Han kan vara den värsta seriemördaren i USA någonsin, men det finns inte ens en svensk wikipediasida om honom: ett intro till Grim Sleeper.

Nu tänkte jag skriva om en seriemördare i Kalifornien som varit aktiv sedan 80-talet, åkte fast under 2010-talet och det som till slut fick honom fast var familjärt DNA. Jaha. Nä. Det här handlar inte om Golden State Killer. Hade varit galenskap om jag hade glömt att jag skrivit örti inlägg om honom redan :ppPPPpP

Den här mördaren har fler offer än honom. Ändå har nästan ingen mainstreammedia skrivit om fallet. Särskilt inte när mördaren gick lös. Det rådde ingen panikartad stämning i området. Låssmederna jobbade inte dubbla skift. För i det här fallet handlade det inte om vit medelklass utom om svarta fattiga.

Först innan vi går in på själva morden måste vi dyka ner lite i ett fenomen inom social science. Nämligen missing white girl syndrome. Inte heller den här termen finns på svenska wikipedia så jag tar mig friheten att översätta det till försvunnen-vit-tjej-syndromet.

sci3sci2scie

Kort förklaring: Man har analyserat representation i mediabevakningen när det kommer till försvinnanden. *Syndromet av vår samtid* innebär att medier rapporterar oproportionerligt mycket om fall där vita kvinnor från övre medelklassen har försvunnit, jämfört med fall av saknade män, kvinnor som inte är vita och kvinnor av lägre samhällsklasser. Ursprungligen kommer termen från forskning om just försvinnanden, men kan appliceras om mediarapportering om alla sorters våldsbrott.

Forskning vid Baylor University och Mary Baldwin College har ringat in ytterligare faktorer för större mediarapportering: hur attraktivt offret är samt hur smal och ungdomlig hon är. Om man jämför med när en svart kvinna försvinner då media i större utsträckning kretsar kring offrets bagage, såsom destruktiva relationer eller stökigt leverne medan vita kvinnor beskrivs i sin roll som mamma eller dotter.  

What a time to be alive!

Nu reser vi några år tillbaka i tiden till en plats som inte heller var helt härlig:

Under 80-talet i södra Los Angeles rapporterades en del kvinnors dödsfall med koden NHI av Los Angeles Police Department. Det handlade ofta om personer som hade missbruksproblem, som försörjde sig genom prostitution och inte sällan om svarta kvinnor. NHI står för No Humans Involved. Jag vet inte vad jag ska säga.

1_2DkQGGgicWUD03kRqUbg6g.jpeg
Demonstration som uppmärksammar mord på svarta kvinnor i Boston 1979

Det här ledde till motstånd. Rörelsen Black Women Count bildades och pressade LAPD att skapa en specialgrupp för att utreda morden och erkänna att en seriemördare var lös. Så blev det. Den 23 september 1985 presenterades resultatet: morden var alla utförda av en och samma gärningsman som man valde att kalla Southside Slayer. Det var inte sanningen. Det fanns bevis som pekade på att flera olika seriemördare var aktiva och riktade in sig på svarta högriskoffer (alltså offer som befinner sig i situationer som bedömts med hög risk, t ex prostituerade).

Ett modus operandi stack ut bland mördarna i södra LA. Det var en mördare som använde skjutvapen vid sina mord. Vid tidpunkten kallade man morden för Strawberry Murders, men tjugo år senare skulle mördaren bli känd som Grim Sleeper. Namnet kommer från att mördaren verkar ha gått i dvala från 1988 till 2002. Det skiljer 14 år mellan mordserierna, men det skulle dröja till år 2007 innan man fick reda på det.

Janecia Peters blev 25 år när hon mördades i Los Angeles år 2007. När polisen rutinmässigt matchar DNA från brottsplatsen får man en träff. Mot tio tidigare mord. De första åtta skedde mellan 1985 och 1988. De två senare skedde år 2002 och år 2003, runt fem år tidigare.

grim3.jpg

Polisen anar att det kommer bli en shitstorm när allt blir offentligt och gör det enda rätta. Startar en hemlig specialgrupp och håller jävligt tyst om allt. Precis som under 80-talet skakades LAPD av massiv kritik om att inte utreda mord på svarta under tidiga 2000-talet. Därför höll man det så pass tyst att LA Weekly i vissa fall var källan som informerade offrens familjer att deras döttrar fallit offer för en seriemördare och att polisen och borgmästaren vetat om det sedan stupid o clock. Man hade aldrig heller varnat människorna i området att en seriemördare var lös. Bra plan, chefen!

