Seriemördaren som flög kvinnor till Alaskas vildmark, släppte dem fria och jagade dem som jaktbyte.

Det förvånar mig att det här fallet inte är lika känt som många andra (t ex Bundy, Zodiac, etc) då det finns ett modus operandi som sticker ut.

Mellan år 1980 och 1983 ökade antalet försvunna kvinnor kring Alaskas största stad Anchorage. Vid den här tidpunkten var arbetet med en pipeline genom Alaska enormt och många amerikaner från andra delar av USA flyttade dit för att arbeta. Oljeindustrin skulle nå sin absoluta peak bara några år senare. Det ledde också till att kriminella nätverk flyttade sin verksamhet till området, bland annat lät personer som profiterade på prostitution flyga in tjejer till området. Många av de som sedan anmäldes som försvunna jobbade med just prostitution eller på strippklubb.

knik7.jpg

Det var svårt att få en överblick över de som anmäls försvunna. Polisen tänkte att personer som jobbar med prostitution kan vara opålitliga och försvinna frivilligt utan att berätta det för någon. Vilket också råkar vara därför personer som försörjer sig genom prostitution är extra utsatta för brott eftersom de anses vara svåra att spåra och mindre benägna att saknas. Det blev extra svårt att utreda om någon försvunnit ofrivilligt i Alaska vid den här tiden då många av de som flögs in av sina hallickar stannade endast en kortare period innan de flögs tillbaka.

1982 är två lediga poliser ute och jagar i skogen när de upptäcker en kvinnas kropp intill floden Knik. Den här upptäckten är starten för en utredning som kommer avslöja en seriemördare. Kroppen som utsatts för tidens och naturens gång kan efter två veckor identifieras som Sherry Morrow. Två år tidigare hade man även hittat två andra kvinnors kroppar i området: den ena var Joanne Messina och den andra har än idag inte identifierats. Hon hittades vid Eklunta road och har därför kallats Eklunta Annie.

knik8.jpg

Man började leta efter fler kroppar kring floden Knik, men utredningen gick långsamt framåt. Det fanns inte mycket att gå på. Man visste bara att prostituerade försvann.

Ett år senare den 13 juni 1983 får polisen ett telefonsamtal och åker till ett motell för att träffa kvinnan som ringde. Hennes namn var Cindy Paulson och en lastbilschafför hade hittat henne upprörd, barfota och med handklovar efter en väg. Hon berättade för polisen om hur hon blivit bortförd av en man. Cindy Paulson försörjde sig genom prostitution när hon blev kontaktad av mannen som erbjöd henne 200 dollar för oralsex. När hon satte sig i hans bil hotade han henne med pistol och satte sedan på henne handklovar. Hon togs till hans hus där hon utsattes för grov våldtäkt och tortyr. Medan hon satt fastkedjad runt nacken i hans källare tog han en tupplur på soffan intill.

När mannen sedan vaknade tog han med henne på en åktur i bilen. Han stannade på en flygplats där han hade ett litet flygplan och berättade att hon skulle få följa med till hans stuga. Stugan låg på en avlägsen plats längs Knikfloden och man kunde bara ta sig dit med båt eller flyg. Antagligen skulle han flyga henne dit och släppa henne fri. Han skulle låta henne springa för sitt liv och jaga henne som ett djur. Det skulle visa sig att 17 kvinnor fallit offer för hans jaktvapen och kniv, men det skulle inte bli Cindy Paulson. När mannen lastar in saker i planets cockpit smyger hon ut och lyckas rymma. Han jagar efter henne, men hon lyckades få uppmärksamhet från en passerande lastbil.

SOM jag önskar att jag hade betett mig som henne i en akutsituation: hon kunde inte bara ge en klar beskrivning av mannens utseende, hon lyckades också minnas serienumret på planets vinge. SAMT lämna sina skor i bilens baksäte som ett bevis på att hon varit där. Mannen som ägde planet hette Robert Hansen.

hansen.JPG

Robert Hansen var en tillbakadragen man som ägde ett bageri. Han hade fru och barn och var mycket omtyckt i staden. En av de främsta anledningarna till att han var så omtyckt var för att han var en otrolig jägare. Han hade flera jaktrekord.

