50 punkter om seriemördaren som blev gripen igår. Plus en rant om mediebevakning i USA. Med giffar.

1. En 35-årig man har blivit anhållen för fyra mord och ett kidnappningsförsök.

2. Anledningen till att man lyckades gripa honom är just det där försöket. Ett av hans offer lyckades rymma.

3. De senaste två veckorna har fyra olika kvinnor blivit mördade runt staden Laredo i Texas av en och samma man: Juan David Ortiz.

border2.jpg

4. Man tror att han verkade ensam, men polisen har inte uttalat sig om något motiv.

5. Eller ja, de har uttalat sig om att de ännu inte känner till motivet.

6. Alla kvinnorna togs till avlägsna platser längs motorvägar där de med flera skott blev skjutna i huvudet, vissa i ansiktet. Han riktade in sig på kvinnor som arbetade med prostitution och de blev upplockade av Ortiz på busstationer och parkeringsplatser.

7. Han använde sin egen bil när han plockade upp dem. En vit truck.

1024x1024.jpg

8. Det första av de fyra morden skedde den fjärde september. 29-åriga Melissa Ramirezs kropp hittades här:

Skärmavbild 2018-09-16 kl. 05.30.23.png

9. Jag zoomade in så ni kan få en känsla av ödsligheten. Fy fan.

Skärmavbild 2018-09-16 kl. 05.30.45.png

10. Av de fyra kvinnorna har man hittills identifierat två av dem. Den andra är 42-åriga Claudine Luera. Hon hittades i torsdags efter samma motorväg som Melissa Ramirez mördades den fjärde september. Claudine levde först när ambulans plockade upp henne, men hon avled sedan av sina skador. Hon ska ha varit det andra offret och de två oidentifierade kropparna hittades på lördagen – samma dag som gripandet. Kanske pga ett erkännande?

11. De andra två kvinnorna nämns som Jane och John Doe.

12. Why John undrar ni? För att hon var transkvinna. : – ) : – )

13. Här är en bild från när polisen jobbar i området där den fjärde kroppen hittades. Också den platsen ligger efter en motorväg norr om Laredo.

1024x1024 (1).jpg

14. Kvinnan som lyckades fly hoppade in i hans bil frivilligt och följde med till hans hus. När hon nämnde en av de mördade kvinnornas namn började Ortiz bete sig konstigt.

15. De lämnade sedan huset tillsammans i hans pickuptruck och åkte till en bensinstation.

16. När hon åter tog upp den mördade kvinnan drog Ortiz fram en pistol för att hindra henne från att lämna bilen. Han höll även fast henne i tröjan, men hon snirkliga sig ur den och lyckades hoppa ur bilen medan den rullade.

17. Sedan sprang hon tills hon hittade en Texas Ranger vid en bensinstation.

18. Med hennes beskrivning av fordonet, tatueringar och hemmet kunde man gripa Ortiz inom en timme.

19. Polisen lyckades hitta hans bil och försökte konfrontera honom när han till fots sprang in i ett parkeringsgarage intill ett hotell. Där gömde han sig i flaket på en pickup. Och hittades alltså.

20. Han har erkänt fyra mord och polisen tror inte att det handlar om fler.

border.jpg

21. Ortiz hade jobbat som gränsvakt de senaste 10 åren och man vet inte ännu om vapnet som användes är hans tjänstevapen.

22. Den senaste tiden har flera gränsvakter i Texas varit inblandade i våldsbrott. Krönikörer är därför oroliga för att detta ska användas av demonstranter och demokrater i en tid med stora protester mot USAs gränslagar.

23. Ehhhh. Okeeeeeeej. Rimlig prioritet på sin reaktion.

yep.gif

24. Inte alltså. Vill jag förtydliga.

25. Själv känner jag att jag vill stärka tryggheten för prostituerade när jag hör det här. Vi har ju tidigare pratat om hur svårt det är för personer som jobbar med prostitution att vända sig till polis när brott sker i länder där sälja sex itself är ett brott.

26. I alla fall: i april i år blev en annan gränsvakt i samma stad anhållen för att ha mördat två personer: sin partner och hennes 1-åriga barn.

27. Två år tidigare blev en gränsvakt som jobbade mer norrut efter gränsen i Del Rio, Texas anhållen för att ha distribuerat dokumenterade övergrepp på barn och för att ha bestämt träff med en mamma för att ha sex med hennes fjorton- och åttaåriga barn. Mamman var tyvärrrrrr en undercoverpolis.

shrug.gif

28. Det här är kanske det som är mest relevant för själva arbetet som gränsvakt, rötägg finns det everywheeeere: 2014 kidnappade en gränsvakt tre papperslösa flyktingar. En kvinna och två tonårstjejer från Honduras. De utsattes för sexuella övergrepp.

