The Zodiac Killer – del 8. Några personer som misstänkts vara the Zodiac (inklusive en individ som hade döda ekorrar i frysen)

Detta är en del av serien om The Zodiac Killer, som härjade i området runt San Francisco i slutet av 60-talet. Del 1 (en översikt och fantombilderna) finns här och del 2 (om de första tre morden och mordförsöket) hittar ni här. Del 3, som handlar om de första breven och chiffren, finns här. Del 4, om attacken mot Cecelia Shepard och Bryan Hartnell hittar ni här. och del 5, om mordet på taxichauffören och studenten Paul Lee Stine kan ni läsa här. Del 6, om brev och chiffer han skickade i tiden efter mordet på Paul Lee Stine finns här, och del 7, om ett mord och ett kidnappningsförsök han misstänks ligga bakom, finns här.

Med tanke på att Zodiac är så ”högprofilerad” som han är och att utredningen runt honom pågått sedan 1968 utan framgång, så är det inte så konstigt att det under åren funnits en hel rad personer som misstänkts för att vara the Zodiac. Tänkte att vi skulle beta av några av dem i dag, med pros- and cons-listor över hur troligt det är att personen i fråga är mördaren!

Earl Van Best

hqdefault

Om du bildgooglar ”Zodiac Killer” så kommer du få upp den här bilden en masse, ofta med hänvisning till youtubevideos med titlar som ”He is the Zodiac Killer”. Men vem är han då? Ja, inte är han the Zodiac i alla fall… Tror jag och en massa andra på internetz.

Earl Van Best faller in under kategorin ”My Daddy Did It” – dvs en av alla personer som anklagats av sina barn att vara en seriemördare. När det gäller Zodiac så är det flera personer som påstått att deras pappa är gärningsmannen. Detta kan så klart ha flera olika tragiska orsaker, ibland finns det en historia av misshandel och övergrepp inom familjen tex. I fallet med Earl Van Best så handlar det om att hans son Gary Stewart började göra reserach om sin pappa, som han inte hade haft någon kontakt med sedan han var fyra år gammal och under tiden han gjorde research blev han mer och mer övertygad om att Van Best faktiskt var the Zodiac. Well, let’s review the pros and cons shall we?

Pros:

1. Vi börjar med det mest obvious: Earl Van Best liknar fantomteckningen som togs fram efter mordet på Paul Stine. Det är därför man får upp så sjukt många träffar på bilden ovan när man bildgooglar Zodiac – bilden på Van Best används ofta för att illustrera material om Zodiac, trots att materialet i sig inte har något med Van Best att göra.

2. Van Bests handstil ska supposedly likna Zodiacs handstil. Detta är dock ett tveksamt för-argument, då samma sak sagts om ett flertal personer som misstänkts för att vara gärningsmannen.

3. Van Best KAN enligt Gary Stewart ha haft kopplingar till the Manson family och till grundaren av The Church of Satan. Jag är dock osäker på hur det är relevant?

4. Han ska ha befunnit sig i Kalifornien under tiden som Zodiac var aktiv. Det gjorde även runt 20 miljoner andra personer under sena 60- och tidiga 70-talet.

Cons:

1. Typ allt annat. Earl Van Best var tydligen en riktig skithög, skälet till att Gary Stewart inte växte upp med honom var pga att hans mamma tog sin son och flydde från Van Best eftersom han misshandlade henne. Sen adopterade hon bort sonen. Hon var för övrigt 14 och Van Best var 28 när de gifte sig. Han var pedofil mao. MEN, det finns inga faktiska bevis som knyter Van Best till Zodiacs brott.

2. Enligt Gary Stewart har han och hans medförfattare (för han har så klart skrivit en bok om att hans biologiska pappa är the Zodiac Killer) hittat Earl Van Bests namn i Zodiacs 340-chiffer. Om man bara byter ut en bokstav mot en annan, byter plats på några bokstäver, flyttar en bokstav från en rad osv osv. I ett annat av exemplen de tar upp har de konstaterat att Van Bests namn har tretton bokstäver och ett av chiffren har tretton symboler. Jaha. Då är chiffret officiellt att anses som löst då? Jag funderade på att sätta detta under ”pros”, men det är så dumt att det hamnar under ”cons” istället.

