Murderpeg och flickorna i Red River.

En 15-årig flickas kropp dras upp ur Red River, Kanada i augusti 2014. En man såg kroppen när han var ute med sin båt för att hitta ett bra fiskeställe. Den är inlindad i plast och lakan, nedtyngd av 12 kilo stenar och har blivit utsatt för sexuellt våld. Hennes namn är Tina Fontaine. Hon är ett barn som aldrig fick bli vuxen. Kort därefter hittas en 16-åring halvnaken på en strandbank. Två unga män våldtog henne under en bro kvällen innan. Hon hamnade på något sätt i vattnet. Kanske hoppade hon för att fly, kanske blev hon knuffad. När hon tar sig upp på en strand kommer männen ikapp henne igen. Där utsätter de henne för ännu en våldtäkt innan hon lämnas för att dö. Morgonen efter hittar några byggarbetare hennes medvetslösa kropp och hon tas till sjukhus med livshotande skador. Det tvingar staden att öppna ögonen för våldet mot kvinnor ur ursprungsbefolkningen.

i1.jpg

Varje år försvinner runt ett dussin unga kvinnor ur Kanadas ursprungsbefolkning. Vissa kommer aldrig tillbaka, andra hittas döda i floden som rinner igenom Winnipeg. Floden heter Red River och Winnipeg kallas ibland för Murderpeg på grund av den höga våldsstatistiken. Mellan 1980 och 2012 har 1200 kvinnor ur ursprungsbefolkningen mördats eller försvunnit i Kanada enligt en rapport från Royal Canadian Mounted Police. För kvinnor ur ursprungsbefolkningen är det fyra gånger troligare att bli mördad än för någon annan kvinna i Kanada. Statistik berättar inget om kvinnornas öde, om hur de levde och deras familjer saknar dem.

Tinas kropp hittades av en slump efter ett larm om ett drunkningstillbud. Det är allmänt känt att Red River är en inofficiell kyrkogård där kroppar som man vill gömma dumpas. Ändå söker inte polisen genom floden. Anhöriga till Tina startade Drag the Red som ett upprop. De var tolv vänner med en lånad bok som sökte igenom Red River varje dag efter jobb och på helgen. Nu är de 5000 medlemmar. Organisationen är säkra på att det finns kroppar där under. De menar att ”alla” vet att det är där man gör sig av med saker. Drag the Red har hittat kläder med blod, vapen och flera trosor och behåar, men det räcker inte. Det krävs ben eller kroppsdelar för att polisen ska ge sig ut. Red River är svår att söka i. Starka strömmar och grumligt vatten som gör att man inte har någon sikt alls om man dyker gör det till en farlig operation. De flesta kropparna som hittas är de som flyter. Polisen menar att det är lika sannolikt att en kropp ska fastna i en fiskekrok är som att hitta en nål i en höstack. De kan inte lägga resurser på det.

919ValerieBergeron.jpg

Tina Fontaine och hennes syster bodde sedan de var fyra år hos deras gammelfaster tolv mil nordost om Winnipeg. Fastern beskriver Tina som en glad och artig person, men som blev sårad och vilsen efter att hennes pappa blev brutalt mördad tre år tidigare. Den sista tiden i Tinas liv är lite oklar. Hon hade rest från gammelfasterns hem i juni för att hälsa på sin mamma som aldrig riktigt varit med i bilden. Mamman bor i Winnipeg. Tina skulle egentligen åka med sin 11-åriga syster, men hon ångrar sig och stannar kvar hemma. Tina får ett telefonkort så hon kan ringa om hon vill komma hem tidigare eller prata.

Juni – Tina träffade en pojkvän i Winnipeg och berättar för honom att hon är hemlös.

Juni – Tina och pojkvännen träffar Raymond Cormier, en 52-årig hemlös man. På något sätt kommer de överens om att Tina och hennes pojkvän ska sova hos Cormiers kompis. Tina och pojkvännen träffar Cormier ytterligare några gånger efter det och får gabbies = street name för gabapentin = knark. Tillsammans säljer de weed för att försörja sig.

17 juli – Tinas gammelfaster blir orolig när hon inte hört något från Tina och ringer socialtjänsten

23 juli – socialtjänsten hittar Tina och hon blir placerad på ett gruppboende

26 juli – Tina uteblir från sina träffar på gruppboendet

27 juli – Hon anmäls försvunnen

1-3 augusti – Det kommer fram att hon har bott hos en annan släkting den helgen för att uppmärksamma en högtid.

