Två ryska agenter intervjuas i TV om giftattacken de utförde i England, själva påstår de att de var där för att kolla in Stonehenge.

Kommer ni ihåg den ryska f.d. dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter Yulia, som båda blev förgiftade i Salisbury i England i våras?

Yulia

Relativt lång sammanfattning (eftersom det är sjukt intressant) för de av er som missat detta: Sergei Skripal arbetade alltså för den ryska underättelsetjänsten, men agerade som dubbelagent för England under 90- och tidiga 2000-talet. Han arresterades av ryska myndigheter i 2004 och dömdes till straffarbete i ett ryskt fångläger. År 2010 återvände han dock till England och bosatte sig där efter att engelska myndigheter hade ”bytt tillbaka” honom från Ryssland som ett resultat av att FBI hade avslöjat en hel radda ryska sleeper agents. Skripal levde pensionärslivet i England när hans 33 år gamla dotter Yulia kom för att hälsa på honom i Salisbury i mars i år. Far och dotter hittades medvetslösa på en bänk utanför ett shoppingcenter i Salisbury och det visade sig snart att de båda hade förgiftats av nervgiftet Novichok – ett gift som utvecklats i Ryssland. I mitten av mars beslutade Englands premiärminister Theresa May att utvisa 23 ryska diplomater ur landet som följd av händelsen. Ytterligare 28 länder visade lojalitet med England och agerade likadant. Totalt utvisades 153 ryska diplomater – men Ryssland stod på sitt och hävdade att de inte haft något med attacken att göra. Så klart.

1024px-Forensic_tent_at_The_Maltings,_Salisbury_(cropped)

Platsen där Sergei och Yulia hittades av en läkare och sjuksköterska som råkade gå förbi. Det vita tältet har teknikerna som undersökte platsen satt upp.

Sergei och Yulia Skripal vårdades på sjukhus i en månad efter attacken – en del av tiden låg båda i koma. En polisman som hade undersökt Skripals bostad behövde också akut läkarvård, men återhämtade sig snabbare. Ytterligare 48 personer som befunnit sig i närheten av Yulia och Sergei undersöktes av läkare, men ingen annan behövde behandling.

Den 30 juni blev ytterligare två personer förgiftade av samma nervgift, i staden Amesbury – som ligger endast 20 minuters bilresa från Salisbury. Den här gången var det ett brittiskt par som förgiftades – en man vid namn Charlie Rowley berättade att han hade hittat en parfymflaska i en park i Salisbury och att både han och hans flickvän Dawn Sturgess hade sprayat innehållet på sig. Dawn Sturgess avled en vecka senare, medan Charlie vårdades på sjukhus i cirka en månad innan han kunde skrivas ut.

Polisen gick tidigt ut och bekräftade att de trodde att de två fallen av förgiftning hängde ihop – att Charlie Rowley och Dawn Sturgess hade haft oturen att hitta resterna av nervgiftet som användes för att förgifta Sergei och Yulia Skripal. Den femte september kunde man namnge två misstänkta som var ryska medborgare: Alexander Petrov och Ruslan Boshirov. De hade identifierats genom att man gått igenom mer än 5000 timmar med kameraövervakning från offentliga platser. Männen hade landat på Gatwick och tagit ett tåg till Salisbury dagen innan attacken på Sergei och Yulia – polisen menar att detta var för att förbereda attacken. De bodde på ett hotell i östra London och tog tåget därifrån tillbaka till Salisbury på dagen då attacken skedde och återvände sedan till Moskva dagen efter attacken. Man hittade rester av Novichok i hotellrummet där de hade övernattat. Samma dag som de misstänkta namngavs bekräftade Ryssland att man inte tänkte lämna ut de två männens fingeravtryck, passnummer, visanummer eller annan information om dem. Så ja… de var ryska agenter mao. No shit. Meanwhile, så har ryska myndigheter gått ut och sagt att förgiftningarna är en ”grotesque provocation rudely staged by the British and U.S. intelligence agencies”. Jorå, såatteh…

Men, nu till det som jag läste på Buzzfeed i går! ”Alexander Petrov” och ”Ruslan Boshirov” (because come on, that’s not their real names…) ställde upp i en intervju med den ryska TV-kanalen RT för bara ett par dagar sedan. Och guess what – vi har allihopa fel, de är INTE ryska agenter. De är bara två turister som åkte till Salisbury på en dagstur för att se Stonehenge!

ryska agenter

Eller ja, de SKULLE se Stonehenge, men på grund av att det var så slaskigt ute så tog de tåget tillbaka till London efter bara en halvtimme i Salisbury. Men, sen åkte de tillbaka till Salisbury dagen efter för att, som Alexander Petrov uttryckte det, ”finish the thing” – vilket han sedan förklarade var att besöka den världskända katedralen i Salisbury. Jag skrattade faktiskt för mig själv när jag läste det här utdraget ur Buzzfeed-artikeln, jag kan bara tänka mig hur kul den ryska underättelsetjänsten hade när de skrev manus till grabbarna:

“Our friends had suggested for a long time that we visit this town… There’s the famous Salisbury Cathedral, famous not only in Europe but in the whole world,” Petrov said. “It’s famous for its 123-metre spire, it’s famous for its clock, one of the first ever created in the world that’s still working.” They denied carrying a Nina Ricci bottle of perfume, which UK prosecutors and police said had been fitted with an adaptor to administer the Novichok nerve agent that left the Skripals critically ill. “The customs are checking everything — they would have questions as to why men have women’s perfume in their luggage. We didn’t have it,” Boshirov said.

I have no words.

Engelska myndigheter menar att Petrov och Boshirov är en del av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU och att det finns tillräckligt mycket bevis för att åtala dem för mord – men Ryssland vägrar så klart att lämna ut dem. Vladimir Putin gick i onsdags ut och sa att det ”inte finns något kriminellt” med dem, samt uppmanade Petrov och Boshirov att ta kontakt med media för att ”berätta om sig själva”.

You can’t make this shit up.

Salisbury-politikern John Glen la ut följande passande kommetar på twitter efter intervjun:

john glen

Våra tankar går till Dawn Sturgess anhöriga, som antagligen aldrig kommer få se rättvisa skipas för de som ansvarar för hennes död.

2 reaktioner till “Två ryska agenter intervjuas i TV om giftattacken de utförde i England, själva påstår de att de var där för att kolla in Stonehenge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s