Bloody Benders – en familj som försörjde sig genom att mörda sina gäster

Hittade en allt annat än mysig familj när jag var ute på google-stråt häromdagen, nämligen The Bloody Benders. Har ni hört om dem? De levde under den sena delen av 1800-talet i Labette County i Kansas. Här är minnesplaketten som står uppställd ”till ära” av familjen:

OTKVX0RSUTYA4DPHXN1EGPEMHEG04WIR51KS2QDC2MAD0HVJ

Ja, plaketten sammanfattar ju hela historien, men för den som vill veta mer så är det bara att keep on reading.

Labette County var ett område som snabbt delades upp mellan olika vita markägare kort tid efter det amerikanska inbördeskriget. Man hade kört bort/mördat/”omplacerat” de Native Americans som bott där i generationer och ritat ett rutnät över vad som nu tillhörde vem. Yep, that’s white people for ya’….

Bender-Homestead-map-Large-

År 1971 slog sig familjen Bender ned i Labette County, nära staden som idag heter Cherryvale. Detta ligger ungefär så mycket i mitten av USA som det går att komma och det enda som fanns där var i stort sett steniga prärier. Först anlände John Bender Sr (Old man Bender) och hans son John Jr. De byggde ett litet trähus med en stenkällare som såg ut så här:

blobelers

Huset låg precis vid The Osage trail (se kartan ovan), så det var många som red förbi där på väg till Independence eller St. Paul. Eftersom det här var en tidsperiod när folk invandrade till USA för att bosätta sig så kom det ofta ensamma män längs med den här vägen – med sig hade de större summor med pengar som de skulle använda för att köpa mark och bygga hus till sina familjer. Det vill säga, om de överhuvudtaget kom vidare från Labette County…

När familjen Benders hus var färdigbyggt skickade far och son efter Elvira (Ma) och Kate Bender, som kom med tåg från Ottawa. Familjen sågs som ganska exentriska av sina grannar, de öppnade en liten butik och sålde varm mat och ibland övernattning för de som färdades på Osage trail. Båda föräldrarna Bender var tyslåtna och sonen i familjen verkar ha haft någon form av funktionsnedsättning. Senare har det visat sig att det egentligen bara var Ma och Kate Bender som var släkt med varandra – de var mor och dotter, men Ma hette från början Almira Hill Mark, medan Kates riktiga namn tros ha varit Sarah Eliza Mark. Pa Bender hette egentligen Flickinger i efternamn och John Jrs efternamn var Gebhardt. Det är osäkert hur eller när dessa fyra möttes, men det har spekulerats i att Kate och John Jr egentligen var gifta.

The_Benders_in_Kansas_(AKA_Bloody_Benders)

Dottern Kate var den i familjen som fick mest uppmärksamhet, hon var den som var mest utåtvänd och också känd som spiritualist, dvs att hon kunde kommunicera med döda, utföra healing osv. Liiiite osäker på om denna annons är äkta, men anyways…

2-TheBloodyBenders

Hon var för övrigt också den enda av dem som jag kunde hitta ett foto på (reserverar mig även här för att det kan hända att detta är en oskyldig stackars kvinna från 1800-talets midwest – men google var ganska bestämd på att detta var Kate) :

benderkatie

Benders delade upp sitt hus invändigt med en stor kanvasduk som de spände upp mellan golv och tak för att skapa två rum. På den sidan som var närmast dörren hade de en disk där de sålde varor, ett kök och ett matbord. På baksidan av duken fanns ”familjens” sängar och privata tillhörigheter. De drev sin lilla business från vintern 1871 till och med våren 1873 – men då hade det börjat pratas mer och mer om alla de resande som verkade ha försvunnit i området. Till slut kallades det in till ett möte i countyt, där runt 75 lokala personer samlades för att diskutera vad man kunde göra och vad som egentligen hade hänt med personerna som försvunnit. John Sr. och John Jr. ska tydligen ha deltagit på detta möte. Stämningen på mötet var upprörd, då en välkänd läkare, William H. York, hade försvunnit på Osage trail under sin färd tillbaka till Independence efter en resa till Fort Scott. Det fattades ett beslut om att man skulle söka efter läkaren i området, inklusive hemma hos alla som bodde i närområdet.

Tre dagar efter mötet upptäckte Benders granne att Billy Toole att familjens djur verkade inte verkade ha fått mat. När han kom till deras hus upptäckte han att huset var övergivet. Ytterligare några dagar senare, när de som sökte igenom området på jakt efter den försvunne läkaren kom till Benders hus, upptäcktes det att huset fortfarande stod tomt, att kläder och ägodelar saknades och att det stank något fruktansvärt från källaren. När man sökte genom huset hittades en fallucka under matbordet och under den en källare full med blodfläckar. Söket utvidgades till trädgården, där hittades sammanlagt 17 personer som grävts ned – samtliga med skallskador och de flesta även med avskuren hals. I tillägg hittade man delar av flera andra personer.

Hittills är detta vad man VET har hänt, resten av historierna runt ”familjen” Bender är just obekräftade historier. De personer som man med största säkerhet vet hade fallit offer för Benders var (lista stulen från Leatherock Hotel i Cherryvale):

Capture

Det finns dock misstankar om att de kan ha mördat fler än 20 personer.

Så som man TROR att morden gått till är att gästen bjöds in till att sätta sig vid bordet, med ryggen mot kanvasduken. John Sr. eller John Jr. slog sedan personen ifråga med en hammare i huvudet (det hittades flera blodiga hammare i huset) genom kanvasduken. I de flesta fall knivskars även offren av antingen Elvira eller Kate, innan de dumpades genom falluckan ned i källaren. Skälet till att man tror att det gick till så här är för att det finns vittnen som hunnit lämna huset innan något hänt dem. Flera vittnar om fläckar på kanvasduken, som gjort att de tackat nej till att sätta sig där. Andra hävdar att Kate eller Elvira hotat dem med kniv när de sagt att de inte velat stanna på middag. Här är en mysig liten teckning som visar hur attackerna ska ha skett:

b0a814c223551871ba54c2dc4625a725e31e76c3_hq

Man vet inte vad som hände med familjen Bender. Deras vagn och hästar hittades övergivna i närheten av en tågstation ca två mil norr om deras bostad. Konduktören på stationen menar att fyra personer som såg ut som Benders hade köpt biljetter till Humboldt. Efter det går historierna isär – det finns flera grupper av vigilantes som påstår att de dödat familjen, men man har aldrig kunnat verifiera detta. Det utlystes tom en belöning på $3000 ($61 000 i dagens pengavärde) för den som kunde föra familjen inför rätta, men det var aldrig någon som claimade den.

Det har funnits ett museum, uppbyggt som en identisk kopia av Benders hus, som öppnades 1961:

Bender-Museum-sfw

Museet flyttades flera gånger, men i början av 80-talet hamnade det hos en privatperson (som bodde bara några kilometer från platsen där originalhuset stod) som till slut använde det som pool/recreation room efter att planer om att fortsätta driften av museet inte blev av.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s