Mördade en seriemördare Maura Murray?

Nej alltså Mauras kropp har inte hittats men jag har nu kollat på alla avsnitt av ”The Disappearance of Maura Murray”. Jag hittade hela serien på Hayu, och där kan du just nu får en gratismånad. Där finns även annat true crime:igt så kan rekommendera att testa den!

Maggie Freleng

I serien från Oxygen följer vi journalisten Maggie Frelang i jakt på sanningen. Maggie gick på samma skola, Umass, som Maura och blev därför intresserad av fallet. I serien träffar hon bland annat poddarna Lance och Tim, pappan Fred Murray, Mauras syskon och vänner, författaren James Renner och självaste Alison Dubois (ni vet mediumet som serien Medium är inspirerad av).

Spoilervarning för dig som inte vet något om fallet och vill ta det från början.

sub-buzz-27815-1479080817-3

För en recap om Maura Murray läs här.

Vi får träffa författaren James Renner som skrivit boken ”True Crime Addict….” i denna serie. Jag tycker absolut att du ska läsa den om du är intresserad av det här fallet. För mig är den mest intressant ur ett skrivarperspektiv och ur privatspanarperspektiv. Liksom hur en kan bli så uppslukad av ett fall och tycka sig hitta lösningar. Jag fick kämpa för att ta mig igenom första kapitlet som handlar om Renners besök på en strippklubb. Ni kan hoppa över det kapitlet om ni inte vill bli irriterade. Blev genast skeptisk på grund av detta och det kändes helt onödigt för boken.
Renner berättar hur han blev besatt av fallet till den grad att det påverkade familjelivet. Han presenterar sina teorier som kommer fram då han träffar människor med någon connection till Maura. Han tror att Maura var gravid när hon försvann då hon gjort en googling på gravid + alkohol, något sådant. Fred Murray ville inte ställa upp och prata med Renner när boken höll på att skrivas. Han framstår inte som någon trevlig människa i boken som innehåller en mängd spekulationer. Det insinueras bland annat att han skulle ha förgripit sig på Maura. Familjen Murray fick det hett om öronen efter att denna bok släpptes och har inte mycket övers till Renner vilket jag förstår. Jag tror inte att denna bok presenterar någon info om vad som faktiskt hände och det känns som om det är mycket fiktion från författarens hjärna om de olika familjemedlemmarna.

james-renner-maura-murray-true-crime-addict

Enligt Renner så lever hon och finns i Canada. Att någon i en affär i Canada säger att hon känner igen Maura när Renner visar ett kort på henne tycker han bland annat bevisar detta.

Maggie testar teorierna poliskonspiration, rymt iväg och bytt identitet, mord och självmord. En händelse som många hakat upp sig på är att några dagar innan Maura försvann, så pratade hon med sin syster på jobbet och blev så upprörd att hon var tvungen att gå hem. Det enda hon sa när arbetskompisarna frågade vad som var fel var ”min syster”. Vad pratade de om? Maggie lyckas efter mycket sökande att spåra systern Kathleen som pratar öppet för första gången på ett årtionde. Hon berättar om en jobbig relation hon levde i och att den gjorde att hon fick alkoholproblem. Hon hade precis kommit hem från rehab när hon hade samtalet med Maura. Hon berättade för henne att hon börjat dricka igen. Då var det alltså utrett varför Maura var upprörd. Hennes syster levde i ett destruktivt förhållande och hade börjat dricka igen. Det här omtalade mystiska samtalet var inte så mystiskt.

Maggie träffar även personerna bakom podcasten ”Missing Maura Murray” som är en pod med över 40 avsnitt.  Lance Reenstierna och Tim Pilleri tycker att den viktigaste frågan är vart hon var på väg och varför. De frågar sig om hon blev upplockad av någon som ville ha sex och Maura sa nej, ller var det en seriemördare som mördade henne?

De spekulerar om hur det är möjligt att ingen av de boende i de tre husen nära olycksplatsen sett vad som hände. Det är märkligt att det var flera hus i närheten och att Maura under en tidsram på cirka 7 minuter försvann utan att någon såg något. Lokalbefolkningen tror att hon blev bortförd av någon. Det bor en del creepy personer i området som har saker att dölja vilket har gjort att strålkastarljuset riktats mot dem men inga bevis har hittats.

En annan kvinna, Brianna Maitland 17 år, försvann inte så långt därifrån 19 Mars 2004, några månader efter Maura. Hennes bil hittades vid ett övergivet hus och hennes kropp har aldrig hittats. Seriemördaren Israel Keys var en person man tittade närmare på i samband med hennes försvinnande. Han tog självmord 2012.

”The dissapearence of Maura Murray” känns i sina sämsta stunder som en dålig parodi på Catfish men jag tror att det har främst med produktionen att göra. Det ska liksom byggas upp en förväntan hos tittarna som flera gånger landar i antiklimax.

Polishundarna hittade ett spår efter henne på samma väg som hon krashade men plötsligt upphörde det vilket tyder på att hon hoppat in i ett fordon.
Vad är mest troligt? Att hon åkte med en främling eller någon hon känner? Om det var en främling skulle den interaktionen tagit längre tid än om det var någon hon kände. Då hade hon bara kunnat hoppa in i bilen snabbt. Särskilt om det var någon som hon planerat att åka iväg med som körde bakom henne. Yes, det är väl ganska uppenbart eller… Jag är mer inne på att det kan ha varit en så kallad tandem-förare som körde framför henne. En person som hon var på väg någonstans med redan.

maxresdefault

Det är mycket och det är motsägelsefulla uppgifter och spekulationer kring Mauras försvinnande. Efter att ha gått igenom alla olika teorierna lite löst så konstaterar Maggie att det förmodligen hänt Maura något hemskt. No shit Sherlock? Jag känner att vi kunde dra den slutsatsen redan innan avsnitt ett.

Jag tycker inte att utredningarna de gör är speciellt djupa. Den enda teorin som jag känner att vi kan slänga bort är att hon gick ut i skogen och tog självmord. Polishundar sökte igenom området flera gånger, det fanns inga spår av henne ute i skogen, hon kan inte ha gått på snön utan att ha lämnat avtryck och kringliggande områden är väl genomsökta. Det spår som hundarna fick upp var endast på vägen…
Det kändes lite fejk med mediumet Alison Dubois och att hon inte skulle ha vetat något om Maura Murray innan. De sökte upp tre broar i området på grund av någon bild hon fick upp men det blev ingen feeling när de åkte till dessa platser.

Jag gillar verkligen Maggie Frelang och hoppas att det kommer mer lite mindre kommersiellt material från henne i framtiden.

Over and Out för den här gången!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s