Fick precis lära mig att Michael Jacksons Smooth Criminal handlar om en verklig seriemördare?! Plus andra låtar som handlar om mord.

Hej!

Är det här old news eller? Gammal skåpmat? Något som alla ska känna till?!

Enligt tidningen Rolling Stones (ändå legit källa) ska *storyn* delvis handla om Richard Ramirez.

As he came into the window
Was a sound of a crescendo
He came into her apartment
He left the bloodstains on the carpet
She was sitting at the table
He could see she was unable
So she ran into the bedroom
She was struck down
It was her doom

Annie, are you okay, you okay, you okay, Annie?

Såhär är min reaktion på detta:

Jag vet inte vad jag känner alltså. Vad jag däremot vet är att jag blev tvungen att undersöka det här närmare. Vilka fler låtar har man missat att de egentligen handlar om min favoritgrej true crime? På gott och ont. Kanske mest ont spontant..?

Först och främst hittade jag en jättetöntig genre där band som heter typ Macabre och bara gör låtar om seriemördare. Det struntar vi. Istället går vi vidare till bättre fynd:

Det är väl främst tillsammans med videon som den här låten om att älska en vild och fri livstil i Kalifornien får *Manson vibes*.  I Heroin sjunger hon dessutom följande:

Topanga is hot today
Manson’s in the air
And all my friends have come
‘Cause they still feel him here
I want to leave, I’ll probably stay another year
It’s hard to live when absolutely nothing’s clear

Topanga är alltså stället där Mansonfamiljen hängde tillsammans.

Hallå!? Lyssnade på den här låten när jag var ung och oskyldig. Svenska Mando Diao sjunger alltså om UnaBomber Theodore Kaczynski.

UnaBomber är kanske bekant för de flesta, särskilt efter Netflixs Manhuntsäsong om honom. 16 bombatentat låg han bakom, egentligen för att få uppmärksamhet att sprida sitt manifest och kritik om den digitaliserade världen. Namnet UnaBomber står för Un = universitet, A = airport, vilket var vanliga måltavlor.

Här är ett urval ur texten:
Bombs over the street, bombs all over the subway
Bombs on your mind, when there is no one around
Bombs for your dad, bombs for your mummy
Bombs that passed a long time ago

Okej, det här är ett öppet mål. Den handlar om en skolmassaker och basistens kusin är en överlevare från Columbine. Bandet vill öppna upp för en diskussion om den ökande trenden av våld och psykisk ohälsa och kämpar för bland annat gun control.

Eminem nämner Jeffrey Dahmer i fyra av sina låtar (Things Get Worse, Brainless, Must be the Ganja och Psycopath Killer), men gillar ej hans musik sååå vi hoppar det. Lol, jag fick min Spotify hackad av en person i Turkiet. Jag såg att någon hade lagt till en spellista med Eminem, men trodde att det kanske var Josef som var inne på fel spoty så jag tog bort den. Nästa dag var den tillbaka igen?! Sedan fick jag tyvärr Eminem på topplistan över mina mest spelade artister.

Okej, började gråta innan jag ens hade hört låten och bara läst texten.
Over the moor, take me to the moor
Dig a shallow grave
And I’ll lay me downLesley-Anne, with your pretty white beads
Oh John, you’ll never be a man
And you’ll never see your home again
Oh Manchester, so much to answer forEdward, see those alluring lights ?
Tonight will be your very last nightA woman said: ”I know my son is dead
I’ll never rest my hands on his sacred head”

The Moors Murders alltså. Ian Brady och Myra Hindley mördade fem barn: Pauline Reade, John Kilbride, Keith Bennett, Lesley Ann Downey and Edward Evans. Minst fyra blev utsatta för sexuella övergrepp innan de dog. Keiths kropp har fortfarande inte hittats, fastän man misstänker att Brady visste var hans begravningsplats var. Han tog med sig hemligheten till graven. Kanske för en sista känsla av att vi i kontroll.

Vi stannar där. Alltså tänk vad sjukt om ett band skulle göra låtar om Hagamannen och Thomas Quick? Men nuruuu, nu kom jag på att ett punkband (möjligtvis feministiskt?) som skrev om polisens uppmaning att inte gå ensam när Hagamannen var lös. Eller om det var en annan våldtäktsman? Någon som känner igen det här?

UPDATE: ÅH! Jag hittade den. Det var under 2016 i Östersund efter flera överfall då polisen uppmanade kvinnor att inte gå själva ute.

8 reaktioner till “Fick precis lära mig att Michael Jacksons Smooth Criminal handlar om en verklig seriemördare?! Plus andra låtar som handlar om mord.

 1. Roligt blogg, här kommer jag hänga resten av semestern!
  Delilah med Tom Jones handlar också om ett mord, dock inte ett verkligt. Delilah är otrogen och blir mördad av sin man som förföljer henne.

  Gillad av 1 person

  1. Hoppas vi blir bra sällskap på semestern. 😉
   Ja, Delilah är ju ganska vidrig… Om man börjar se på låtar som är misogyna i största allmänhet så blir listan lååång. Glömmer aldrig när jag första gången läste igenom texten till Beatles Run For Your Life. OMG. 😦

   Gilla

 2. Åh, ett Karlstadsband har gjort en låt om Albert Fish, de fick till och med låna ljud från en dokumentär om honom! Sparzanza heter bandet och Mr Fish heter låten

  Gillad av 1 person

 3. Lana Del Rey har låten Summer of Sam också! som så klart handlar om Son of Sam. Vad är det med henne och mördare??

  Also, The Boomtown Rats – I don’t Like Mondays. Som imo är jäkligt transparent om att den handlar om Brenda Ann Spencer

  Gillad av 1 person

 4. ”Where the wild roses grow” – Nick Cave & Kylie Minogue.
  Inte True Crime, men en fantastiskt obehaglig berättelse mästerligt framförd av världens dystraste röst samt en av världens vackraste!!!
  Låten handlar om en Urban Legend på Irland om en flicka som mördades på grund av sin skönhet, kroppen hittades aldrig och idag är det en spökhistoria!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s