I dag är det 23 år sedan John Hron mördades av nynazister. För att hedra hans minne kanske vi kan lära oss något av honom.

Vi vill bara ta en liten stund för att hedra minnet av en modig 14-åring som stod upp för sin kompis. Den 17 augusti 1995 misshandlades John Hron av ett gäng nynazister vid en insjö utanför Kungälv och puttades sedan i vattnet. Han valde att simma tillbaka för att skydda sin vän som nynazisterna hotade att ge sig på om han inte kom in till land igen. Det var Johns sista val i livet – att skydda sin vän.

Civilkurage som man kanske kan tänka på i en tid när det helt plötsligt har blivit normalt att ge nazister tillåtelse att tåga runt på gatorna och dela ut flyers fyllda med hat. När de med 24 timmars varsel beviljas tillstånd att stå utanför RFSL:s lokaler under Almedalsveckan och sprida rädsla bland dem som inte passar in i nazisternas norm.

Vi tänker på dig John och hoppas att vi kan vara lika bra kompisar för de runt oss som du var mot din vän, att vi väljer att stå upp när vi ser någon annan behandlas illa.

3520514_2048_1152

4 reaktioner till “I dag är det 23 år sedan John Hron mördades av nynazister. För att hedra hans minne kanske vi kan lära oss något av honom.

    1. Ja, jag är från Göteborg och själv 15 år när det hände – kommer ihåg hur VAM härjade under den här tiden och hur idioter i klassen lyssnade på Ultima Thule. När John mördades var det som om luften gick ur många av de där ”coola killarna” som ville provocera genom att hänga sig på vit makt-rörelsen. Det blev liksom på riktigt.

      Gilla

  1. Jag hade inte hört om John förrän i dag, så modigt av honom att som 14-åring offra sitt liv för att rädda sin kompis och det är så hemskt vad som gjordes mot honom samt hur hans grav och familj fortsatte attackeras så många år efteråt. Förhoppningsvis var det ändå många som fick en ”wake up call” som killarna i din klass.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s