The Zodiac Killer – del 11. En person som har väldigt mycket gemensamt med the Zodiac och som fortfarande lever.

Hej. Vi gick i blogg-ide pga deprimerande valresultat. 😦

But I guess att nu kavlar vi upp ärmarna och kör vidare.

Detta är en del av serien om The Zodiac Killer, som härjade i området runt San Francisco i slutet av 60-talet. Del 1 (en översikt och fantombilderna) finns här och del 2 (om de första tre morden och mordförsöket) hittar ni här. Del 3, som handlar om de första breven och chiffren, finns här. Del 4, om attacken mot Cecelia Shepard och Bryan Hartnell hittar ni här och del 5, om mordet på taxichauffören och studenten Paul Lee Stine kan ni läsa här. Del 6, om brev och chiffer han skickade i tiden efter mordet på Paul Lee Stine finns här, och del 7, om ett mord och ett kidnappningsförsök han misstänks ligga bakom, finns här. För att läsa om personer som misstänkts vara The Zodiac så finns del 8 här. och i inlägg nummer 9 tar vi upp Donna Lass försvinnande. I del nummer 10 finns information om mord som Zodiac eventuellt kan ha begått.

Det här inlägget är ett sådant där jag skrivit och raderat rubriken femton gånger på grund av att jag inte varit säker på om jag borde skriva det eller ej. Jag har ju redan skrivit ett inlägg om personer som misstänkts vara the Zodiac, men i går lyssnade jag klart på Criminology’s podcast-säsong om honom och de pratade om ytterligare en misstänkt som verkade JÄTTEINTRESSANT men som jag sedan blev övertygad om att det inte var när jag googlade loss på honom.

MEN, jag tänker att den här personen ändå är så intressant i sig att jag kör ett eget inlägg om honom, med en pros- och cons-lista, så kan ni resonera vidare själva sen!

Personen i fråga kallas Zode – detta är givetvis inte hans riktiga namn, men han har ett alias eftersom det är en person som fortfarande lever och som aldrig betraktats som officiellt misstänkt av polisen för Zodiacs brott. ”Mytologin” kring Zode uppstod i och med Robert Graysmiths bok ”Zodiac” där han nämns, men det finns även ett meddelande postat på en message board år 1994 av en anonym person som hävdar att ha gått i samma klass som Zode i Pacific High School i San Bernardino i början av 60-talet. I meddelandet skriver personen att hen redan tagit kontakt med både Graysmith och flera olika polisutredare med information om Zode, men blivit ignorerad. Vidare beskriver hen sin f.d. klasskompis, som gav sig själv smeknamnet Zodiac i skolan flera år innan Zodiacs första officiella brott begicks. Följande är en del av texten som personen postade om Zode:

Among the students at that time was one the other kids called ”Big Bad Zode”. They called him that because he was puny, wierd, and called himself ZODIAC. ”Zode” was an extremely odd person. He was seriously disturbed, angry and violent. He was teased mercilessly, and often threatened the students that someday he would kill them all, and that someday he would be a famous person.

Enligt skribenten ska Zode också ha sagt att de personer han skulle döda skulle bli hans slavar i efterlivet – låter det bekant? Han ska ha varit väldigt intelligent, men hade ett udda/hotfullt beteende som skrämde både lärare och elever. Zode uppges också ha varit väldigt intresserad av Melvin Belli (advokaten som nämns i bland annat detta inlägg).

OK, men ett anonymt meddelande på en messageboard är kanske inte världens bästa källa? Nej, visserligen inte – men det visar sig att Zode faktiskt finns i verkligheten och mycket av det som den anonyma klasskompisen skrivit stämmer. Hur vet vi detta? Jo, Mike Morford (som bland annat står bakom podcasten Criminology och är en av dem som driver ett sleuthforum om Zodiac) lyckades hitta Zode och har både pratat och brevväxlat med honom! Utifrån informationen som Morford har samlat ihop kan vi sammanställa följande fascinerande pros/cons-lista om Zode:

PROS:

 • Först och främst – han kallade sig själv för Zodiac när han gick på high school i början av 60-talet, dvs innan Zodiacs första brott och t.o.m. innan mordet på Cheri Jo Bates. Detta bekräftar Zode inför Mike Morford, med förklaringen att hans egna namn ska ha varit svårt att uttala. Det finns t.o.m. en Zodiac-signatur bredvid hans foto i en gammal yearbook (även om han själv hävdar att han inte signerat den:

