Skelettdelar har hittats i West Mesa, 400 meter från West Mesa Bone Collectors 11 offer.

2009 hittades 11 kroppar begravda i öknen i West Mesa i närheten av Albuquerque. Det skulle ta ett år att identifiera dem, alla kvinnor mellan 15 och 32 år samt ett foster som beräknades vara ungefär 4 månader gången. De hade alla försvunnit mellan år 2001 och 2005. När utredare jämförde satellitbilder från området där kropparna begravts kunde man se hjulspår och olika fläckar där jorden tycktes ha grävts upp då och då under år 2003 till år 2005.

Den sista kroppen begravdes alltså 2005 och året efter blev området aktuellt för att bygga bostäder på och förbereddes inför det. 2008 kraschade bostadsbubblan och planerna på västra sidan stannade av – där kropparna fanns begravda. Ett år senare, år 2009, är en kvinna ute med sin hund. Hunden springer iväg en bit och kommer tillbaka med ett ben. Kvinnan tycker att benet ser konstigt ut så hon tar en bild som hon skickar till sin syster som jobbar som sjuksköterska. Systern ser direkt att benet tillhör en människa.

Skärmavbild 2018-07-06 kl. 08.17.13.png

Polisen blir inkopplad och det tar flera veckor innan alla 11 kroppar hittas. I tisdags den 3 juli 2018 hittades ytterligare skelettdelar av ett byggföretag som skulle anlägga en park (på ett ställe läste jag att det var en minnespark till kvinnorna som dog, en sådan började i alla fall byggas 2 juni i år och ligger i samma område). Byggnationen har fått stanna av och polisen utreder fallet som ytterligare ett offer av seriemördaren West Mesa Bone Collector.

Personer som bor i området har varit förberedda på att fler kroppar kommer hittas, ”the eeriest part to me is to know it’s taken this long” säger en personer som bor i närheten av platsen. Nu ska polisen granska satellitbilder, precis som de gjorde för 10 år sedan.

Human_remains_found_on_Albuquerque39s_West_Mesa-syndImport-111412

West Mesa Bone Collector var den allra första seriemördaren i Albuquerque, men det har varit ovanligt tyst om morden i media och lite press från allmänheten. Det kan bero på att platsen som kropparna hittades på är avlägsen och att kvinnorna hade mördats flera år innan de hittades. Det kan också bero på att tio av elva av offren jobbade med prostitution eller droghandel. Något som polisen ofta lyfte fram. Den elfte kvinnan var 15-åriga Syllania Edwars som hade rymt från Oklahoma. I övrigt verkade de inte ha några kopplingar till varandra förutom det faktum att de delade gravplats.

westmesa3

För polisen fanns det inte så mycket att gå på. Dödsorsaken beskrivs som ”homicidal violence” men i själva verket kunde rättsläkare inte fastslå hur mordet gick till. Det fanns inte heller några spår efter en gärningsman eller några vittnen.

En teori är att mördaren inte hörde hemma i området utan var en besökare på den årliga *state fair* som hålls i närheten av platsen där kropparna hittades. I samband med den brukade prostitution öka. Precis som vid andra stora evenemang, t ex fotbolls VM.

En journalist såg första spåren av en seriemördare redan år 2007, två år innan kropparna hittades. På listan över försvunna personer fanns sexton kvinnor som jobbade med prostitution och som hade försvunnit mellan år 2001 och 2006. Polisen la ingen större vikt vid det, resurser saknades och polisen skakades av flera interna skandaler vid tiden. Steven Egger som är kriminolog vid Houston-Clear Lake University säger att majoriteten av seriemördares offer är kvinnor som marginaliserats i samhället. Han kallar de ibland för ”less dead” för att allmänheten ser dem som ”less alive” och bryr sig mindre om personer som t ex jobbar med prostitution än en person som jobbar med t ex bankärenden eller på H&M. Nio av de sexton namnen på listan skulle senare hittas i West Mesa boneyard.

En reaktion till “Skelettdelar har hittats i West Mesa, 400 meter från West Mesa Bone Collectors 11 offer.

  1. Blir så himla ledsen över de fall som inte tas på allvar eller uppmärksammas pga att offren marginaliserats av samhället. Det är ju ett uppenbart medvetet val av seriemördaren att välja offer som inte omedelbart kommer saknas och där polisen inte lägger lika mycket resurser på att utreda som om det tex hade handlat om privvade personer. 😦

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s