Ny rapport bevisar det många vetat väldigt länge – den katolska kyrkan skyddar pedofila präster på bekostnad av tusentals barn.

Vill inleda med att säga att det finns ganska mycket att se på i dokumentärväg för den som är intresserad av den (speciellt amerikanska) katolska kyrkans systematiska beskydd av pedofila präster. The Keepers på Netflix tar upp övergreppen som ägde rum på bland annat en flickskola i Baltimore – vilka till och med ledde till att en av skolans lärare, Cathy Cesnik, mördades (mmm, jag vet att man inte har dömt någon för det mordet, men kom igen…). Spelfilmen Spotlight (med bland andra Mark Ruffalo och Rachel McAdams i huvudrollerna) är baserad på en sann historia om Boston Globes journalist-team som undersöker övergreppsfall inom den katolska kyrkan i Boston. Dokumentären Deliver Us From Evil följer en katolsk präst efter att han erkänt övergrepp på fler än 25 barn i norra Kalifornien och hur kyrkan aktivt försökte dölja detta från hans församling.

12622083_223132464689324_1433978944772371826_o

I alla fall. I går släpptes en nästan 900 sidor lång rapport, skriven av en grand jury som fått i uppgift att granska sex av Pennsylvanias åtta biskopsdömen/stift. Detta är den mest omfattande undersökningen som amerikanska myndigheter har utfört av den katolska kyrkan i USA och vad de har dokumenterat är fan vidrigt beyond words.

Citat från inledningen av the grand jurys rapport, jag lipade när jag läste detta:

We, the members of this grand jury, need you to hear this. We know some of you have
heard some of it before. There have been other reports about child sex abuse within the Catholic Church. But never on this scale. For many of us, those earlier stories happened someplace else, someplace away. Now we know the truth: it happened everywhere. /…/ We subpoenaed, and reviewed, half a million pages of internal diocesan documents. They contained credible allegations against over three hundred predator priests. Over one thousand child victims were identifiable, from the church’s own records. We believe that the real number – of children whose records were lost, or who were afraid ever to come forward – is in the thousands.

Bara från kyrkans EGNA dokument i dessa sex områden har man alltså kunnat identifiera fler än tusen barn som fallit offer för mer än trehundra pedofila präster. Så som det vittnats om tidigare i diverse dokumentärer och granskningar så har kyrkan använt sig av flera olika metoder för att lägga locket på när deras präster begått övergrepp. Ett av sätten har varit att omtala rena våldtäkter som tex ”opassande kontakt” för att på så sätt mildra omständigheterna, ett annat har varit att flytta den präst som begått övergrepp från en församling till nästa – med andra ord riskera ÄNNU fler barns liv och hälsa. När en präst tagits ur tjänst eller flyttats till en annan församling har man förklarat detta inför församlingen som ”stress” eller ”tillfällig sjukdom”. Med andra ord, man hittar på fejk-sjukskrivningar istället för att polisanmäla personer som man vet har våldtagit barn.

All denna information har som sagt kommit fram genom granskningar av kyrkans egna dokument, plus intervjuer med anställda och offer. Trots detta sitter idioter som till exempel David A. Zubik, biskop i Pittsburgh, och säger att det inte fanns någon cover-up och att kyrkan inte hade dolt övergreppen som pågick. Detta uttalade han sig om så sent som igår. VARFÖR får sådana människor fortsätta ha ledande roller inom kyrkan?!?!

Här är en bild, så att ni kan hata på puckot:

20170820ng-Zubik1-1532228948

Det ska bli intressant att se vilka konsekvenser den här rapporten och utredningen får. Många av brotten som har begåtts är för gamla för att åklagaren ska kunna åtala gärningsmännen, men det minsta kyrkan kan göra är ju att offentligt ta avstånd från dem. Sen kanske de kan sätta ihop en action plan på tio punkter över hur de i framtiden ska prioritera barns liv och hälsa över sina anställdas rykte.

3 reaktioner till “Ny rapport bevisar det många vetat väldigt länge – den katolska kyrkan skyddar pedofila präster på bekostnad av tusentals barn.

  1. Så. Jävla. Vidrigt. Hur många gånger ska utomstående granskningar behöva bevisa att det här SKER och dessutom sker systematiskt?????

    För övrigt är ju Spotlight en amazing film.

    Gilla

    1. Ja, det kan man fråga sig… Problemet är ju att de här gubbsen är så gamla att de antingen dött eller gått i pension, så de kan inte få sparken. Och de kan inte åtalas pga brotten är för gamla… Men är det för mycket begärt att Francis kommer på banan och inrättar regler om att det är på HUVUDET UT när sånt här händer? Tvivlar starkt på att det bara skedde övregrepp före 1970 om man säger så. De har nog blivit smartare och slutat skriva ned det i sina interna dokument bara.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s