Brottet fosterfördriveri, barnamord och Sveriges största aborthärva.

Aborträtten är up for discussion igen. Därför tänkte jag att vi kunde hoppa tillbaka ungefär 100 år, till en tid där abort var ett brott.

Först braskis och fakta:

1. En sträng abortlagstiftning minskar inte antalet aborter.
2. Bara antalet säkra aborter.
3. Att vara emot säkra aborter = vara för många personers dödsdom. Redan dör 47 000 personer årligen.
4. Rätten till abort bidrar till ett mer jämställt samhälle. Det är en förutsättning. Flickor kan välja att utbilda sig, istället för att exempelvis tvingas prostituera sig för att klara av att försörja sig och sitt barn.

Skärmavbild 2018-07-09 kl. 10.48.06
5. Att förbjuda aborter innebär inte att vi kommer få många fler happy kids som får växa upp i trygga och stabila familjer som aldrig hade funnits annars. De som drabbas hårdast är fattiga, unga och personer i socialt utsatt situation. 

abort

År 1930 öppnade sjukvårdsaffären Effektiv på Klippgatan i Stockholm. I affärens bakre lokaler utfördes aborter fastän det var olagligt i Sverige. Mannen bakom affären hette Ivar Olofsson och han hade tidigare jobbat som abortör i USA. Han hade även hjälp av kvinnor som kallades ”sondtanter”.

Det fanns mycket pengar att tjäna då det var ett stort stigma kring barn utanför äktenskapet. Alternativet var att göra det själv och det var farligt och plågsamt. Metoder som användes var t ex injicera gift, sticka upp vassa grejer i vagigi eller dricka fosfor som ofta ledde till döden. En illegal abort kostade nånstans mellan 200 och 500 kronor. Priset varierade beroende på hur långt gången man var. Det motsvarar ungefär 5 500 till 13 500 kronor idag.

Det verkar dock som cash money inte var Olofssons enda motiv. Han kämpade för att lagarna skulle ändras och var aktiv i politiken för att preventivmedel och abort skulle legaliseras.

Några år senare öppnade han en kvinnoklinik i Saltsjö-Duvnäs. Såhär såg det ut 1934:

abort3.jpgFoto: Stockholms rådhusrätt. Stockholms rådhusrätt, avdelning 7 (1850-1947), Inneliggande handlingar SE/SSA/0140/08/02, Volym 1909-1947

1934 kom åtalet. Hans verksamhet avslöjades när en av hans patienter fick lunginflammation och blev tvungen att söka läkarvård kort efter aborten. Förutom Olofsson själv åtalades kvinnorna som tagit emot hans hjälp: fler än 150 personer. Sveriges största aborthärva. Olofsson dömdes till tre och ett halvt år i fängelse och kvinnorna fick alla en villkorlig dom på en månad, men det största straffet var kanske skammen.

Ivar Olofsson på den psykiatrisk utredningen på Långholmens kroppssjukhus i samband med åtalet:

abort5.jpg
Långholmens Kroppssjukhus SE/SSA/1693B, Volym F1b:401 Sjukjournaler rörande interner 1916-1975

Ungefär 30 år tidigare 1909 dömdes Sofia Bohlin för fosterfördrivning. Sofia Bohlin föddes 1865 och utbildade sig till sjuksköterska och sedan till barnmorska. Hon hade en man och tre barn. Man vet inte exakt varför hon började med illegala aborter. Kanske behövde de extra pengar, kanske såg hon hur plågsamt det var för de som försökt genomföra en abort själv och inte lyckats.

Det var en arbetskamrat som anmälde henne och rättegången beskrivs som ”hätsk”. Sofia Bohlin dömdes till straffarbete i två år och två månader. I samband med åtalet sköt sig hennes make och dog. När Sofia Bohlin avtjänat sitt straff var hon inte längre välkommen tillbaka till sitt jobb som barnmorska. För att försörja sig tog hon upp sin verksamhet och utförde illegala aborter.

1913 dog en av hennes patienter av komplikationer vilket ledde till att hon återigen blev åtalad för både fosterfördrivning och vållande till annans död. Den här gången tillsammans med den avlidnas fästman. Båda dömdes till straffarbete i tre och ett halvt år och när Sofia avtjänat straffet flyttade den enda av hennes överlevande barn hem till henne igen. Sen levde de lyckliga i alla sina dar! Hoppas jag! För sen finns det inga spår kvar.

abort6.jpg
Foto: Sällskapet barnavård 1916-1925. Fotograf okänd, Stockholms stadsarkiv

Ett oäkta barn var en stor skam och det var länge olagligt att ha sex innan man hade gift sig. Att föda ett barn skulle förändra hela ens framtid. Det var dessutom nästan omöjligt att som ensamstående försörja sig och sitt barn.

