Seriemördare som är aktiva nu del 1: det händer märkliga grejer i Lumberton.

FBI tror att det finns mellan 25 och 50 aktiva seriemördare i USA just nu. Av de 15 000 mord som begås varje år i landet beräknas 1% vara utförda av seriemördare. Det blir 150 mord varje år. Jag tänkte att vi ska titta närmare på var de aktiva seriemördarna kan finnas. Jag har också gjort en ny kategori för det: aktiva seriemördare heter den.

Förra året i april kallades polisen till ett övergivet hus i småstaden Lumberton, North Carolina. Byggnaden ligger efter en smal grusväg längs med ett tågspår och någon har larmat om att det kommer en konstig stank därifrån. När polisen går in hittar de en kvinnokropp i sent skede av nedbrytning. Poliskapten Terry Parket vittnar om att brottsplatsen var den värsta han sett under sina 22 år i poliskåren.

Samma dag hittas ytterligare en kvinnokropp i ungefär samma tillstånd. Dåligt skick alltså. Den hittas på andra sidan vägen, bara en gård ifrån den första kroppen. En skillnad är att den andra har blivit dumpad i en soptunna. Vilket är en ovanlig dumpningsplats överhuvudtaget.

lumber.jpg

Ursäkta men hur mycket Sharp Objects-vibes får man inte av den här staden?

Offren identifieras som 32-åriga Christina Bennett och 36-åriga Rhonda Jones. Eftersom kropparna legat en längre tid är det inte möjligt att avgöra varken dödsorsak eller tidpunkt för morden med säkerhet. För det är mord det handlar om. Åtminstone är det polisens teori.  Det är inte supervanligt att man själv råkar dö i en soptunna direkt. Man tror att de har blivit misshandlade, möjligtvis våldtagna och sedan antingen blivit strypta eller ihjälslagna.

Det här skakar om småstaden såklart. Det är en stad som är jämförbart stor med t ex Ystad. Jaja dåligt exempel eftersom Wallander tycks utreda örti mord där. Lumberton är ungefär lika stor stad som Hässleholm eller Västervik.

wallander.gif

Dagen efter man hittat kvinnorna pratar Rhonda Jones vän Megan Oxendine med lokalnyheterna i tv. Hon berättar att Rhonda var en gullig och snäll person.  “I don’t understand how somebody could do somebody’s child, mother, niece, like that. … She was just quiet she didn’t really mess with too many people.”

Vad händer sex veckor senare, i juni 2017? Megans döda kropp hittas bakom ett övergivet hus 150 meter från platsen där Rhonda hittades. Inte heller i det tredje fallet kan man klart uttala sig om dödsorsak. Hon har antagligen blivit misshandlad, möjligtvis våldtagen och sedan antingen strypt eller ihjälslagen. Precis som de andra två. Kropparna hittas alltså mellan april och juni 2017. Polisen tror att samma person kan ha mördat dem.

lumber.jpeg

Rhonda och Megan kände varandra, men de har ingen känd koppling till Christina. Det som är gemensamt för alla tre är att de har problem med missbruk. FBI kopplades in nästan på en gång och invånare i staden har gjort flera upprop och grupper för att försöka luska ut vad som har hänt.

3361501_lumberton-edit.jpg

I juli 2017, mellan morden skedde, och i september, försvinner två andra kvinnor från Lumberton: 22-åriga Abby Paterson och 41-åriga Cynthia Jacobs. Märkligheterna slutar inte där. Cynthia Jacobs syster uppger att Cynthia var den sista personen som träffade Megan i livet. Alltså Megan som var med i lokala nyheter för att hon mindes sin vän Rhonda Jones och sedan hittades död.

Abby Patterson sågs sista gången vid liv i området där de tre första kropparna hittades. Hon skulle ut på ett ärende och komma tillbaka efter ungefär en timme. Det gjorde hon inte. När hennes mamma försökte ringa henne är telefonen avstängd. FBI leder en parallell utredning och söker efter de försvunna, men de tror inte att det finns någon koppling till de tre döda kvinnorna. Abby var inte ”known to be on the street” (citat från Lumberton poliskapten) som de andra, vilket får polisen att tro till 99% att fallen inte är relaterade. Här är en bild på Abby:

abby.jpeg

och här är Cynthia:

cynthia.jpg

Det slutar inte heller här. Nästan 10 år tidigare, i januari år 2009 är en person ute på promenad när hen hittar en död kvinna bakom en lagerlokal några meter från ett järnvägsspår. Kvinnan var 36-åriga Lisa Hardin. Dödsorsaken är trubbigt våld. Lagerlokalen ligger i samma område i Lumberton som de andra kvinnorna hittats i.