3. Det finns inget DNA-bevis. Enligt Gary Stewart beror detta på en konspirationsteori, där SFPD vägrar att testa Van Bests DNA mot frimärkena på Zodiacs brev på grund av att hans biologiska mamma Judy senare gifte sig med den första afro-amerikanska utredaren inom San Franciscos polisstyrka. Eh ja.

 

Arthur Leigh Allen

8175206

Det här är Robert Graysmiths favoritmisstänkte – i sin bok ”Zodiac” lägger han fram en massa circumstantial evidence för varför Allen är seriemördaren. Det finns också polisutredare som menar att man under 1992 var på vippen att arrestera Arthur Leigh Allen för morden som begicks av Zodiac, men att han avled innan man hann göra det.

Det är inget tvivel om att Arthur Leigh Allen var shady, han sparkades från jobbet som lärare pga att han antastat elever och från en bensinstation eftersom han visat alldeles för stort intresse för unga flickor (alltså barn). Sidenote: när Dave Toschi och Bill Armstrong utförde husrannsakan i hans trailer så hittade de ekorrar i frysen. 😦

Det råder en allmän uppfattning om att Allen tyckte att det var kul att stå i centrum av saker och ting och därför spädde på misstankarna om sig själv som Zodiac genom att berätta både det ena och det andra i polisförhör som inte direkt var till hans fördel.

Pros:

1. Han pekades ut som Zodiac av en av sina (fd) vänner – Don Cheney. Cheney berättade för polisen att Arthur Leigh hade sagt att han skulle ”kill couples at random” under namnet Zodiac och att han skulle skriva brev till polisen om sina mord. De här samtalen ska ha ägt rum den förste januari 1969, alltså 12 dagar efter morden på David Arthur Faraday och Betty Lou Jensen, men innan något av breven från Zodiac dök upp. Don Cheney ansågs vara ett trovärdigt vittne av både polisen och av de som kände honom – utan uppenbara skäl att ljuga.

2. Arthur Leigh Allen hade samma skostorlek som Zodiac. Han hade även militär bakgrund och kan därför ha ägt ett par militärkängor (ref tidigare inlägg där jag skrivit mer om skoavtryck på de olika brottsplatserna). Han hade fått ett ”other than honorable discharge” från marinen, där han tjänstgjorde. Han fick sparken med andra ord.

3. Han hade kunskap om saker som Zodiac också hade kunskap om, tex hur man bygger en bomb och hur man hanterar skjutvapen.

4. Han hade den här klockan:

9343758_orig

5. Han uppgav själv i polisförhör att han hade befunnit sig i Riverside-området vid tidpunkten då Cheri Jo Bates mördades (läs mer om mordet här).

6. Hans svägerska uppgav att hon hade fått julkort av honom där han stavade Christmas som Christmass – precis som Zodiac. Hon påstod även att han kunde skriva med både höger och vänster hand – vilket hade kunnat betyda att han kunde ”fejka” handstilsproverna han lämnade till polisen.

7. Polisen beslagtog en skrivmaskin av märket Royal när de gjorde en husrannsakan hos Allen år 1991. En skrivmaskin av samma märke hade använts för att skriva ”The Confession Letter” efter mordet på Cheri Jo Bates. Under samma husrannsakan hittade man även bomb-diagram, som Allen påstod hade lämnats i hans källare av en annan person.

8. Han bodde i Vallejo, tio minuters promenad från den telefonautomat där Zodiac ringde sitt första samtal till polisen efter mordet på Darlene Ferrin och mordförsöket på Michael Mageau. Darlene Ferrin bodde ungefär ett kvarter bort från Arthur Leigh Allen. Det hade tagit honom ca 15 minuter att köra till Zodiacs två första mordplatser från sin egen adress.

9. En småskurk som heter Ralph Spinelli hävdade år 1991 att Arthur Leigh Allen hade erkänt för honom att han var Zodiac och att han kunde tänka sig att mörda personer på uppdrag av Spinelli. Spinellis vittnesmål är dock knappast trovärdigt, med tanke på att han använde det för att förhandla sig till en deal om minskat straff för sig själv.

Ja, det ser ju inte bra ut för Arthur Lee Allen?? Men här kommer motargumenten!

Cons:

1. Fingeravtryck från Paul Stines taxi matchade inte Arthur Leigh Allens fingeravtryck. Inte heller ett handflateavtryck från ett av Zodiacs brev var någon match.