29. Customs and Border Protection måste årligen rapportera alla fall av sexuellt våld som utförts av anställda till kongressen. Detta efterfrågades efter att många inom kåren varit inblande i övergrepp.

30. Sååå Customs och Border Protections rapporter kommer årligen. Den senaste täcker oktober 2014 till september 2015.

31. Jag får dålig vibe av allt det där med att info inte blir offentligt förrän efter en viss tid. Eh. Ja, jag slänger in en casual anklagelse om korruption denna söndagsmorgon.

brit.gif

32. I alla fall. I rapporten finns 52 fall av anmälda sexuella övergrepp utförda av personal inom Customs och Border Protections. Majoriteten av händelserna skedde i tjänsten.

33. VILKET GÖR EN FÖRIBANNAD! När man är i maktposition måste man vara snäll mvh Spidermans faster.

34. Majoriteten av fallen var såklart också unsubstantiated, not sustained, unfounded eller exonerated.

35. 10 av dem har dock gått kunnat bevisas och fått konsekvens.

36. Hur en sådan konsekvens kan se ut? T ex att man får säga upp sig eller så får man en skriftlig varning. : – )

perry.gif

37. En del ska ha gått till rätten åtminstone. Phewww.

38. Rimligen borde alla ha gjort det, men vad vet jag.

39. Det händer ju något när polis- och gränspersonal blir anklagade för brott. Det är liksom känsligt. Chefer går ut och poängterar att man inte kan dra alla över en kam. INTE ALLA POLISER!

40. Plus poängteras det att Ortiz blev anställd i tiden efter 9/11 när gränslagar blev striktare och man behövde anställa många snabbt. Då hann man inte göra en bättre bakgrundskoll på alla.

41. Ok? Han skulle ha existerat ändå?

41. Han har inte mördat i tjänsten.

42. VAD SPELAR DET FÖR ROLL? MÄNNISKOR HAR DÖTT!!!

43. Jag tänker att den här prestigen antagligen har något att göra med den skadliga bilden av att förövare är ett monster och inte en vanlig person.

44. Retoriken i media i USA är ju ofta ”monster”, ”satan himself”, ”true evil”.

special.gif

45. Kriminologen Scott Bonn har undersökt hur seriemördare presenteras i media.

46. Han valde att undersöka innehållet i New York Times pga etablerad nyhetskälla med hög trovärdighet, stor upplaga och tidningen väger tungt när man sätter dagordningen. En tidning med veckoupplaga ville han också undersöka. Det blev Time av samma anledning: prestige, makt, upplaga.

47. Mellan 1 januari 1995 och 31 december 2013 skrevs det 5680 artiklar om seriemördare i New York Times. Ordet ”monster” fanns i 577 av dem, ”evil” i 745 och ordet ”devil” i 664 artiklar. Vilket totalt är i 1938 av artiklarna. Eller 35% av alla artiklar om seriemördare.

48. I Time fanns 449 artiklar om seriemördare under samma tidsperiod. Monster används 57 gånger, evil 67 gånger och devil 33. Det är 157 artiklar av 449. Alltså 35% (!!!!).

49. Vi kan tänka oss hur det ser ut i en mer sensationslysten nyhetskälla.

50. När man har en bild av att seriemördare är ett monster blir det liksom jobbigt när det visar sig att det är ens anställda eller kompis eller så.

ryan.gif

3 reaktioner till “50 punkter om seriemördaren som blev gripen igår. Plus en rant om mediebevakning i USA. Med giffar.

  1. Läste en artikel av Lucas gottzen som beskrev något liknande, hur män som misshandlade kvinnor i relationer målades ut i media som ”sjuka individer”. Männen som hade misshandlat kvinnorna kunde inte alls förstå att det de gjort var så ”farligt” eftersom de inte kunde identifiera sig som det monster media skapat utan skyllde istället ifrån sig på kvinnorna, att de hade provocerat dem och så vidare. Hemskt.

    Gilla

  2. Och när män alltid ska försvara sig själva med ”riktiga män våldtar inte”. Nähä så de är låtsasmän och då är allt frid och fröjd och vi behöver inte göra något åt det :-)))))

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s