Hansen kallades till polisstationen och blev förhörd. Han menade att han träffat kvinnan, men att hon bara försökte jävlas för att han inte var beredd att ge henne tillräckligt mycket pengar. Alibi kom från två av hans grannar och det tillsammans med Hansens ödmjuka uppsyn gjorde att han skrevs av utredningen. Som åter blev kall.

Tre månader senare hittades en fjärde kropp som mördats av samma person. Polisen i Alaska har inga spår och bestämde sig för att ta hjälp utifrån. Från ingen mindre än …. dam DAM DAM DAAAAM: John Douglas. Real life Holden Ford och father of profiling gjorde en profil på seriemördaren. DIZ IZ OUR GUY, sa Douglas (säkert inte exakt så, men jaja):

Dåligt självförtroende
Erfarenhet av att ha blivit avvisad av kvinnor
Erfaren jägare
Tar souvenirer
Stammare

hansen2.jpg

Polisen i Alaska försökte hitta andra personer som ägde flygplan och som passade in i profilen när Hansens grannar erkände att de gett honom falskt alibi. Hansens blev åter polisens prime suspect och polisen blev beviljad en husrannsakan. Hansens hus, flygplan och bil söktes igenom. Man hittade en stor vapensamling, men inte vapnet som dödat kvinnorna i vildmarken och inte heller några souvenirer. Polisen som var ansvarig för utredningen och som varit med sedan Eklunta Annie blev upprörd och ba ”VI MÅSTE HITTA VAPNET OM DET ÄR DET SÅ ÄR DET SISTA VI GÖR!!!!” (jaja inte exakt så heller). Gömstället fanns i taket på vinden: vapen, id-kort och smycken från de döda kvinnorna. Gömd bakom sänggaveln fanns en flygkarta med flera platser markerade med X. Fler än fyra.

hansen7.jpg

Tomhylsorna från mordplatserna matchades med Hansens .223 Ruger Mini-14. Hansen åtalades för de fyra morden och för bortförandet av Cindy Paulson. Han lovade att erkänna, ge detaljer om sina offer och visa alla begravningsplatser märkta på kartan mot att hans straff avtjänas i en annan stat och att media hålls utanför. Till skillnad från många andra seriemördare som Bundy, BTK och Zodiac ville Hansen inte få uppmärksamhet. Kanske är det därför han inte heller är så känd. En vanlig teori om varför han erkände handlar om att han fortfarande hade så mycket respekt för sin fru och inte ville utsätta sin familj för det. Hans fru och barn vittnar om att sanningen om morden kom som en total överraskning.

hansen6

Hansen var uppfostrad av en dansk pappa och en amerikansk mamma i Iowa. Som barn var han oerhört blyg och spinkig, hade problem med acne och (!!!) stammade. Det var saker som andra barn mobbade honom för. Hans familjeliv var destruktivt mest på grund av hans dominanta pappa. Hansen växte upp i ensamhet och började hata attraktiva kvinnor och planerade sin hämnd. När han var 21 gifte han sig med en yngre tjej, men det förhållandet tog slut kort därefter när Hansen och en yngling eldade ner ett bussgarage. Hansen dömdes till tre år i fängelset, det här var nämligen inte hans första dust med lagen. Innan hade han dömts för småbrott som snatteri och bedrägeri.

Efter 20 månader blev han frigiven, men under åren efter dömdes han igen och fick ett kortare fängelsestraff för stöld. Sedan för att ha våldtagit en prostituerad och försökt våldta en hemmafru. När han åter släpptes i frihet slog han sig ner i Alaska där han träffade sin andra fru, öppnade ett bageri och skaffade familj. Och började våldta kvinnor.

Efter att han avslutat sitt sista fängelsestraff på 6 månader för våldtäkt 1973 blev han en serievåldtäktsman. Mellan år 1973 och 1983 tog han med sig prostituerade i sin bil och sitt flygplan ut till vildmarken där han våldtog och torterade dem. De han var nöjd med fick gå, de han var missnöjd med jagade han som djur. Mitt i serien hände följande:

1977 – han sitter åter i fängelse för stöld, den här gången stal han en motorsåg. Han sitter 6 månader av sitt straff.