5 augusti – Tina pratar i telefon med socialtjänsten

6 augusti – Tina ringer 911 för att rapportera en bilstöld. Hennes kompis som hon kallar Sebastian har stulit en pick-up. 

7 augusti – Hon äter mat vid ett emergency shelter klockan 2 på morgonen tillsammans med sin vän Katarina

8 augusti – Polisen ser henne i en bil de stannat med anledning av rattfylla. De tar dock inte in henne fastän hon är efterlyst. Klockan 04:00 hittas hon däckad i en gränd och tas till sjukhus och sedan till socialtjänstens boende. Hon rymmer därifrån.

9 augusti – Hon anmäls försvunnen igen. 03:00 är hon tillsammans med sin kompis Katarina när de blir erbjudna pengar mot sex av en man. Tina tackar ja.

17 augusti  – hennes kropp hittas i Red River

Obduktionen visar att hon dog runt den 10 augusti.

tina.png

Spåren är kalla tills den 30 september när utredarna får ett samtal från en intagen på ett fängelse. Hans namn är Ernest DeWolfe och han berättar att polisen borde besöka en adress på Carmen Avenue och prata med en grupp personer som bor där. DeWolfe vittnar om att innan han åkte in i fängelset hade en i gruppen, Cormier som vid tillfället var 52 alltså, berättat att han ville ha sex med 15-åriga Tina. Vittnen kan bekräfta att Tina och Cormier hade bråkat den sjätte augusti (samma dag som hon ringde 911). Cormier sa att det handlade om en cykel, medan vittnen sa att Tina blev upprörd för att han betedde sig “inappropriate”. Tina hotade att ringa till polisen och anmäla Cormier för stölden av en pick-up. Efter ska Cormier ha pratat med DeWolfe och sagt att han ska prata med Tina och lösa det. DeWolfe tänkte inte att det betydde något vid tillfället, men nu med Tina död ville han nämna det.

När polisen kommer till Carmen Avenue försöker Cormier springa därifrån. Polisen griper honom och han blir tagen till förhör. Han neker brott, men polisen lyckas hålla honom i fängelset för andra inte relaterade brott. När han släpps är det juni 2015. Nu inleder utredarna ett undercoverarbete: Project Styx. De avlyssnar Cormiers lägenhet i sex månader samtidigt som en undercoverpolis flyttar in längre ner i längan och blir hans vän. Cormier kallar sig Sebastian när han presenterar sig. Polisen utsätter honom för totalt 62 olika scenarion för att få en reaktion. Ett försök att set him up gick till såhär: en kvinnlig polis spelar medvetslös och polismannen bär ut henne till bagageluckan i sin bil (eh känns inte helt lagligt i Sverige? men vad vet jag?).

i5.jpg
En bild som socialtjänstens boende tog som blev den sista på Tina i livet

Det var telefoninspelningarna som blev huvudbevisning. Åklagaren menar att Cormier är obsessed av Tinas mord. Här är några saker han säger:

17 juli 2015: ”15-year-old girl f–k. I drew the line and that’s why she got killed. She got killed, I’ll make you a bet. She got killed because we found out, I found out she was 15 years old.”

25 juli: ”You ever been haunted by something? What happened there really f–king it’s not right. F–k. It’s right on the shore. So what do I do? Threw her in”

”I did Tina, f–kin’ supposed to be legal and only 15. (inaudible) No going back too. The cops said if there would have been DNA and then probably they would’ve had enough evidence to charge, you know that, for the murder of Tina Fontaine.”

25 oktober:  ”This is how we met … and then we had sex and we f–k. Sure enough … F–k. Tina finds a knife … She got angry and … blah blah blah.”

t2.jpeg

Åklagaren menar att det bevisar Cormiers skuld. Två vittnen är säkra på att Cormier hade ett likadant lakan som det som Tinas kropp var inlindad in. Motivet ska ha varit att Cormier inte ville bli känd som en “skinner”, ungefär slang för pedofil.

