Den där gången när Ted Bundy hjälpte polisen att profilera The Green River killer

Har ni börjat se ”Inside the Criminal Mind” på Netflix ännu? Kanske ni redan har kollat färdigt på första säsongen?

Jag tyckte att de första två avsnitten var mjaaaeeee, mycket på grund av inslagen med dramatiseringar av hur en supposed seriemördare dödar sina offer. Blärg.

MEN, en sak som var bra med det allra första avsnittet var att jag fick upp ögonen för något jag aldrig hade hört om tidigare när det gäller Ted Bundy – nämligen att han hjälpte polisen med att profilera The Green River Killer nästan 20 år innan Gary Ridgway arresterades! Granted, jag är inte ALLS påläst om Ted Bundy och nu när jag googlade det så står det på Gary Ridgways wikipediasida, så det kan ju hända att detta är common knowledge, men anyway…

Gary_Ridgway_Mugshot_11302001

(En megasnabb bakgrund för den som inte vet vem Green River Killer är: Gary Ridgway dömdes för mord på 49 personer år 2003, men det är troligt att den reella siffran för antal offer är betydligt högre (han har erkänt totalt 71 mord). Han var aktiv i området runt Seattle i cirka 20 år och har fått sitt namn på grund av att han valde att dumpa många av sina offer i eller runt Green River vid Seattle Tacoma International Airport.)

Robert Keppel och Dave Reichert, som ledde utredningen runt The Green River Killer på 80-talet kontaktades av en polis från Seattle PD i oktober 1984. Han uppsökte dem för att överlämna ett brev som en domare i Pierce County tyckte att de borde läsa. Avsändaren var ingen annan än Ted Bundy, som då suttit fängslad på death row i Florida i sex år. Bundy erbjöd sina tjänster som konsult för att hjälpa utredarna att hitta Green River killer. Enligt Robert Keppel skrev Bundy:  “Don’t ask me why I believe I’m an expert in this area, just accept that I am and we’ll start from there.”

Kanske Ted Bundy hade tråkigt? Kanske var det ett utslag av hans grandiosa självbild?

ted_bundy

I tillägg till att Ted Bundy själv var en seriemördare och därmed tänkte som en, så hade han även bott i Seattle och hade kunskap om området. Keppel och Reichert åkte ned till Florida flera gånger för att prata med Bundy – och en av de saker som Bundy påpekade under de samtalen var att Green River killer antagligen uppsökte sina offers kroppar på nytt för att *ha sex* med dem – vilket senare visade sig stämma.

Blärg igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s