zodeye10

 • Zode hade ett udda och skrämmande beteende, samt blev mobbad av sina klasskamrater. I det anonyma meddelandet från klasskompisen står det bland annat att Zode brukade flaxa med armarna och låta som en kråka. Detta bekräftar Zode själv för Mike Morford att han brukade göra. Det betyder även att den anonyma skribenten faktiskt kände Zode och inte bara hade diktat ihop hela historien (även om man ju inte vet vilka delar som stämmer/inte stämmer).
 • Fler saker som den anonyma klasskamraten påstår: att Zode brukade säga ”This is the Zodiac speaking” – ref inledningen på många av Zodiacs brev (detta menar Zode själv att han aldrig sagt), att han ska ha skrivit en uppsats om en tjej i sin klass som tydligen var så upprörande att läraren hotade ringa polisen om han någonsin skrev något sådant igen (Zode hävdar att detta aldrig hänt) och att han medvetet lät bli att låta sig fotograferas för skolans yearbook (detta har dock Mike Morford kunnat motbevisa då han själv hittat bilder på Zode i flera olika yearbooks).
 • Zode har befunnit sig i Riverside-området under samma tidsperiod som då Cheri Jo Bates mördades, då San Bernadino county, där han bodde, ligger granne med Riverside county.
 • Han har själv bekräftat att han var väldigt intresserad av/beundrade Melvin Belli. Zode studerade juridik efter high school på en utbildning som blev nedlagd efter kort tid.
 • Kathleen Johns (som ni kan läsa mer om här) bodde bara ett par kilometer från där Zode bodde. När Mike Morford frågade Zode om detta hävdade han att han inte kände till gatunamnet på den gata där Johns bodde – vilket är weird eftersom han bodde i området i nästan 50 år.
 • Ett annat märkligt sammanträffande är att Zode gick på samma skola som en jämnårig student som skickade in en insändare till en lokaltidning i Riverside om mordet på Cheri Jo Bates. Insändaren fick mycket uppmärksamhet i utredningssammanhang, eftersom man först misstänkte att det kunde ha varit mördaren själv som skrivit brevet. Skälet till att man misstänkte detta är pga att brevet framstod som känslokallt, då skribenten föreslog för tidningens redaktör att en artikel om ”pojken som blev en mördare” hade varit mer intressant att läsa än en artikel om Cheri Jo Bates. Till slut lyckades man identifiera personen som skrev brevet och det visade sig att det helt enkelt var en kvinnlig student – som inte hade något med mordet på Cheri Jo Bates att göra.

PROS & CONS SAMTIDIGT:

 • Zode skickade ett handstilsprov till Mike Morford – som inte liknar Zodiacs handstil. MEN, provet han skickade är enbart skrivet i versaler (Zodiac textade visserligen sina brev, men han skrev inte med versaler). Zode hävdar att han enbart kan skriva antingen kursivt eller i versaler på grund av en skada eller födelsedefekt. Whaaaaat….??

zode_p10

 • Zode har aldrig dejtat kvinnor, det bekräftar han själv. Jag vet inte riktigt vad det kan betyda i the grand scheme of things, han kan ha trivts bäst ensam, men det lika gärna kan betyda att han var gay i en tid när det var väldigt svårt att vara det. I don’t know. Enda skälet till att jag nämner det här är för att folk som grävt runt honom reagerat på hur ensam han verkat vara och att det i sig fått honom att framstå som mer ”märklig”.

CONS:

 • Zode liknade/liknar inte fantomsketchen av Zodiac. I själva verket verkar han (eller hans föräldrar) ursprungligen komma från vad som beskrivs som mellanöstern – med svart hår och mörkare hudton än hur vittnen beskrivit Zodiac.
 • Zode har levt hela sitt liv minst sex timmars bilresa från the Bay Area, där samtliga av Zodiacs officiella brott begåtts, samt där alla Zodiacs brev postats. Det är klart att det KAN vara möjligt att köra mer än sex timmar för att begå mord och posta brev  – men inte troligt om man ser på andra seriemördares rörelsemönster. Zode verkar inte heller ha haft ett jobb som innebär resande (ref seriemördare som varit tex lastbilschaufförer eller liknande).
 • Den anonyma klasskompisen hävdar att Zode använde glasögon (ref fantomteckningen efter mordet på Paul Stine), något som Zode själv hävdar inte stämmer. Enligt Mike Morford finns det flera yearbookbilder som visar att Zode inte hade glasögon.
 • Zode har aldrig dömts för någon form av brott.

.

Och så en intressant historia om en händelse som ägde rum medan Zode pluggade juridik på college: Enligt Melvin Bellis egen biografi så ska den person som ledde juridikutbildningen, dean Charles Ashman, ha tagit kontakt med Belli och sagt att polisen hade en Zodiac-person of interest som studerade på skolan. Ashman och Belli kände varandra sedan tidigare, och nu undrade Ashman om inte Belli kunde komma till skolan och hålla en gästföreläsning, så att polisen skulle kunna kolla in den här studentens (alltså Zodes) beteende under föreläsningen. Zodiac hade ju som bekant visat stort intresse för Melvin Belli, bland annat genom det brev han skickat hem till Belli ett par år tidigare. Melvin Belli gick med på att gästföreläsa, med civil polis sittande bland åhörarna. Enligt Belli satt Zode på första raden i publiken och så fort föreläsningen var klar kom han fram till Belli, tog honom i hand och uttryckte sin beundran för honom. Belli frågade honom då ”Hey, are you the Zodiac killer? I hear you used to call yourself Zodiac?”. Zode nekade och Belli skriver att han trodde på honom. När Mike Morford pratade med Zode frågade han honom om den här händelsen och Zode bekräftar att det som Melvin Belli skrivit stämde.

Det som Mike Morford spekulerar kan ha hänt är att Zodiac varit en f.d. klasskamrat till Zode och som alltså har ”stulit” Zodes alias/blivit inspirerad av Zode. Morford menar att skälet till att så många tycker att Zode är intressant (förutom att han faktiskt gav sig själv smeknamnet Zodiac) är för att folk bektraktar honom som en kuf – någon som man skulle kunna tänka sig vara en seriemördare. Återigen, där återvänder vi tillbaka dit vi ofta hamnar – i diskussionen om huruvida man kan ”se” på en person om hen begått vidriga brott, eller om sådana personer obemärkt kan gömma sig i ett Svensson-liv.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s