I december 2015 grips han åter och fallet går till rätten. Cormiers advokat menar att eftersom det saknas teknisk bevisning och dödsorsak kan han inte dömas. Dödsorsak gick inte att avgöra eftersom kroppen legat i vattnet så länge att spår förstörts. Rätten anser att Cormier är oskyldig och han släpps fri.

tin2.jpg

Samtidigt fick Tinas mord hela Kanada att prata om kvinnor ur ursprungsbefolkningens utsatthet. Polisen i Kanada har fått kritik från Inter American Commission of Human Rights. The Commissions utredning visar att Kanada har misslyckats med att förebygga och utreda våldsbrott mot first nation women. De får inte samma resurser som andra brottsoffer. Även FN och Amnesty har kritiserat Kanada för det.

Det har hänt många likadana saker i Winnipeg. En 21-årig kvinna som precis fött barn försvinner. Hon har fortfarande avslag när en man försöker tvinga till sig sex av henne. Klockan är fyra på morgonen och telefonen som hon ringer till för att få hjälp är avstängd. Telefonen startas inte förrän några dagar senare och ingen har hört något från henne sedan dess. En avskuren arm och ett ben flyter upp i Red River. Kroppsdelarna tillhörde en 16-årig flicka som försvann 2003. På ett fält utanför staden ligger kroppen efter ytterligare en tonårsflicka år 2009. De tre kvinnorna är avlägset släkt med varandra. Det verkar som varje kvinna ur ursprungsbefolkningen har något att berätta. Alla vet någon som har drabbats.

i11.jpg

Från Murderpeg och västerut går en 72 mil lång motorväg. Efter vägen kan man läsa att en mördare är lös och att kvinnor inte ska lifta. Man kallar vägen för Highway of Tears för att minst 30 kvinnor har mördats eller försvunnit där. Alla utom en var first nation women. Polisen tror att flera seriemördare har använt platsen för att hitta offer från 1969 till idag. Vägarna och kollektivtrafiken i områden där ursprungsbefolkningen är stor prioriteras inte. Man måste gå flera mil varje dag, om man inte liftar och utsätter sig för fara. I 100 år separerade man barn från sina föräldrar på stulet land. För att försöka tvinga bort kultur. Där utsattes barn för våld och missvård. Med kolonialisering tvingades man in i könshierarkier och då könsrelaterat våld. Ärr som fortfarande påverkar kulturen. Det kan fortsätta på grund av fattigdom, rasism och kolonialism.

Den kanadensiska mördaren Shawn Lamb dömdes år 2013 för mord på två kvinnor och misstänkt för ytterligare ett. Lamb beskrev kvinnor ur Kanadas ursprungsbefolkning som det perfekta offret för ingen verkar leta efter dem.

i12

Organisationerna Amnesty, Native Women’s Association of Canada, FAFIA: Feminist Alliance for International Action, Amnesty International Canada, KAIROS: Canadian Ecumenical Justice Initiatives och LEAF: Women’s Legal Education and Action har skrivit ett öppet brev till Kanadas stat med krav:

1. Fokusera på det extrema våld som indigenous women and girls utsätts för och sätt upp en tydlig plan på hur man ska få det att sluta
2. Granska de strukturella faktorerna som bidrar till den här sortens våld
3. Visa ert fulla stöd för de drabbade familjerna och samhällena
4. Undersök vad indigenous women and girls har för behov och ge dem svaren de söker, i alla delar av Kanada

Det kom tillsammans med rekommendationer baserat på organisationernas erfarenheter av liknande problem:

  1. Anta de mänskliga rättigheterna
  2. Se till att det finns trygga rum finns där kvinnor och familjer kan berätta om sina upplevelser
  3. Engagera på alla nivåer, gör planer från macro till micro
  4. Utred om det finns tillräckligt med resurser som undersöker strukturella eller värderingsstyrda problem
  5. Tillsätt en oberoende utredning av polisens arbete  

Kanada har påbörjat en nationell utredning av mördade och försvunna flickor och kvinnor ur ursprungsbefolkningen, men den har skakats av flera avhopp och motgångar. Utredningen har deadline den 20 april 2019, men flera organisationer (däribland Amnesty) har riktat kritik mot att Kanada fortfarande står passivt. FN kallar det för en grov kränkning av kvinnornas rättigheter. 

in14.jpg

Här är ett exempel på Red Dress Campaign Awareness of Missing & Murdered Aboriginal Women.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s