Uppdrag granskning slår till igen, den här gången är våldtäkter invandrarnas fel

Efter Uppdrag gransknings program om Fredrik Virtanen och Cissi Wallin så har jag ärligt talat inte känt mig så sugen på att bidra till tittarsiffrorna genom att se på det någe mer. Och det fick jag ju bekräftat var ett helt korrekt val i och med den nya ”granskning” de gjort av vilka som döms för våldtäkt i Sverige.

SKÄRP ER UG – VAD FAN HÅLLER NI PÅ MED EGENTLIGEN?!?!?

Ärligt talat, UG ger mig snart lika mycket creeps som de där killarna som ska ”skydda våra svenska kvinnor” ute på stan. Ni vet de där som tycker att det är för jääävligt med våldtäkter med ändå tycker det är OK att skrika hora efter en tjej som inte har lust att blir ”flörtad med” på t-baneperrongen? I teorin är det en bra ide att göra inslag om MeToo och våldtäktsproblematik. I praktiken så blir det bara platt jävla pannkaka av felaktig information, victimblaming och unket jävla patriarkat (har jag använt ordet ”jävla” för många gånger i den här texten redan? Oh well, you’ll live).

OK, först en recap för er som inte vet vad jag rantar om den här gången: SVT sände i går ett avsnitt av Uppdrag granskning som hette ”Dömda för våldtäkt” med följande programbeskrivning: Uppdrag granskning har kartlagt vilka som dömts för våldtäkt i Sverige – och söker svar på varför det inte finns någon forskning kring att så många av gärningsmännen är födda utomlands.

Ja, detta program väljer man alltså att producera och sända bara veckor innan valet. Jag undrar vilka som kommer tjäna massa röster på det?

Jag vill gärna referera till en radda personer som är lite duktigare än jag på att formulera sig när de är arga. Först ut är Nina Rung, som har jobbat i flera år inom polisen med utredningar av sexualbrott. Vi kan därmed utgå från att hon vet vad hon pratar om.

Nina1

Nina2

Det som Uppdrag granskning har gjort – det som de refererar till som sin kartläggning – är alltså att gå igenom alla svenska fällande domar för våldtäkt och försök till våldtäkt under de senaste fem åren, totalt 843 fall. Så om man tar siffran som Nina nämner ovan – 7000 anmälningar per år – så borde underlaget för en sådan utredning kanske snarare ha varit runt 30-35000 fall. Och detta är som sagt enbart de våldtäkter som ANMÄLTS!

Vidare till den alltid lika eminenta Jessica Hallbäck:

Jessica

 

Kriminologen Jerzy Sarnecki, som medverkar i Uppdrag gransknings avsnitt, har gått ut och kritiserat programmet på samma grundlag som Nina Rung gör.

Jerzy

Uppdrag gransknings ansvarige utgivare, Ulf Johansson, kommenterar all kritik programmet fått genom att bland annat säga detta:

”Statistik som visar fällande domar ger naturligtvis inte hela bilden. Jämfört med antalet anmälningar är det mycket få våldtäktsfall som går till åtal och ännu färre som leder till fällande dom. Det är ett problem i sig som bör uppmärksammas.”

Ja, fast när det blir rubriker som dessa nedan på grund av erat skitprogram så skulle jag vilja påstå att detta med att hela bilden inte kommer fram ändå är ganska viktigt, eller??

rubrik 1

Från Expressen

rubrik 2

Från SVT

Rubrik 3

Från Nyheter24

Rubrik 4

Slänger med en från Norges största dagstidning Dagbladet också. Jag har inte ens orkat se på vad typ Fria Tider och liknande ”nyhetssajter” skriver, men de har väl säkert en field day nu.

Instagramkontot Stulen identitet kommer med den här observationen, som man ju kan förvänta sig kommer vara mångas slagord efter UG-sändningen:

Stulen identitet

Avslutar denna rant med att länka till ett väldigt vettigt debattinlägg i Aftonbladet skrivet av bland andra personer bakom Make Equal, Fatta, Nattskiftet och MÄN.

rubrik5

En reaktion till “Uppdrag granskning slår till igen, den här gången är våldtäkter invandrarnas fel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s