4 föremål ur Sveriges Fängelsemuseums samlingar and it’s cool, people!

Så jag har hittat en ny (jaja för mig) grej på internetzzzz. Sveriges Fängelsemuseum. De har en grej på sin hemsida som heter månadens föremål där de visar upp olika saker ur sina samlingar. Låt oss kolla!

XFM_OBJ_2010.2.91.jpg

Vad i h är det här för läskigt, tänker man kanske. Det är en fängelsemask har jag precis fått lära mig. När svenska fängelser började med celler under mitten av 1800-talet satt fångarna isolerade från varandra. Inte bara från omvärlden. Man fick inte umgås med de andra intagna. De fick bara komma ut på en halvtimmes promenad per dag och blev då tvungen att bära en sån här fängelsemask.

Den hade flera syften:
1. Avidentifiera din intagna och bryta ner hens gamla kriminella identitet så en ny härlig och hederlig människa med moral kan byggas upp.

2. Göra fångarna anonyma. Så de inte skulle kunna bli kompisar, eller ens känna igen varandra.

I Sverige hade vi cellfängelser fram till början av 1900-talet.

pistolattrapp

Ioan Ursut är en av Sveriges mest omtalade brottslingar. Åtminstone under 80 och 90-talet. Han dömdes för bedrägerier och förfalskningar, men blev mest känd för att han lyckades rymma från fängelser om och om igen.

Såhär gick Ioans första rymningsförsök till: I maj 1988 är han intagen på anstalten Norrköping efter att ha blivit dömd för bedrägeri. Med hjälp av den här pistolattrappen som är gjord av en A4-pärm hotade han vakterna och lyckades rymma därifrån. Fyra dagar senare blir han åter gripen och hamnar istället på Hall. Fyra månader senare i september 1988 rymmer han därifrån genom att smörja in sig i smör som han tagit från matsalen ta sig igenom ett 17×49 cm stort hål och fira sig från hålet med hjälp av ett lakan. Äkta filmrymning??

Efter 10 dagar på rymmen och skottlossning mot polisen fick han ett nytt fängelsestraff på 8 år. Han rymmer igen året efter och hamnar sedan på Kumlabunkern. Om han rymde därifrån också? Jäpp! I maj 1991.

dillinger.jpg

Ni vet John Dillinger? En av de främsta brottslingarna i USAs historia. En gangster. Filmen Public Enemies med Johnny Depp handlar till exempel om honom och hur han *gäckade* polisen under 30-talet.

 

public.gif

År 1934 tog hans kriminella bana slut när han blev skjuten av polis i Chicago. Man kan se skotthålet under ena öga. När Dillinger togs till bårhuset lät man göra totalt fyra dödsmasker. Den första gjordes av Kenneth Coffman som drev teorin om att man kunde utläsa kriminalitet genom att studera en människas ansiktsdrag. Såklarrrrrrrt.

I alla fall: av de fyra finns en i Gävle (!!!).

2015.4.15-e1521795927262.jpg

Dödsstraff i Sverige känns ju väldigt främmande idag. Men alltså här är en lista jag tagit fram med saker som hade uppfunnits innan den sista avrättningen skedde i Sverige:

Trådlös telegrafi, elektrisk hörapparat, biografer, den första färgfilmen, vaccin, den första tecknade filmen, bilar, telefon, radio, röntgen, relativitetsteorin, kommunism, ishockey och pizza.

De här kedjorna kommer från en avrättningsplats i Rengsjö i Gävleborgs län. Den 10 maj 1832 fick en bonde delta i sin sista gudstjänst i kyrkan i Rengsjö. Efteråt avrättades han med bila vid avrättningsplatsen för dråp.

”Efter det att bonden blivit avrättad jordfästes hans kropp i ovigd jord i anslutning till avrättningsplatsen och där låg han kvar till år 2014 när Länsmuseet Gävleborg gjorde en utgrävning av platsen. I graven fanns kvarlevorna av bonden, rester av hans kläder och spikar från kistan. Precis i anslutning till graven låg den här kedjan.
Exakt vad kedjan har varit till vet vi inte säkert, men den kan ha tillhört ett arm- eller fotfängsel”

Museet har en avdelning som heter Androm till skräck och varnagel som handlar om hur straff såg ut innan man uppfunnit isolationen som straff. Främst straffades man offentligt med skam- eller kroppsstraff. Utställningen innehåller också en fängelsehåla från 1553 som man får besöka. Gävle, people!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s