Bokrecension: Trippelmordet i Uddevalla

Kommer ni ihåg den hunkigaste justitieministern Sverige någon gång skådat?

Inte?

Här är han!

bodstrom

Numera skriver Thomas Bodström true crime-böcker tillsammans med Lars Olof Lampers (journalist och researcher på SVT) och en av dessa böcker har jag nu läst, nämligen denna:

9789113075303

Jag hittade den som pocket i min lokala ICA under semestern och tänkte ”PERFEKT för stranden!”, då den består av ca 200 sidor och verkade vara ganska lättläst. I korta drag handlar boken om det trippelmord som ägde rum i Uddevalla år 2015, där två av offren hade kopplingar till ett kriminellt gäng på orten. Polisen får fort upp ögonen för ett brödrapar som varit barndomsvänner med brottsoffren och som även de är kriminellt belastade sedan tidigare.

Recension i punktform, eftersom I love them bullet points!

  • Stort plus för GEDIGEN research, det finns inte en detalj i fallet som inte är inkluderad här.
  • Ganska mycket upprepningar – det är som om författarna är rädda att man ska ha missat teorin/beviset som nämnts tidigare, vilket leder till att det nämns igen och igen… och igen… Ledde till att jag skumläste sista halvan av boken.
  • Mycket bra avsnitt skrivna i kursiv text där Thomas Bodström på generella grundlag förklarar hur det svenska rättsystemet funkar! Exempelvis är det ett avsnitt om skillnaderna mellan hur tingsrätten och hovrätten behandlar ett fall. Kände att jag borde sitta med gul penna och markera saker som kan vara bra att veta vid senare tillfälle.
  • Detta är inte en bok för skönlitteratur-fans AT ALL. Jag har ju personligen ganska svårt för true crime-böcker som gör fiction av personers liv och död (typ skriver ut dialog två personer ska ha haft som om den sker i nutid, beskriver vad folk tänkte osv), så för mig passar Bodström+Lampers sätt att skriva väldigt bra. Kan säkert uppfattas som torrt dock.

Tror nog att jag kommer köpa fler böcker i den här serien, om inte annat för Bodströms lektioner i hur det svenska rättsystemet fungerar!

Och så kommer den norska tärningen:

terningkast41

3 reaktioner till “Bokrecension: Trippelmordet i Uddevalla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s