1980ish – han anmäler ett inbrott som skett i hans hem. I själva verket var det stageat och försäkringspengar använde han för att öppna sitt bageri. Även då han hade hatat att arbeta i sin pappas bageri under sin uppväxt. Bageriet gör att han blir en omtyckt person i *bYgDeN*

1982 – i januari köper han sitt bush plane (ett plan som används särskilt i områden utan infrastruktur, så man kan landa och starta i vildmarken alltså) fastän han inte har tillstånd då han har en bipolär diagnos och hans medicin inte fungerar att köra på.

Morden filmatiserades 2013 i The Frozen Ground med bland annat Nick Cage och Vanessa Hudgens i rollerna.

frozen.jpg

Minst 30 personer våldtogs och 17 mördades av Hansen mellan år 1973 och 1983. Man tror att ännu fler kan finnas begravna i Alaskas vildmark. Kvinnorna var mellan 16 och 40 år och jobbade med prostitution eller som top less dancers, vilket också gjorde att Hansen kunde rättfärdiga sina handlingar. Då hans kvinnosyn var rätt twisted. Ett extremt madonna/hora-komplex skulle jag vilja säga mvh hobby Holden. Han satte ”rena” kvinnor på en piedestal. Medan de kvinnor han utsatte för våldtäkt ofta tvingades att utföra orala akter på honom skulle han aldrig be om något sånt från sin fru, coz no fine girls do BJs <– det är sen gammalt. SKOJA. Men det tyckte han.

Toxic masculinity ruins the party again.

Hansen dömdes till 461 år i fängelse. Tre av kryssen på hans karta har han aldrig erkänt. Man misstänker att det beror på att de kvinnorna jobbade med andra saker än de som fick Hansen att bestämma att de var human garbage. Det gick inte att rättfärdiga för sig själv. Efter att han fängslades för morden och bortförandet och våldtäkten av Cindy Paulson hörde man aldrig något mer från honom igen, förutom en enda gång när han svarade på en intervjuförfrågan år 2006:
”I do not care so much for myself, but you journalists have hurt my family so very much”

Han dog på sjukhus år 2014 med noteringen ”återuppliva inte” i sin journal.

Hans kända offer:

De som hittades innan han erkände och de enda fyra han åtalats för

Joanne Messina
Eklunta Annie
Sherry Morrow
Paula Goding

Samt

 • Lisa Futrell, 41 (kroppen hittades med Hansens hjälp)
 • Malai Larsen, 28 (kroppen hittades med Hansens hjälp)
 • Sue Luna, 23 (kroppen hittades med Hansens hjälp)
 • Tami Pederson, 20 (kroppen hittades med Hansens hjälp)
 • Angela Feddern, 24 (kroppen hittades med Hansens hjälp)
 • Teresa Watson (kroppen hittades med Hansens hjälp)
 • DeLynn ”Sugar” Frey (kroppen hittades av en pilot år 1985 när han testade nya däck på en sanddyna)
 • Andrea ”Fish” Altiery (erkänt, men kroppen har inte hittats)
 • Sherry Morrow, 23 (erkänt, men kroppen har inte hittats)
 • Okänd identitet, men går under namnet Horseshoe Harriet (kroppen har hittats men aldrig identifierats)
 • Roxane Easland, 24 (erkänt, men kroppen har inte hittats)
 • Ceilia ”Beth” Van Zanten, 17 (nekat till, men misstänks för mordet pga X på flygkartan, kroppen hittad)
 • Megan Emerick, 17 (nekat till, men misstänks för pga X på flygkartan, kroppen inte hittad)
 • Mary Thill, 23 (nekat till, men misstänks för pga X på flygkartan, kroppen inte hittad)

hansen3

Hjälplinjen: 0771-22 00 60
Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80 (öppet dygnet runt)
Polisen – anmäl brott: 11414
Preventell – hjälplinjen vid oönskad sexualitet: 020-667788

En reaktion till “Seriemördaren som flög kvinnor till Alaskas vildmark, släppte dem fria och jagade dem som jaktbyte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s