Det dröjde mer än ett år innan ett officiellt uttalande kom och ytterligare ett innan polisen vände sig till media för hjälp. Polisen använde namnet Grim Sleeper som LA Weekly hade valt och släppte ett larmsamtal där ett vittne beskriver en man som dumpat en kropp med detaljerad information. Bilen som användes hade registreringsnummer som hörde samman med Cosmopolitian Church som idag är stängd. Det fanns även ett offer som överlevt Grim Sleeper 1988: Enietra Washington. Hon beskrev honom som en svart man som var något år över 30, han såg ordentlig ut och lite nördig. Han bar en svart polo som var instoppad i khakifärgade byxor. Det var efter att Enietra Washington överlevde som det blev tyst från Grim Sleeper. Åtminstone i 14 år. Om inte ytterligare mordfall och bevis har tappats bort.

grim4.jpg

Den sjunde juli 2010 sker det äntligen. Man har gripit en person. Det går till såhär: man får en träff på familjärt DNA. En släkting till Grim Sleeper har blivit dömd för ett våldsbrott och fastnat i CODIS, ett system där man automatiskt kan jämföra dömda våldsbrottslingars DNA mot olösta fall. Man börjar luska i personens släktträd för att hitta en person som passar in i ålder och geografi. Det är den dömda personens pappa som blir prime suspect i Grim Sleeper-fallet: Lonnie David Franklin jr.

Nästa steg är att få tag på DNA från honom så man kan se om det är en perfect match. Det måste tas från en offentlig plats så man börjar bevaka honom. Det visar sig att han ska på ett födelsedagskalas på en restaurant. En undercoverpolis får agera Franklins kypare under middagen och samlar ihop hans pizzarester, glas och tallrik. Så har man tagit en seriemördare och för allra första gången används familjärt DNA framgångsrikt. Snipp snapp slut!

grim2.jpg

57-åriga Lonnie David Franklin jr åtalas för 11 mord från 1985 till 2007. Enietra Washington vittnar i rättegången mot mannen som våldtog och sköt henne 1988. Hon berättar hur han körde upp till henne i en orange Ford Pinto när hon var ute och gick. Han erbjöd henne skjuts. Hon tackade nej vilket ledde till att Franklin blev upprörd och snäste ”det är vad som är felet på er svarta kvinnor, folk får inte vara trevliga mot er”. Enietra tyckte synd om honom och hoppade in i bilen ändå. Efter att hon åkt en bit känner hon hur det rinner blod från sitt bröst. Hon har blivit skjuten. För att hon hade varit respektlös mot honom berättade Franklin för henne i bilen.

Han knuffar ut henne för att lämna henne att dö, men innan våldtar han henne medan hon blöder ut. Sedan tar han ett foto av henne. Hon överlevde ändå, lyckades skaffa hjälp och kunde bidra till att han dömdes till tio mord och ett bortförande nästan 30 år senare.

Grim-Sleeper.jpg

När polisen sökte igenom Franklins hem hittar de runt ettusen fotografier och ett hundratal videos på kvinnor, likt fotot han tog på Enietra. Även hans tio mordoffer finns i hans samling. De andra fotona föreställer kvinnor och tonårstjejer. Några är nakna, några är påklädda, några blöder, några ler mot kameran, några är medvetslösa och några verkar vara avlidna. De är daterade från trettio år tillbaka i tiden och framåt.

Franklin jobbade som sopåkare och man misstänker att hans tillgång till sopbil har hjälpt honom att dölja ytterligare mord. Kvinnor bortkastade som skräp och kvinnor vars dödsfall som avskrivs som No Humans Involved. Ändå talas det inte om deras öden ens en bråkdel så mycket som Golden State Killers, Zodiacs eller Ted Bundys offer.

grimsleep.jpg

I slutet av december 2016 för ungefär ett och ett halvt år sedan släppte polisen foton på 180 kvinnor som hittats på fotografier i Franklins hem. Man hoppas att någon ska kunna hjälpa till att identifiera dem. En del av kvinnorna på hans foton har kunnat identifieras vid liv, men polisen är säkra på att de inte har sån tur att alla Franklins dödsoffer har identifierats och hittats ännu. Man tror att det rör sig om mellan 14 och 100 ytterligare mordoffer som ännu inte identifierats.

2015 dömdes Franklin till döden och sitter tillsammans med drygt 750 andra personer på death row i Kalifornien.

grim.jpg

Black Women March 2017 i södra Florida

2 reaktioner till “Han kan vara den värsta seriemördaren i USA någonsin, men det finns inte ens en svensk wikipediasida om honom: ett intro till Grim Sleeper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s