The Zodiac killer – del 10. Ännu fler mord som Zodiac kanske, möjligen, eventuellt ligger bakom.

Detta är en del av serien om The Zodiac Killer, som härjade i området runt San Francisco i slutet av 60-talet. Del 1 (en översikt och fantombilderna) finns här och del 2 (om de första tre morden och mordförsöket) hittar ni här. Del 3, som handlar om de första breven och chiffren, finns här. Del 4, om attacken mot Cecelia Shepard och Bryan Hartnell hittar ni här och del 5, om mordet på taxichauffören och studenten Paul Lee Stine kan ni läsa här. Del 6, om brev och chiffer han skickade i tiden efter mordet på Paul Lee Stine finns här, och del 7, om ett mord och ett kidnappningsförsök han misstänks ligga bakom, finns här. För att läsa om personer som misstänkts vara The Zodiac så finns del 8 här. och i inlägg nummer 9 tar vi upp Donna Lass försvinnande.

Mellan 1968-69 så har alltså the Zodiac attackerat sju personer och mördat fem, i alla fall är detta de fall där polisen har kunnat avgöra att det är han som ligger bakom. Vi har i tidigare inlägg tagit upp fallen med Cheri Jo Bates, Kathleen Johns och Donna Lass – mord och kidnappningar som man misstänker Zodiac för. Zodiac har dock självmant tagit på sig ännu fler mord i sina brev – och det är flera tillfällen där det är väldigt tveksamt (tex mordet på polisen Radetich) om det faktiskt var han som gjorde det då det inte funnits något som bundit honom till brottet annat än att han hintat till att han gjort det. Han verkar helt klart ha ett stort behov av att hävda sig och att skrämmas – även om det betyder att ta på sig ansvar för mord som andra personer har begått. Han är ivrig efter att bygga upp ett mord-CV if you will… Creepy fuck.

Med det sagt så finns det fler attacker som utredarna (både inom polisen och i sleuth-communityt) tror att Zodiac eventuellt kan kopplas till. Tänkte att vi skulle ta en titt på dem här, i kronologisk ordning.

Robert Domingos och Linda Edwards

Detta dubbelmord ägde rum den fjärde juni 1963, alltså tre år innan mordet på Cheri Jo Bates och sex år innan det första mord som Zodiac bevisligen begått. Robert Domingos (18 år) och Linda Edwards (17 år) var high school sweethearts som under den traditionsenliga ”senior ditch day” (när studenter som är seniors på high school allihop skolkar på samma dag precis före skolavslutningen) bestämde sig för att åka till en öde strand i närheten av Tajiguas Creek i Santa Barbara County.

När Robert och Linda inte kommer hem igen på kvällen blir deras familjer givetvis väldigt oroliga, och ger sig ut och letar efter dem. Dagen därpå hittar Roberts pappa och en polis det unga paret mördade på stranden.

Capture

Det finns både likheter och skillnader om man jämför detta dubbelmord med Zodiacs senare attacker. Först och främst – även här är det ett ungt par som har attackerats på en öde plats. I fallet med Robert och Linda så hittade polisen rep, som de tror att Robert bundits med (samma som hände Bryan Hartnell och Cecelia Shephard). Polisens teori är dock att Robert lyckats ta sig loss och att både han och Linda sprang från förövaren när denne sköt båda två i ryggen med ett 22-kalibrigt vapen (samma kaliber som Betty Lou Jensen och David Faraday sköts med). Mördaren har sedan släpat båda kropparna till ett litet skjul på stranden, där han placerat Linda ovanpå Robert och sedan skurit sönder hennes baddräkt. Detta bevisar att han även hade med sig kniv (återigen, samma som Zodiac hade vid attacken på Bryan och Cecelia). Det fanns inga tecken på att mördaren hade förgripit sig sexuellt på varken Linda eller Robert – han hade inte heller stulit några av deras ägodelar. Once again – detta påminner om Zodiacs MO. Det fanns kvarlämnad ammunition på platsen av märket Western Super X – samma sorts ammunition som Zodiac bekräftade i ett brev att han använde vid morden på Betty Lou Jensen och David Faraday. Ammunitionen kunde spåras till en militärbas i närheten, men det är dock möjligt att det hade gått att få tag på ammunitionen någon annanstans också. Men, intressant med ytterligare en militär-koppling! Det finns RYKTEN om att det hittats skoavtryck efter militärkängor i samma storlek som vid attacken på Bryan och Cecelia – men som sagt, detta är bara rykten, inte info som polisen offentliggjort.