2. DNA ska ha uteslutit Arthur Leigh Allen som misstänkt. Det har dock varit mycket diskussioner kring Zodiacs DNA-profil genom åren, eftersom det bara funnits en partial DNA-profil tagen från frimärken på Zodiacs brev. Profilen har använts för att utesluta misstänkta, den har dock inte kunnat användas för att identifiera en person. Under 2018 har man inlett ett nytt försök att få fram en ny DNA-profil från frimärkena och kuverten.

3. Arthur Leigh Allen liknar inte alls fantombilden för Zodiac, ansiktsformen och håret är helt fel, plus att han inte använde glasögon. Visserligen kan man ju maskera sig etc, men ansiktsform är svårt att göra något åt. Allen var också längre och kraftigare än vad ögonvittnena beskrev Zodiac vara.

4. Hans handstil stämmer inte alls överens med Zodiacs. Det finns en handstilsexpert som senare anlitades av polisen och som berättat att polisen gav honom flera bananlådor med dokument som Allen skrivit – inget av dem var en match mot Zodiacs handstil. Inte jättetroligt att allt det materialet var ”fejk”, dvs att han skrivit med en annan hand än vad han vanligtvis brukade göra.

5. Modus operandi matchar inte. Inget av Zodiacs offer hade utsatts för övergrepp, medan det var just sexuella övergrepp på en minderårig som Allen dömdes till två års fängelse för år 1974. Det som folk som kände Allen vittnar om var att han inte verkade gilla kvinnor (han hade aldrig haft ett förhållande), men att han visade ett upprepat ”opassande beteende” och intresse gentemot barn.

6. År 1991 uttalade Dave Toschi sig i en intervju med en journalist för The San Francisco Examiner och sa att alla bevis mot Allen fallit igenom: ”Allen looked very, very good for a while. (But) everything turned out to be negative.”

 

Larry Kane

kane2

Larry Kane är en person som blev aktuell i utredningen eftersom han verkade ha en koppling till ett av Zodiacs offer: Darlene Ferrin. Darlenes syster Linda identifierade Larry Kane som en man som Darlene var rädd för och som ska ha stalkat henne i flera veckor innan hon mördades.

Pros:

1.Larry Kane var yrkeskriminell, med ett flertal olika alias som han använde för att begå kreditkortssvindel, stöld etc. Han arresterades även för att ha kikat in i folks fönster. Mao, en shady dude.

2. Han hade militär bakgrund, möjligt att han hade tillgång till militärkängor.

3. Han sålde sin bil ett fåtal dagar efter att Zodiacs bil identifierats som en brun Corvair.

4. Donald Fouke, som var en av de två poliser som möjligtvis såg Zodiac efter mordet på Paul Stine, menade att Larry Kane var den av alla misstänkta han sett bild på som mest liknande mannen som möjligen/antagligen var Zodiac. (Å andra sidan har Fouke även sagt att Kanes kroppsbyggnad inte liknade personen han såg).

5. Larry Kane bodde i närheten av området i San Francisco där man tror att Paul Stine plockade upp Zodiac innan han mördades.

6. De vittnen som sett en man som ”betett sig underligt” vid Lake Berryessa, i samband med attacken på Bryan Hartnell och Cecelia Shephard, beskriver en person som liknar Larry Kane. Han liknar till viss del även fantombilden efter mordet på Paul Stine. Här är en jämförelse med båda fantombilderna – och han liknar ju faktiskt båda två?

7. Larry Kane ska ha känt Donna Lass – en försvunnen kvinna som man misstänker att Zodiac kan ha mördat, då ett vykort som skickades till the San Francisco Chronicle år 1971 verkar indikera det (jag kommer återkomma till Donna Lass i ett senare inlägg).

Cons:

1. Hans handstil matchar inte Zodiacs.

2. Det finns inget som indikerar att Larry Kane var intresserad av varken bomber eller chiffer/koder.

3. Jag har läst på flera olika ställen att Kanes fingeravtryck inte matchar de man hittat efter Zodiac, men vissa sleuths ifrågasättor om de källorna stämmer, då FBI inte har bekräftat det.

4. Larry Kane ska ha varit mycket kraftigare än vad vittnen beskriver Zodiac som.

5. Kane ska ha varit 45 år gammal år 1969, då Zodiac var aktiv, medan vittnen beskrev gärningsmannen som 25-30 år gammal.

Larry Kane avled 86 år gammal år 2010 i Nevada.

