Golden State Killer: relationen med hans fru, misstänkt för mordet på Jennifer Armour och vem var det som ringde på och tutade med bilen under attack #24?

Bild: Carol Daly av Sadie Lew 

Det här är en del i vår serie om East Area Rapist aka Original Night Stalker aka Golden State Killer. Alla delar samt en introduktion till fallet kan hittas i kategorin EAR/ONS.

Kort ordlista: JJD = den häktade Joseph James DeAngelo, EARONS = East Area Rapist/Original Night Stalker <– namnet innan Golden State Killer myntades, GSK = Golden State Killer.

Hej svältfödda!

Vem knackade på och tutade med bilen under attack #24?

Det här är en attack som gav mig goosebumps första gången jag läste om den. Det finns mycket märkligheter som lett till mängder av spekulationer dessutom. Attacken sker den 10 oktober 1977 i Rancho Cordova, vilket inte är så märkligt alls. Däremot inte i en enplansvilla som vanligt utan i en duplex apartment. Alltså ett flerfamiljshus. Paret var inte heller övre medelklass med prydliga frisyrer, utan snarare motorcykelpersoner. Om jag minns rätt var det här också första gången som EAR hade tagit sig in i lägenheten innan han attackerade och tömt vapnet på ammunition.

Andra saker som sticker ut: mitt under attacken ringer någon på dörren. East Area Rapist försvinner in i köket. En stund senare tutar en bil två gånger. Sedan två gånger igen. Ytterligare några minuter senare ringer någon på dörren fem gånger. Sedan knackade någon på fönstret. Kvinnan som attackerats hör röster och identifierar en röst som en kvinnas.  Precis därefter lämnar East Area Rapist hemmet genom en skjutdörr.

Det här har lett till spekulationer om att EAR ska ha haft hjälp av en kvinna. Sin fru eller kanske mamma? Vem var hon? Säger det något om hans privatliv? Finns det ledtrådar här? etc.

victor.jpg

För första gången berättar mannen som attackerades om sin upplevelse. Han heter Victor och var 21 år när hela hans liv förändrades. Han berättar om hur han blev tvungen att lyssna på hur hans flickvän blir våldtagen, hur deras blickar möttes när de ligger bundna på golvet.

Han ger även svar på ett av fallets stora frågetecken. Han berättar att det inte var en medhjälpare utan hans fulla vänner som ringde på och tutade den natten. De ville ha ett ställe att efterfesta på och skrämde då iväg våldtäktsmannen. Hela intervjun finns här:

Inblick i DeAngelos äktenskap

Nu till något som däremot säger något om hans privatliv. Okej nu är jag inte stensäker på hur lagar ser ut i Amerikat och Kalifornien, så jag skriver det här med reservation för misstolkning. I alla fall; en websleuth som är mycket duktig på att gräva upp dokument har hittat två rätt intressanta grejer som kan ge en bild av hur äktenskapet såg ut.

pjimage59.jpg

En återkommande diskussion är ju hur hans fru inte kunde märka något. Hjälpte hon honom till och med? Man vill gärna lägga skulden på henne. Jag har då lyft ett litet finger i luften och sagt med myndig stämma att vi inte vet vad hon utsatts för, vad som normaliserats i deras relation. Nu finns det tecken på att saker ej varit särskilt frid och fröjd. Nämligen en anmälan om ett *domestic violence case* där hon ansökt om besöksförbud år 1993. Det lades slutligen ner 2006, vilket är när deras yngsta barn var runt 18 år.

De är fortfarande gifta, men lever som separerade sedan ungefär 30 år. Det andra dokumentet som grävts fram handlar om ett skilsmässopapper som hans fru lämnade in år 1990, men valde av någon anledning att inte gå vidare med det. Varför kan man bara spekulera kring:

– Blev hon rädd?
– Insåg hon att det är ekonomiskt smart då hon tjänar mycket mer pengar som advokat?
– Kände hon till att han var en mördare och ville inte behöva vittna?
– Ångrade hon sig? etc

Pappret visar också att en bodelning med ägodelar redan hade gjorts mellan dem. Det ger hopp om att någon av sakerna som stulits från offren fortfarande existerar – i hennes ägo. En punkt på listan av uppdelade grejer är nämligen smycken, myntsamlingar, etc (dock en standardiserad formulering).

En gammal adress visar även att hon haft kontor på American River Drive och huset ligger i direkt anslutning till cykelspåret som EAR använde som flyktväg vid flera av hans attacker.

Misstänkt för mordet på Jennifer Armour, 15

cr=w_800,h_500,a_cc

I november 1974 när JJD jobbade som polis i Exeter mördades Jennifer Armour i området. Hon skulle gå från sitt hem till en fotbollsmatch, men kom aldrig fram. Det tog nio dagar innan hennes nakna kropp hittades i Friant Kern Canal. Hennes händer var bundna bakom ryggen med hennes BH. Även om DNA-spår saknas då kroppen legat i vattnet så pass länge kan man anta att mordet var sexuellt motiverat. Dödsorsaken var drunkning.

Ingen har dömts för det 44 år gamla mordet, men när det blev klart att en seriemördare bott i området hajade poliserna som håller i utredningen till. Under 200 år hade inget mord på unga skolflickor skett i området. När JJD flyttar dit sker två stycken. Även mordet på 14-åriga Donna Richmond som mördades 27 december 1975.

Polisen hade redan innan gripandet av JJD tänkt att morden kunde vara kopplade till Visalia Ransacker. VR använde samma kanaler och mordet på Jennifer Armour skedde i utkanten av området där han stalkade. Nu har utredarna officiellt uttalat sig om att JJD är en av fem huvudmisstänkta. De samarbetar med de andra polisdistrikten i GSK-utredningen och har flera gånger åkt upp till Sacramento för att ta del av bevis.

donna2.jpg

Det här något som podcasten 12-27-75 drivit hårt i över 1 år, vilket jag skrivit om tidigare. I avsnitt 8 går de detaljerat igenom VRs modus operandi och sätter de i förhållande till morden. Avsnitten efter det fortsätter ha fokus på att de här morden är gjorda av Golden State Killer. Avsnitt 16 kom i anslutning till JJDs gripande.

Podcasten finns här och på andra ställen där poddar brukar finnas.

Senaste dagen i rätten

The wheel of justice moves slowly. Rättegången planeras att hållas om allt mellan 5 till 7 år. Den 13 juli möttes parterna i rätten för att uppdatera om hur det går. JJD är hittills åtalad för 12 mord, men materialet för mordåtal nummer 13 håller just nu på att granskas – alltså mordet på Claude Snelling. Nästa planerade dag i rätten är 5 september.

Här är Jane Carson (attack #5) och det glädjer mig att se systerskapet mellan offren. Blir så rörd. Sister Survivors kallar de sig och följer upp dagarna i rätten med att äta och prata tillsammans.

IMG_1418-e1531434575874.jpg

Jennifer Carole vars pappa är ett av mordoffren sammanfattar dagarna på sin blogg, men även andra intressanta upplevelser om fallet. Bland annat om när hon var misstänkt för mordet. Såhär skriver om Carol Daly som jobbade som polis i fallen i en tid där det fanns 0 förståelse för våldtäktsoffers reaktion:

I consider her a kick ass feminist who changed the way we help rape victims. 

carol3

2 reaktioner till “Golden State Killer: relationen med hans fru, misstänkt för mordet på Jennifer Armour och vem var det som ringde på och tutade med bilen under attack #24?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s