Det som inte stämmer överens med Zodiacs MO är att denna förövare flyttade kropparna och till och med verkar ha försökt gömma dem. Det finns spår av att någon försökt tända eld på skjulet som Robert och Linda hittades i, men man vet inte om detta skett före eller efter morden. Detta dubbelmord begås även i ett område av Kalifornien som inga andra officiella Zodiac-mord har kopplats till – Santa Barbara ligger ca fem timmars bilresa söder om the Bay Area. Den här stranden låg på en sådan plats och var så pass otillgänglig att den som begick morden borde vara lokalkänd. Och framför allt – Zodiac har aldrig tagit på sig ansvar för dessa mord – även om han i flera brev hintar till att han begått mord tidigare, innan han började kalla sig Zodiac.

”Sandy”-teorin:

Eftersom ingenting i livet är enkelt så borde jag även upplysa om ”Sandy-teorin”, som framkommit i samband med dubbelmordet på Robert och Linda. Det börjar med att en man tar kontakt med polisen efter mordet och informerar dem om att hans son med vänner varit på stranden där Linda och Robert hittades, men några dagar innan mordet. När de befann sig på stranden upplevde de att någon sköt mot dem med gevär och att de kunde höra kulorna vissla förbi i luften. Needless to say så stack de därifrån, men utan att se vem som sköt mot dem.

Två tonårspojkar arresterades sedan i Santa Barbara dagen innan mordet på Linda och Robert, på grund av ett rånmord de utfört. När polisen förhörde dem började de prata om en tredje pojke som de kallade Sandy. Enligt pojkarna så var det Sandy som fått dem att genomföra rånet och det var också Sandy som hade mördat mannen de rånat. Nu har ju jag hört på tillräckligt många avsnitt av rättegångspodden för att tänka att försvaret med den okände tredje gärningsmannen är relativt weak och en ganska tydlig indikator på att man är skyldig, men here goes: Båda pojkarna som blev arresterade var från Santa Cruz och de hävdade att de hade mött Sandy på stranden där. Sandy hade berättat att han var på rymmen från San Francisco och att han sovit på stranden i ett par nätter. Tillsammans ska de tre ha rånat en kvinna, stulit en bil och kört till Lompoc (som ligger i närheten av där Robert och Linda mördades). I Lompoc lurade de en man som de hade observerat hade kontanter på sig med att de behövde bensin. Mannen hjälpte dem genom att köra och hämta bensin som han sedan fyllde i deras tank – då ska denna Sandy ha huggit mannen i ryggen med en kniv och pojkarna stal hans pengar. Mannen avled av knivskadorna. Pojkarna gav Sandy en del av pengarna och lämnade av honom på ett motel. Personal på motellet bekräftade att en tonåring som liknade Sandy hade checkat in den kvällen. Sen är jag liiiiite osäker på vem som menade vad – om det var pojkarna som trodde att Sandy efter detta kan ha mördat Linda och Robert, eller om det var polisen som trodde det. Polisen verkade i alla fall tro på pojkarnas berättelse och efterlyste Sandy. Pojkarna beskrev Sandy som 17-18 år gammal med sandfärgat hår, cirka 175 cm lång och 70 kg. Han hade sandfärgat hår (gissar att det var därifrån nicknamet Sandy kom) och hornbågade svarta glasögon. I bilen som pojkarna stulit hittade man kläder som ska ha tillhört Sandy – i dem fanns det märkelappar med namnen Robert Coffman och William Carr. Något av dessa namn kan ha varit Sandys riktiga namn, eller så hade han stulit kläderna. Kan Sandy har varit en ung Zodiac??? Uppskattningen av hans ålder stämmer ju på ett ungefär med hur gammal Zodiac uppges vara av vittnen som sett honom 68-69. Här är i alla fall fantombilden av Sandy:

Clark Sandy

Dubbelmordet på Robert Domingos och Linda Edwards är än i dag olöst.

 

John Franklin Hood och Sandra Garcia

Ännu ett dubbelmord på ett ungt par på en strand vid Santa Barbara. Den 21 februari 1970, alltså cirka fyra månader efter mordet på Paul Stine i San Francisco, tar det förlovade paret John F. Hood (24 år) och Sandra Garcia (20 år) med sig en filt och gör en kvällsutflykt till stranden East Beach i Santa Barbara.

Paret hittas mördade på stranden morgonen därpå, av privatpersoner som besöker stranden. När kropparna påträffas ligger de på magen, fullt påklädda under filten de haft med sig. Båda två har blivit knivstuckna både i ryggen och ansiktet. Det finns inga tecken varken på sexuella övergrepp eller rån. Mordvapnet, en fiskkniv med ett tio centimeter långt blad och handtag i ben, hittas under filten halvt begravt i sanden.

Det har spekulerats i att gärningsmannen som mördade John och Sandra måste ha haft med sig ett skjutvapen att hota dem med i tillägg till kniven. John var utbildad inom det militära, hade tjänstgjort två år i Tyskland, plus varit i Vietnam ett år där han fick flera utmärkelser för mod och sin insats. Det är helt enkelt inte troligt att han inte skulle ha gjort motstånd om han och Sandra blev konfronterade av en enda person utrustad med en ganska liten kniv. Om mördaren haft både kniv och skjutvapen så skulle det i så fall stämma överens med både hur Robert och Linda och senare Bryan och Cecelia attackerades. Att mördaren lämnade kvar mordvapnet stämmer dock inte med Zodiacs MO och han har inte heller tagit på sig detta mord i något av de brev han skickade under 1970-71.

