Den nya dokumentären om mordet på Reeva Steenkamp är ytterligare ett bevis på hur man väljer att fläka ut kvinnliga brottsoffers kroppar.

Det känns som att jag börjat mina senaste fem blogginlägg på samma sätt – men här kommer först en sammanfattning av vad som hände när Oscar Pistorius mördade sin flickvän Reeva Steenkamp.

Den fjortonde februari 2013 så sköt den sydafrikanske stjärnfriidrottaren Oscar Pistorius (också känd som ”Blade runner” eftersom han använde sig av två bladformade benproteser när han tävlade) ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp på toaletten i deras bostad. Hans försvar var att han hade vaknat mitt i natten av ett ljud, trott att det var någon som brutit sig in i lägenheten, hämtat ett vapen och sedan skjutit den ”misstänkte” fyra gånger genom toalettdörren. Det fanns uppenbarligen flera svagheter med det försvaret, bland annat:

  1. Första instinkten kanske borde vara att eftersom ens partner inte ligger bredvid en i sängen längre så kan det vara hen som är på toaletten?
  2. Man kan ropa genom en stängd dörr för att försäkra sig om att det inte är ens flickvän som är där inne innan man skjuter?
  3. Man bör kanske inte tidigare även ha avlossat ett vapen inne på en restaurang.
  4. Det framstår som underligt att vid förhör först säga att man närmat sig dörren utan att ha på sig sina proteser, men sen när teknikerna kommit fram till att skotten avlossats från en ”vuxen mans höjd” då ändra sig och säga att man tog på sig proteserna först.

Pistorius_Time_cover_2013

Reeva var en 29 år gammal sydafrikansk/brittisk jurist och modell. Hon hade även jobbat som presentatör på sydafrikansk TV och var en välkänd socialite i Johannesburg. Hon och Oscar Pistorius hade varit tillsammans i lite mer än ett år innan mordet. Polisen hittade även en del sms-konversationer mellan Reeva och Oscar, där Reeva uttryckte att hon blev rädd för Oscar eftersom han var så svartsjuk och kontrollerande.

AD_145461505-(Read-Only)

Det hölls två rättegångar mot Oscar Pistorius. Nu kommer jag inte gå in på alla detaljerna – men i den första så dömdes han till fem års fängelse för vållande till annans död (yep, I know…), fast redan i juni 2015 så bedömdes det att han kunde släppas från fängelset och avtjäna resten av straffet i husarrest. Alltså efter att bara ha suttit fängslad i tio månader (yep, I know. Igen). Åklagaren hade dock parallellt arbetat med att överklaga den första domen, vilket hen fick igenom, så sommaren 2016 dömdes Pistorius till sex års fängelse för mord. Strafflängden ökades dock ett halvår senare till 13 år och fyra månader.

Men, nu har det alltså släppts en dokumentärserie om mordet på Reeva Steenkamp på Amazon Prime, och hennes anhöriga är INTE happy över innehållet. I serien så visas fruktansvärda brottsplatsbilder, bland annat en bild på Reevas döda kropp. Reevas syster Simone Cowburn har uttalat sig i en intervju med Daily Mail, där hon ifrågasätter nödvändigheten i att visa fram dessa bilder:

 ”My parents are not young at all. I am worried this will have a terrible effect on them. My father has been really unwell recently and has heart problems. My question is how did these documentary people get their hands on police photographs of my sister’s body? I don’t believe it is necessary to show blood stains on the walls. All this was told as evidence at Oscar’s trial.”

Dokumentärseriens producent Sean Richard har försvarat valet att inkludera bilderna genom att säga att man som filmmakare har försökt berätta om fallet på ett så objektivt sätt som möjligt. Det finns även klipp i serien som tydligen visar Reevas pappa säga i rätten att han hoppas att allmänheten ser bilderna på Reevas skador – för att de ska förstå vilken smärta hon måste ha upplevt.

Min tanke om det är att Reevas pappa antagligen dels var i chock under rättegången och dels kanske inte föreställde sig att den kommentaren skulle tolkas som att det var okej att sprida bilderna i en tv-serie distribuerad av Amazon fem år senare? Jag tvivlar på (utifrån Simones uttalande) att familjen kontaktats av producent eller Amazon inför produktionen av den här TV-serien för att stämma av med dem vad som var OK eller inte.

Ännu ett kapitel i boken ”för att driva fram poängen om hur hemskt mord är så är det visst nödvändigt att visa upp kvinnors nakna blodiga kroppar”. 😦

Eh, nu gjorde jag misstaget att gå in på Amazon prime och läsa programbeskrivningen för den här dokumentärserien och ursäkta mig men…

”The story of a man and a nation both born to great disadvantage, the film follows the challenges, hopes and triumphs of both and the demise of their dreams under the glare of the world media.”

WTF?!?!?!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s