Skräckfilmer jag inte sett och seriemördare de inspirerats av.

Här kommer en lite lustig paradox! Jag spenderar typ 20 timmar i veckan med att läsa om, lyssna på och se true crime, men är livrädd för skräckfilm och thrillers. ”Varför då?” kan man fråga sig, kanske ett issue jag bör ta med mig in i nästa terapisession?

I vilket fall! Det spelas ju in ett antal framgångsrika skräckisar och thrillers varje år och jag tänkte att vi kunde ta en titt på några av de mest kända ur ett true crime-perspektiv – alltså, vilka verkliga händelser har inspirerat manusförfattare och/eller regissör?

Först ut är en serie (ja, jag vet att det står skräckFILMER i titeln på detta inlägg) som jag bara vågade se halva första avsnittet i första säsongen av innan jag var tvungen att stänga av, då det bodde ett barnmonster nere i källaren i huset där huvudkaraktärerna bodde. Ett BARNMONSTER som klöste folk i ansiktet i MÖRKRET.

12579

Alla säsongerna av American Horror story handlar om ett nytt tema (supposedly, jag har ju som sagt bara sett 20 minuter av ett avsnitt) och säsong nummer tre (Coven) ska tydligen inkludera The Axeman of New Orleans, som var aktiv under 1918-1919 och som mördade 6 personer och skadade tolv. The Axeman identifierades aldrig och morden slutade lika hastigt som de hade börjat.

Vi går vidare till den här vidriga varelsen, som först var en bok av Stephen King och sedan blev en film och sen en film till:

68-IT-remake-fb

Det kanske inte är så överraskande för er som känner till John Wayne Gacy att Stephen King inspirerades av honom när han skapade clownen/monstret Pennywise i IT. John Wayne Gacy kallas även för The Killer Clown, då han var en seriemördare som även brukade klä ut sig till clown och uppträda på fester och födelsedagskalas. (Jag har för övrigt haft ett utkast om JWG liggande här i bloggen i flera månader – kanske borde ta och skriva färdigt det?)

Sen kommer vi till en film som jag FAKTISKT har sett (eller ja, sett och sett, jag var närvarande i rummet i alla fall), nämligen The Silence of the Lambs!

y3bnuZwttTfjjXUK9HPYoW

Den kannibalistiska seriemördaren Hannibal Lecter är helt och hållet författaren Thomas Harris eget fantasifoster. Vår FBI-favorit John Douglas har till och med sagt ”There is no one, thank goodness, like him,” om Hannibal. MEN, Buffalo Bill från samma film, är baserad på inte mindre än tre verkliga seriemördare: Ted Bundy, Gary M. Heidnik och Ed Gein. Thomas Harris deltog till och med på delar av Ted Bundys rättegång.

OK, här kommer en klassiker som jag typ inte vet någonting om förutom att huvudkaraktären har ett väldigt dysfunktionellt förhållande till sin mamma och att det är en apläskig duschscen (det var ett kul ord att skriva för övrigt) med i den!

psycho

Norman Bates, huvudkaraktären i Alfred Hitchcocks film Psycho, ska vara löst baserad på seriemördaren Ed Gein. Både Bates och Gein skapade närmast ett shrine till sina avlidna mödrar.

Några andra tips på filmer och TV-serier jag INTE ska se?

4 reaktioner till “Skräckfilmer jag inte sett och seriemördare de inspirerats av.

  1. Åh! Elizabeth Short är med i säsong 1 av American Horror Story, där man ”får veta” vem som mördade henne. Och i Hotel säsong 5 samlas spökena av Jeffrey Dahmer, Richard Ramirez, John Wayne Gacy och Aileen Wuornos på en middag en gång per år, under någon blodig natt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s