Men här tänker jag att man i alla fall borde ha både mördarens DNA och fingeravtryck, med tanke på att mordvapnet faktiskt hittades på platsen?

Oxnard Press Courier publicerade en artikel tre dagar efter mordet på John och Sandra, med uppgifter om att två unga män, som hade skärsår på händerna och i ansiktet, sågs på en bensinstation i närheten av mordplatsen kort tid efter att attacken mot paret ska ha ägt rum. Männen och deras ljusblå Sedan efterlystes av polisen, men så vitt jag har förstått så hittade man dem aldrig. Varken de två männen eller någon annan misstänkt har åtalats för morden på John och Sandra.

 

Tommy Victor Dolan, Thomas Hayes och Homer Clyde Shadwick

Knivattacken mot tre unga män ägde rum bara ett fåtal månader efter att Sandra och John mördats, även detta skedde i Santa Barbara. Den femte juli 1970 hittades Tommy Dolan (17 år), Thomas Hayes (19 år) och Homer Shadwick (19 år) av en person som gick morgonpromenad på stranden nedanför University of California Santa Barbara. Alla tre låg i varsin sovsäck (hence att denna attack kallas för ”The Sleeping Bag Murders), men det var bara Thomas Hayes som (knappt) fortfarande levde.

murder_orig

Den som är extra observant ser att ett av offrens namn i artikeln inte stämmer, det beror på att Homer Shadwick hade deserterat från militären och hade ”lånat” en kompis legitimation så att han inte skulle kunna bli identifierad om polisen stoppade honom.

Polisen hittade en yxa i närheten av mordplatsen och tror att det var den, tillsammans med en machete eller stor kniv, som var mordvapnen.

Jag tror inte att de här morden har något med Zodiac att göra and here’s why:

  1. Thomas Hayes vittnade om att han och hans två vänner hade fått skjuts till stranden av tre män i en van. Han identifierade en av männen som en av de (jepp, han menar att det var mer än en person som stod bakom attacken) som attackerade honom och hans vänner – en asiastisk man som kallade sig för Carl.
  2. Zodiac har aldrig använt varken yxa eller machete.
  3. Den lokala polisen hittade faktiskt vanen som killarna hade liftat med, men lyckades inte knyta männen som associerades med vanen till morden och släppte dem därför. Den asiatiska mannen uppges enligt Tommy Dolans mamma ha lämnat USA för Hong Kong, medan en av de två andra männen tydligen tvångsinlades på en psykiatrisk klinik. Den tredje ska aldrig ha identifierats.

Jag tror att skälet till att även denna attack har kopplats till Zodiac beror på likheterna med morden på Robert Domingos och Linda Edwards och John Hood och Sandra Garcia. Sen är ju speciellt mordet på Robert och Linda väldigt likt attacken mot Cecelia Shepard och Bryan Hartnell.

Jag har gjort en liten karta så att ni kan se hur nära mordplatserna i Santa Barbara är varandra. Blå plupp = Robert Domingos och Linda Edwards. Röd markör = Tommy Dolan, Thomas Hayes och Homer Shadwick. Gul plupp = John Hood och Sandra Garcia.

sb

Här är en annan karta, som visar avståndet mellan Santa Barbara och San Francisco det område där Zodiac annars har attackerat:

ny sb

OK, så hur blev dessa mord kopplade mot Zodiac? Jo, via en utredare vid namn Baker som tog tag i cold caset med mordet på Linda Edwards och Robert Domingos i början av 70-talet. Han skickade ut en efterlysning inom polisen i Kalifornien och bad om att alla som hade liknande fall tog kontakt med honom. Dave Toschi, en av de ansvariga utredarna för Zodiac, tog kontakt. Enligt podcasten Criminology har Baker senare gått ut och bekräftat att det är möjligt att mordet på Linda och Robert kan ha begåtts av Zodiac, samt att det finns ytterligare bevis som knyter honom till dubbelmordet som (än i dag) inte offentliggjorts för allmänheten. GAH, jag vill veta vad de bevisen är!!! Kan det vara skoavtrycken?

När det gäller attackerna mot John Hood och Sandra Garcia, samt mot Tommy Dolan, Thomas Hayes och Homer Shadwick så är inte indicierna som skulle kunna peka mot att Zodiac begått dem lika tydliga som i fallet med Robert Domingos och Linda Edwards.

 

 

En reaktion till “The Zodiac killer – del 10. Ännu fler mord som Zodiac kanske, möjligen, eventuellt ligger bakom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s