Ett alternativ till illegal abort var följande: barnamord. Kungen Gustav III tyckte dock inte att det var så reko så år 1778 tog han ett intiativ som skulle minska antalet döda barn. Barnamordsplakatet kallades det och innebar att man hade rätt att vara anonym när man lämnade in barn på barnhem.

abort7.jpg
Foto: Blomberg, Anton (1862-1936)

Barn som föddes av ogifta kallades ”oäkta” och de hade inte samma rättigheter som ”äkta” barn. Dödligheten var mycket högre, oäkta barn fick börja jobba tidigt och var överrepresenterade i brottsstatistiken. Det dröjde till 1970 innan man fick samma arvsrätt efter sin pappa.

När man lämnade in sitt barn anonymt på barnhem uppmanades man att lämna sina kontaktuppgifter i ett förseglat kuvert, så man kanske kunde återförenas senare i livet. Mitt hjärta alltså </3

Något som följde med barnamordsplakatet var änglamakerskor. Man kunde förutom till barnhem lämna in sitt barn anonymt till kvinnor som mot ersättning lovade att ta hand om det. Eftersom man fick ersättning oavsett om barnet överlevde eller inte blev det mer lönsamt om barnet dog tidigt. Såååå några av kvinnorna lät barnen vanvårdas eller svältas till döds. De kvinnorna som mördade sina fosterbarn kallades för änglamakerskor.

Hur utbrett det var är svårt att säga. I slutet av 1800-talet fanns det officiellt 40 000 fosterbarn (8 per 1000 invånare) i Sverige, men eftersom man nu kunde föda barn anonymt rapporterades långt ifrån alla in till fosterbarnsnämden. Läkaren Richard Wavrinsky gjorde vid tiden en undersökning och inspekterade fosterfamiljer. 6 av 160 var säkra fall av änglamakeri. Andra dödsfall kunde bero på fattigdom, sjukdom eller att man inte hade kunskap om att ta hand om barn.

abort9.jpg

Den sista änglamakerskan dömdes så sent som 1930. Den sista som dömdes till döden i Sverige är kanske också den mest kända: Hilda Nilsson i Helsingborg, även känd som Änglamakerskan på Bruksgatan. Hon dömdes 1917 för mord på åtta barn.

Det som skilde Nilsson från andra änglamakerskor var att hon aktivt tog livet av barnen genom att dränka dem. De flesta andra levde i fattigdom och dåliga förhållanden, men Nilsson hade ett rent hem. Hon uppfattades som förtroendeingivande och omsorgsfull. Vilket ledde till att hon inte misstänktes och kunde fortsätta sin verksamhet.

En annan anledning till att det kunde ske var just skammen kring oäkta barn. Det var sällan någon som besökte sina bortlämnade barn, meeeeen det var just det som avslöjade Nilsson. När en mor var särskilt envis för att få besöka sitt barn rullades allting upp och Nilsson dömdes till döden. Under polisens förhör förklarade hon brottet med att hon blev ”alldeles uttråkad” på ett av barnens ständiga skrik. I andra fall dödades barnet på en gång så varken grannar eller hennes man fick reda på att det hade funnits.

Senare ändrades straffet till livstid i fängelse, men det nådde aldrig fram till Hilda Nilsson som redan hade hängt sig i sin cell.

Cecilia Riving, doktorand i historia vid Lunds universitet, som studerat rättsfallet med änglamakerskan i Helsingborg tror att anledningen till att änglamakeriet kunde fortgå beror på att fosterbarnsvården var en kvinnofråga. Man kände till det och det väckte upprördhet, men om det hade rört andra grupper än fattiga kvinnor, ogifta mördar och utomäktenskapliga barn hade det antagligen prioriterats högre.

Slutligen, här är sexualupplysning från 1924 till kvinnor:

Skärmavbild 2018-07-09 kl. 11.22.38.png

Och till män:

Skärmavbild 2018-07-09 kl. 11.27.09.png

Ändå rimligt:

Skärmavbild 2018-07-09 kl. 11.27.23.png

Från SSA/0836/Anton Nyströms samling/bunt 27

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s