10 veckor senare blir polisen åter kallade till området. På en överväxt liten kyrkogård en och en halv kilometer från platsen där Lisa Hardin kropp hittades ligger ytterligare en kvinnokropp. Man kan se att hon har blivit mördad bara av att titta på kroppen; naken, kläderna spridda runt omkring och utsatt för grovt våld. Misshandlad, strypt, knivhuggen och utsatt för sexuellt övergrepp med ett vasst föremål. Hon identifieras som 23-åriga Michelle Driggers.

Både Michelle och Lisa hade tidigare domar rörande prostitution i sitt register. Den dåvarande polischefen sa 2009 att det kunde vara sammanträffande eller så kunde det röra sig om en person som riktat in sig på prostituerade.

Lumberton har en lång historia av våldsbrott och området där kvinnorna försvann är känt för att vara stökigt. Staden är den mest brottsutsatta i North Carolina. Vi kan kolla på brottsration lite snabbt ba: i Lumberton är sannolikheten att bli våldtagen, mördad eller misshandlad 1 på 55 enligt statens statistik. I Pinehurst, en annan stad i North Carolina, som ligger en och en halv timme bort är sannolikheten 1 på 2658. Ett stort problem i Lumberton är missbruk och fattigdom. 35.1% av de boende i staden ligger under USAs fattighetsgräns.

Från 1989 har totalt sju personer försvunnit från Lumberton. En man försvann i december 2016. Två kvinnor 21 och 25 år försvann mellan år 2002 och 2005. Det gjorde även en 31-årig man. Och så Cynthia och Abby samt 22-åriga Eric Evans som försvann under samma period. Här nedan är en bild på Eric Evans. Hans familj har kritiserat hur hans försvinnande har gått medierna förbi och inte uppmärksammar honom på samma sätt som de andra.

eric-evans_29560895_ver1.0_1280_720.jpg

Något som har blivit väldigt tydligt när jag har gjort research för det här inlägget är hur obalanserad mediarapporteringen är. Det är väldigt lätt att hitta information om Abby Patterson, hon som inte har erfarenhet av prostitution och som happens to be white. Låt oss jämföra med Cynthia Jacobs som försvann ungefär samtidigt. Cynthia nämns nästan uteslutande i förbifarten i artiklar om Abbys försvinnande. Det finns mängder av bilder av Abby (alltså mängder!!), medan den här dåliga bilden ovanför är den enda på Cynthia. Om man googlar deras namn leder Abbys till sida efter sida med artiklar om hennes försvinnande. Cynthia Jacobs leder till facebooksidor och en psykologs hemsida, alltså andra personer med samma namn. Cynthias missbruk nämns, medan Abby presenteras med fina porträttbilder med sin familj fastän hon precis var utskriven från rehab för missbruk. Därför tänkte jag ba kort repetera missing white woman syndrome:

Kort förklaring: Forskare har analyserat representation i mediabevakningen när det kommer till försvinnanden. *Syndromet av vår samtid* innebär att medier rapporterar oproportionerligt mycket om fall där vita kvinnor från övre medelklassen har försvunnit, jämfört med fall av saknade män, kvinnor som inte är vita och kvinnor av lägre samhällsklasser. Ursprungligen kommer termen från forskning om just försvinnanden, men kan appliceras om mediarapportering om alla sorters våldsbrott.

Forskning vid Baylor University och Mary Baldwin College har ringat in ytterligare faktorer för större mediarapportering: hur attraktivt offret är samt hur smal och ungdomlig hon är. Om man jämför med när en svart kvinna försvinner då media i större utsträckning kretsar kring offrets bagage, såsom destruktiva relationer eller stökigt leverne medan vita kvinnor beskrivs i sin roll som mamma eller dotter.  

 

2 reaktioner till “Seriemördare som är aktiva nu del 1: det händer märkliga grejer i Lumberton.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s