, April 1 in Chesterfield County, South Carolina

Antash’a English, 38, June 1 in Jacksonville

Diamond Stephens, 39, June 18 in Meridian, Mississippi

Cathalina Christina James, 24, June 24 in Jacksonville

Keisha Wells, 58, June 25 in Cleveland

Sasha Garden, 27, July 19 in Orlando

Dejanay Stanton, 24, August 30 in Chicago

Vontashia Bell, 18, August 30 in Shreveport

Shantee Tucker, 30, September 5 in Philadelphia

London Moore, 20, September 8 in North Port, Florida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s