 

Ross Sullivan

Ross Sullivan

Skälet till att jag inkluderar Ross Sullivan i den här listan är för att han dyker upp igen och igen när man gör research om Zodiac – speciellt med tanke på hans koppling till Cheri Jo Bates. Det finns dock väldigt lite övrig information om honom tillgänglig, vissa menar att han fortfarande lever (han skulle i så fall vara runt 77 år gammal nu), medan andra menar att de hittat hans dödscertifikat.

Pros:

1. Han var student på Riverside City College, kände Cheri Jo Bates och jobbade på biblioteket där hon sist sågs innan hon mördades.

2. Anställda på Riverside City College misstänkte Ross Sullivan för att vara Cheri Jo Bates mördare. Han ska tydligen ha skrivit morbida dikter (ref dikten inristad i ett skrivbord som hittades i biblioteket) och var ”en skum person” enligt dem. De beskriver honom även som oftast klädd i militärkläder och militärkängor, men att han använde andra kläder efter att Cheri Jo hittats mördad.

3. Han liknar fantombilden som togs fram efter mordet på Paul Stine (känns som om jag skrivit det om typ samtliga personer här, men alla män verkade ha haft hornbågade glasögon och högt hårfäste under slutet av 60-talet):

ext

4. Efter mordet på Cheri Jo Bates försvann han i flera dagar.

5. Han ska ha flyttat från LA till norra Kalifornien år 1967, ca ett år innan Zodiacs attacker började i det området.

6. Eftersom Sullivan var en English major så ska han ha tagit kryptologi-kurser på universitet, något som är intressant med tanke på Zodiacs chiffer.

Cons:

1. Ross Sullivan uppges ha varit betydligt längre än vad ögonvittnen menar att Zodiac var. Sullivan ska ha varit runt 190 cm medan Zodiac ska ha varit ca 175-180 cm lång.

2. Det finns starka bevis för att Cheri Jo slogs för sitt liv innan hon dog, men det finns inga polisuppgifter om att Ross Sullivan ska ha haft några skador varken i ansiktet eller på händerna under dagarna efter mordet.

3. Det fanns DNA-bevis från Cheri Jos mördare under hennes naglar och i hennes händer (hud och hår). Med tanke på att Sullivan ska ha funnits på listan över misstänkta och man tog fingeravtryck och hår från 65 personer, borde det ha funnits DNA-prov och fingeravtryck av honom som uteslutit honom som misstänkt?

4. Ross Sullivan ska ha diagnostiserats med schizofreni under tidigt 70-tal och 1973 omyndigförklarades han på grund av att han inte längre uppgavs kunna ta hand om sig själv. Jag vet inte, detta kan ju tala både för och emot honom som gärningsman, men om han inte kunde ta hand om sig själv, hur troligt är det att han planerade attackerna? Samtidigt uppger flera internet sleuths att Sullivan är deras favorit-misstänkte – so who knows?

 

Andra persons of interest i Zodiac-fallet: Theodore Kaczynski (UNA-bombaren) utreddes pga sitt intresse för chiffer och uppenbarligen pga han visste hur man tillverkade bomber. Han avskrevs dock snabbt, det finns inget som knyter honom till Zodiacs gärningar och han befann sig i ett annat geografiskt område under den aktuella tiden. George Hodel anklagades av sin son Steve Hodel för att vara the Zodiac, samt the Lipstick Killer. George Hodel var också på listan över personer som misstänktes för mordet på Elizabeth Short (The Black Dahlia). Steve Hodel gav ut boken Most Evil: Avenger, Zodiac, and the Further Serial Murders of Dr. George Hill Hodel år 2009. En man som heter Dennis Kaufman trädde fram år 2007 och påstod att hans styvfar Jack Tarrance varit the Zodiac. Som bevis lämnade han in handskriftsprover, en blodig kniv och t.o.m. en svart huva liknande den som Zodiac ska haft på sig vid attacken mot Bryan Hartnell och Cecelia Shephard. Det har dock vid ett flertal tillfällen bevisats att Dennis Kaufman ljugit om bevis han påstår att han haft mot Jack Tarrance.

Avslutar med att limma in en liten poll som lagts ut på ett sleuth-forum, där medlemmarna fått rösta på vilken misstänkt de tror är the Zodiac:

poll

”Somebody not listed here” leder överlägset!

 

3 reaktioner till “The Zodiac Killer – del 8. Några personer som misstänkts vara the Zodiac (inklusive en individ som hade döda ekorrar i frysen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s